czocza Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam, Mam problem z wyborem dwóch dysków do macierzy RAID 0. Czy dobrym wyborem dysku do macierzy będzie kupno dwóch dysków Seagate ST3250310NS 250GB sATA II 32MB Raid Edition? Link: http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250310NS Czy ten model tego Seagate jest cichy? Czy jest duża różnica miedzy dyskami z 8MB cache, 16MB, 32MB? Na chwila obecna posiadam Seagate 250GB 7200.10 8MB cache, nie wiem czy dokupić do niego jeszcze jeden z 8MB cache czy sprzedać go i kupić z 32MB cache Raid Edition? Różnica cenowa miedzy 8MB cache a 32MB wynosi 50zł, nie jest to dużo. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 za 250zł masz WD 320gb 16MB cache podobo bardzo dobre dyski i ciche. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=3438 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocza Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 za 250zł masz WD 320gb 16MB cache podobo bardzo dobre dyski i ciche. http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=3438 Hmmm kusząca oferta za 500zł 640GB i transport 1zł :) Zapomniałem napisać w pierwszym poście ile mogę przeznaczyć pieniędzy a to chyba najważniejsze około 500zł +/- Duża jest różnica miedzy 8MB cache, 16MB, 32MB? Czekam na inne propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Hmmm kusząca oferta za 500zł 640GB i transport 1zł :) Zapomniałem napisać w pierwszym poście ile mogę przeznaczyć pieniędzy a to chyba najważniejsze około 500zł +/- Duża jest różnica miedzy 8MB cache, 16MB, 32MB? Cos ci sie chyba pomylilo z ta zlotowka, na ten produkt nie ma promocji, poza tym mozna taniej np. 239zl w ram.net.pl lub 235zl w ulubiony.pl ;) Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Manial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocza Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Cos ci sie chyba pomylilo z ta zlotowka, na ten produkt nie ma promocji, poza tym mozna taniej np. 239zl w ram.net.pl lub 235zl w ulubiony.pl ;) Tak to mój błąd, pomylilo mi sie. Brakuje mi dwóch rzeczy w tym WD zapisu prostopadłego i NCQ ;( Ponawiam swoje pytanie: Mam problem z wyborem dwóch dysków do macierzy RAID 0. Czy dobrym wyborem dysku do macierzy będzie kupno dwóch dysków Seagate ST3250310NS 250GB sATA II 32MB Raid Edition? Link: http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250310NS Czy ten model tego Seagate jest cichy? Czy jest duża różnica miedzy dyskami z 8MB cache, 16MB, 32MB? Na chwila obecna posiadam Seagate 250GB 7200.10 8MB cache, nie wiem czy dokupić do niego jeszcze jeden z 8MB cache czy sprzedać go i kupić z 32MB cache Raid Edition? Różnica cenowa miedzy 8MB cache a 32MB wynosi 50zł, nie jest to dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocza Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Nikt wiecej sie nie wypowie w tym temacie? Tyle speców siedzi na tym forum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Tak to mój błąd, pomylilo mi sie. Brakuje mi dwóch rzeczy w tym WD zapisu prostopadłego i NCQ ;( Ponawiam swoje pytanie: Mam problem z wyborem dwóch dysków do macierzy RAID 0. Czy dobrym wyborem dysku do macierzy będzie kupno dwóch dysków Seagate ST3250310NS 250GB sATA II 32MB Raid Edition? Link: http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250310NS Czy ten model tego Seagate jest cichy? Czy jest duża różnica miedzy dyskami z 8MB cache, 16MB, 32MB? Na chwila obecna posiadam Seagate 250GB 7200.10 8MB cache, nie wiem czy dokupić do niego jeszcze jeden z 8MB cache czy sprzedać go i kupić z 32MB cache Raid Edition? Różnica cenowa miedzy 8MB cache a 32MB wynosi 50zł, nie jest to dużo. Jak masz możliwość to bierz 2x ten ST3250310NS, dobra konstrukcja i w RAID 0 na pewno będą ładnie śmigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Nikt nie odpowiedział czy duża jest różnica przy 8, 16 i 32mb cache :) Ja do raidu kupiłem dwie 80Gb Segity z 8mb cache. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 ... Brakuje mi dwóch rzeczy w tym WD zapisu prostopadłego i NCQ ;( ... co do zapisu prostopadlego to nie wiem, ale chyba nie ma ale co do NCQ to sie mylisz, nowa seria WD - AA** ma NCQ sredni odczyt na poziome 70Mb/s - wiec jest naprawde szybki i cichy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocza Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 co do zapisu prostopadlego to nie wiem, ale chyba nie ma ale co do NCQ to sie mylisz, nowa seria WD - AA** ma NCQ sredni odczyt na poziome 70Mb/s - wiec jest naprawde szybki i cichy... Możliwe, że się pomyliłem ale jak czytałem specyfikacje w różnych sklepach to nic nie pisało o NCQ. Orientuje się ktoś jaki jest średni transfer w Seagate przy 16MB cache? Mieć 140GB a nie mieć to jest różnica przy podobnej cenie.... Jeśli różnica będzie duża to kupie Seagate wole mieć szybsze HDD niż więcej GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...