Skocz do zawartości
marmus29

Problem Z Dyskiem Sata W Dellu Inspiron1520

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znajomy podrzucił mi ostatnio laptopa dell inspiron 1520, na którym była vista i chce tam win xp problemy zaczeły się w momencie gdy wyrzuciło mi komunikat, że brak dysków na którym można zainst. system.

Ściągnołem "odpowiednie"(???) sterowniki do SATA z neta i zażuciłem na stacji dyskietek podłączonej przez USB. Uruchamiam PC i załączam instalatora windows. Wciskam F6, po chwili wkładam dyskietke i wybieram odpowiedni sterownik.

W kolejnym oknie wybieram instaluj nowy system. Jak wcisne ENTER to po jakims czasie pojawia mi sie komunikat tej treści:

"Instalator nie znallazł żadnych dysków twardych w tym komputerze".

Pytanie moje jest takie jaki mam kontroler ściągnąć i z kąd bo ten który pobrałem ze strony Della (Intel Matrix Storage Manager Driver) najwidoczniej nie działa.

Dysk twardy to Hitachi 80 GB TravelStar 5K120 HTS541280H9SA00

Prosze o pomoc bo pomysły mi się już skończyły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dwa wyjścia:

1. Zintegruj sterowniki do SATA np. NLite'm, jeśli są odpowiednie to instalacja przebiegnie bez problemu. Ja też spotkałem się z problemem z instalacją ze stacji USB (niby zgrywa sterowniki, ale później podczas instalacji daje komunikat, że ich nie widzi)

2. W zależności od biosu (rożnie się to ustawia):

- wyłącz obsługę dysków SATA przez kontroler RAID

- ustaw opcję Enhanced SATA na disabled lub na IDE (w zależności od biosu)

Z doświadczenia polecam pierwsze rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zrobiłem podczas pierwszej instalacji przełączyłem w biosie z AHCI(tak to się chyba pisze) na ATA i instalacja poszła bez problemu tylko czy przypadkiem wówczas dysk nie pracuje wolniej?? Następnie z poziomu windowsa próbowałem zainstalować ten kontroler intela ale wyskoczył mi błąd, że system nie spełnia minimalnych wymagań:( o co kaman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam takiego samego lapka i mialem ten sam problem. Zamienilem z sata na ata i tak pracuje, i w sumie nie zauwazylem zeby cos wolniej chodzilo. W HDtachu dalej mam taki sam odczyt i czas dostepu. Tylko ze na viscie pracowalem 3h dopuki jej nie zabilem;) to jednoznacznie ciezko mi okreslic czy ta roznica jest zauwazalna w szybkosci pracy, ale nie narzekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi