marmus29 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam Znajomy podrzucił mi ostatnio laptopa dell inspiron 1520, na którym była vista i chce tam win xp problemy zaczeły się w momencie gdy wyrzuciło mi komunikat, że brak dysków na którym można zainst. system. Ściągnołem "odpowiednie"(???) sterowniki do SATA z neta i zażuciłem na stacji dyskietek podłączonej przez USB. Uruchamiam PC i załączam instalatora windows. Wciskam F6, po chwili wkładam dyskietke i wybieram odpowiedni sterownik. W kolejnym oknie wybieram instaluj nowy system. Jak wcisne ENTER to po jakims czasie pojawia mi sie komunikat tej treści: "Instalator nie znallazł żadnych dysków twardych w tym komputerze". Pytanie moje jest takie jaki mam kontroler ściągnąć i z kąd bo ten który pobrałem ze strony Della (Intel Matrix Storage Manager Driver) najwidoczniej nie działa. Dysk twardy to Hitachi 80 GB TravelStar 5K120 HTS541280H9SA00 Prosze o pomoc bo pomysły mi się już skończyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p2k2007 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 a w biosie niema może opcji wyboru uruchomienia systemu ?? , najlepiej zobacz everestem jaki dokładnie masz interfejs sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmus29 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 tylko żeby móc skorzystać z tego programu to muszę mieć zainstalowany system czy tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 tak - musisz miec zainstalowany system że Ci wogole widzi tego flopa na USB - jesteś pewien, że ładuje ten sterownik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmus29 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 jestem pewien ponieważ jak mu daje polecenie instalacji z dyskietki to słychać, że pobiera i jest komunikat na monitorze, że zostanie zainstalowany kontroler z dyku A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Są dwa wyjścia: 1. Zintegruj sterowniki do SATA np. NLite'm, jeśli są odpowiednie to instalacja przebiegnie bez problemu. Ja też spotkałem się z problemem z instalacją ze stacji USB (niby zgrywa sterowniki, ale później podczas instalacji daje komunikat, że ich nie widzi) 2. W zależności od biosu (rożnie się to ustawia): - wyłącz obsługę dysków SATA przez kontroler RAID - ustaw opcję Enhanced SATA na disabled lub na IDE (w zależności od biosu) Z doświadczenia polecam pierwsze rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmus29 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 tak zrobiłem podczas pierwszej instalacji przełączyłem w biosie z AHCI(tak to się chyba pisze) na ATA i instalacja poszła bez problemu tylko czy przypadkiem wówczas dysk nie pracuje wolniej?? Następnie z poziomu windowsa próbowałem zainstalować ten kontroler intela ale wyskoczył mi błąd, że system nie spełnia minimalnych wymagań:( o co kaman? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witam mam takiego samego lapka i mialem ten sam problem. Zamienilem z sata na ata i tak pracuje, i w sumie nie zauwazylem zeby cos wolniej chodzilo. W HDtachu dalej mam taki sam odczyt i czas dostepu. Tylko ze na viscie pracowalem 3h dopuki jej nie zabilem;) to jednoznacznie ciezko mi okreslic czy ta roznica jest zauwazalna w szybkosci pracy, ale nie narzekam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...