Skocz do zawartości
slawex1983

Pobór Mocy, A Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam sprzęt jak w podpisie. Ostatnio zainteresowałem się poborem prądu przez mojego kompa. W IDLE mam 130W, a w maksymalnym stresie 200W. Sprawdziłem też kompa brata. Ma minimalnie słabszą maszynę i u niego pobór mocy przy maksymalnym obciążeniu nie przekracza 60W! Wymieniałem między naszymi kompami grafy, dyski i wraz różnica była taka duża. W końcu wymieniłem zasilacze i wyszło szydło z worka. Na zasilaczu brata mój komp w stresie bierze 80W. Dodam, że tym prądożernym zasilaczem jest Tracer360W, a ten ekonomiczny to Impet300W. Napięcia na Tracerze są nieco za niskie, a na Impecie OK.

Pytanie brzmi, czy to możliwe, że mój komp z zasilaczem Impet :) bierze tylko 80W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że te zasilacze to szajs. Najchętniej bym wymienił, ale szkoda mi kasy na dobrą zasiłkę do takiego starego kompa. Jak się sypnie to się sypnie. Mierzyłem miernikiem przepływowym, do którego podłączyłem kompa. Przed chwilą zmierzyłem amperomierzem no i pomiary raczej się zgadzają z wcześniejszymi.

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet do takiego starocia warto wymienić zasilacz. A Deltę DPS-350PB-2 kupisz bez problemu za 40zł.

Właśnie oglądałem ten zasilacz na allegro i nawet dzwoniłem do jednego sklepu w moim mieście. Koleś jednak odradził mi Delte. Mówi, że są cienkie i wyprodukowanie jednego takiego kosztuje 10 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie oglądałem ten zasilacz na allegro i nawet dzwoniłem do jednego sklepu w moim mieście. Koleś jednak odradził mi Delte. Mówi, że są cienkie i wyprodukowanie jednego takiego kosztuje 10 zł.

Takiemu sprzedawcy to tylko jebs bejsbolem w łep! :angry:

Teraz wytłumaczę dlaczego wyniki są zastanwiajace.

Sprawność guana marki Impet 300 to ok 60%

wtedy 80W z gniazdka *60% = 48W zużywanych przez komputer

Obliczmy więc sprawność guana marki Tracer 360W

200W*x%=48W

co równa sie 24% w co jest cięzko uwierzyć nawet żeby Tracer był tak wysoce niesprawny.

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolisz wierzyć kolesiowi który nie ma prawdopodobnie zielonego pojęcia o tym co sprzedaj i do jakich komputerów, czy osobom z tego forum które jakieś pojęcie o sprzęcie mają?? Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiemu sprzedawcy to tylko jebs bejsbolem w łep! :angry:

Teraz wytłumaczę dlaczego wyniki są zastanwiajace.

Sprawność guana marki Impet 300 to ok 60%

wtedy 80W z gniazdka *60% = 48W zużywanych przez komputer

Obliczmy więc sprawność guana marki Tracer 360W

200W*x%=48W

co równa sie 24% w co jest cięzko uwierzyć nawet żeby Tracer był tak wysoce niesprawny.

Ten rachunek nie ma zbyt dużego sensu. Komp bankowo pobiera więcej prądu niż 48, czy nawet 60W. Wg mnie tracek ma sprawność w okolicach 60-65%. Koleś ze sklepu chciał mnie prawdopodobnie naciągnąć na droższy zasilacz. Wspominał coś o Modecomach i innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matematyki nie oszukasz! Skoro Tracer, co jest realne ma ok 60% sprawności to wtedy Impet musiałby mieć 150% sprawności :lol: , dlatego od początku pytam jak mierzyłeś, bo mam nadzeije, ze nie robisz nas w bambuko i nie podajesz wyników idle+non oc+undevoltaging kontra stress+OC z duzym voltem między różnymi zasiłkami.

O odpowiedniej zasiłce do Twojego komputera poczytaj: Jaki wybrać zasilacz Ty szukasz czegoś do zestawu z CPU i GPU zasilanych z 5V czyli starych

edyta: koleś ze sklepu robi Ciebie bez mydła

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matematyki nie oszukasz! Skoro Tracer, co jest realne ma ok 60% sprawności to wtedy Impet musiałby mieć 150% sprawności :lol: , dlatego od początku pytam jak mierzyłeś, bo mam nadzeije, ze nie robisz nas w bambuko i nie podajesz wyników idle+non oc+undevoltaging kontra stress+OC z duzym voltem między różnymi zasiłkami.

O odpowiedniej zasiłce do Twojego komputera poczytaj: Jaki wybrać zasilacz Ty szukasz czegoś do zestawu z CPU i GPU zasilanych z 5V czyli starych

edyta: koleś ze sklepu robi Ciebie bez mydła

Dobrze wiem, że z zasilaczem impet komp nie bierze 80W, tylko co najmniej dwa razy tyle! Co ma do tego matematyka i sprawność tych zasilaczy! Wg Ciebie 80W przy takim konfigu jest w normie? Przecież tyle bierze sam CPU. Nieco już doczytałem i dowiedziałem się z tego i nie tylko tego forum. Pozostaje wciąż kwestia, dlaczego miernik przy impecie pokazuje tak mały pobór mocy. Przypuszczam, że związane jest to z zakłóceniami jakie generuje to g0wno do do sieci (nie ma PFC). Tracer ma PFC, więc wskazania miernika wydają się dużo bardziej realne. Ale jeszcze raz powtarzam, że nie jestem pewien, czy chodzi właśnie o ten filtr i dlatego pisze na forum. Nie wiem jakim cudem wpadłeś na to, że mógłbym badać pobór mocy raz w Idle, a raz w stresie. Chyba nie próbujesz robić mnie w bambuko. Testy są robione w demie natura w 3DMark2001, bo tam obciążenie jest największe, a test się szybko włącza. Dlaczego nie w Prime95 chyba nie muszę pisać. No i ostatnia kwestia. Dlaczego sugerujecie mi zmianę zasilacza? Wiem dobrze, że najlepiej zmienić całego kompa. Zauważcie, że temat tego topicu nie brzmi "Jaki wybrać zasilacz do ..."

pozdrawiam

Edytowane przez slawex1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo to trwało, ale rozwiązałem sprawę. Brak filtru PFC powoduje niewłaściwe wskazania miernika. Zasilacze z nawet pasywnym PFC dawały realny pobór mocy komputera, a te bez filtru kompletne bzdury. Badanie polegało na sprawdzeniu poboru mocy komputerów znajomych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi