CiCi Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Czesc! Mam problem, mianowicie potrzebna mi jest funkcja w jezyku C ktora konwertuje tablice charow(czyli stringa) na integera. W pascalu bylo to strtoint a w C nie moge tego znalesc. Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 W C taka funkcja jest niepotrzebna wystarczy zapisać char do zmiennej typu integer (char to integer z zakresu -128 do 127). Lug wyświetać jako %d zamiast %c jeżeli chodzi tylko o uzyskanie numeru. PS. pod pytaniem rozumiem jak uzyskac kod ASCII danego znaku jeżeli chodziło Ci o coś innego napisz dokładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiCi Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 chodzilo mi o cos innego... Musze napisac program ktory zamienia miejscami dwa wiersze w danym pliku, program ten musi byc wywolywany z lini polecen. np. "program.exe plik.txt 12 24 " to oznacza ze ma zamienic linie 12 i 24, te 12 i 24 sa stringami i chce je na integery zamienic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Taka funkcja jest (przynajmniej w Borlandzie, ale chyba jest to standardowa funkcja) jest w bibliotece: <stdlib.h> budowa: int atoi(const char *s) czyli: liczba = atoi(lancuch); Mam nadzieję, że o to chodziło :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiCi Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 tak o to chodzilo :) dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...