kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Wlasnie kilka minut temu Steve Jobs zaprezentowal nowy produkt Apple - ultramobilnego MacBook'a Air. Wazacy zaledwie 1,3kg, w najgrubszym miejscu cienszy od najcienszego miejsca w obecnie najcienszym laptopie marki Sony TZ :D, grubosc od 0.4cm do 1.9 cm. Specjalnie zmniejszony o 60% C2D przez Intela. Dostepny juz dzis w zamowieniu, czas oczekiwania 2 tygodnie. Ponizej pelna specyfikacja: 13.3" 1280x800 podswietlanego LEDami 1.6 GHz w standardzie, 1.8 GHz opcja - Intel Core 2 Duo 2 GB pamieci w standardzie 1.8" 80GB 4200-rpm PATA w standardzie, 64 GB SSD opcja Intel GMA X3100 1 USB 2.0 port, Micro-DVI, Audio Out 802.11n + Bluetooth 2.1/EDR Praca na baterii - do 5h Obudowa z aluminium, wielodotykowy touchpad - pozwoli na poslugiwanie sie nim podobnie do wyswietlacza iphone'a, magnetycznie zamykana obudowa, wbudowana kamerka, czujnik oswietlenia - podswietlnie klawiatury. Brak optycznego napedu, w opcji za 99$, ale mozliwosc wspoldzielenia napedu z innego urzadzenia po sieci wlan Cena wersji podstawowej: $1799 Cena wersji rozbudowanej: $3098 Cena wersji rozszerzonej zabija, ale ze za zabawki Apple slono sie placi wiadomo nie od dzisiaj. :rolleyes: Edytowane 15 Stycznia 2008 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka1991 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Brawo Apple zmniejszyliście laptopa tylko po to by dalej się nie mieścił do teczki, torebki czy plecaka! :lol: Nie wiem czemu to ma służyć długością i szerokością dalej przypomina zwykłego laptopa więc i tak trzeba go nosić w torbie dla zwykłych laptopów. Bardziej "mobilny" jest Asus ee który mieści się do plecaka czy torebki. Jedyny plus to chyba design. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazorBMW Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Nooo, Steve popracował nad tym lapkiem :] parametry są bardzo dobre, design też ładny :] Wiadomo, Maki nigdy nie były tanie, lecz ta bateeria...! 5 h aż! i pomyśleć, że mój HPek wytrzymuje 2,5 h :] @Olka1991 - nie wszczynaj kłótni Mac vs PC... powiem, nie warto. Niech te platformy żyją obok siebie... bo my w szkole mamy Maczki... prostota robienia prezentacji mnie zabiła :D Heh, mi to wisi, jeśli chodzi o wymiary :D bo i tak wolę stacjonarkę :D Ale jeśli porównać łatwość prezentacji IMHO Maczek wygrywa :D Ogólnie maczki mi się zaczynają podobać coraz bardziej ;) Edytowane 15 Stycznia 2008 przez razorBMW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka1991 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Nooo, Steve popracował nad tym lapkiem :] parametry są bardzo dobre, design też ładny :] Wiadomo, Maki nigdy nie były tanie, lecz ta bateeria...! 5 h aż! i pomyśleć, że mój HPek wytrzymuje 2,5 h :] @Olka1991 - nie wszczynaj kłótni Mac vs PC... powiem, nie warto. Niech te platformy żyją obok siebie... bo my w szkole mamy Maczki... prostota robienia prezentacji mnie zabiła :D A na Pc robienie prezentacji jest trudne :lol: ? Nie mam zamiaru mówić o Mac vs PC. Tylko ogólnie o notebookach. Główną wadą ich wymiarów jest szerokość i długość a tu jak na ironię mało kto zmniejsza te wymiary a zajmuje się tylko wysokością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Nooo, Steve popracował nad tym lapkiem :] parametry są bardzo dobre, design też ładny :] Wiadomo, Maki nigdy nie były tanie, lecz ta bateeria...! 5 h aż! i pomyśleć, że mój HPek wytrzymuje 2,5 h :] @Olka1991 - nie wszczynaj kłótni Mac vs PC... powiem, nie warto. Niech te platformy żyją obok siebie... bo my w szkole mamy Maczki... prostota robienia prezentacji mnie zabiła :D Heh, mi to wisi, jeśli chodzi o wymiary :D bo i tak wolę stacjonarkę :D Ale jeśli porównać łatwość prezentacji IMHO Maczek wygrywa :D Ogólnie maczki mi się zaczynają podobać coraz bardziej ;) bla bla bla moj delek ( vostro 1500 ) wytrzymuje 5:50 , jakbym powalczyl z napieciami etc to pewnie dojde do 6:20 6:30 Maczek ladny to fak ( bedzie sie brudzil jak cholera ) ale osiagami to on nie zachwyyca :/ slaby dysk = wolny caly komp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider3k Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Niedlugo laptopy beda tak male, ze bedziemy je gubic jak telefony komorkowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka1991 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Niedlugo laptopy beda tak male, ze bedziemy je gubic jak telefony komorkowe :) Nie. Będą tak cienkie, że będą łamać się w rękach ale by zmieścić do teczki czy plecaka będą za duże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Olka1991 - jest odpowiedni temat gdzie mozesz wyrazic swoj zal :lol: nie spamuj kolejnego Pietia(lania) - co do dysku to bym nie przesadzal jeszcze, a zawsze pozostaje wersja z 64 GB SSD, ale trzeba tysiaczka doplacic :lol: Edytowane 15 Stycznia 2008 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 No fajny bajer, ale: Uważam że w kwestii laptopów należy się koncentrować (producenci powinni) na czymś innym akurat niż grubości. Wdrażać, popularyzowaniu i unowocześnianiu takich kwestii jak ekrany OLED, dyski Flash o dużej pojemności i transferze danych, odchodzenie od wentylatorów na rzecz obudów z odpowiednich materiałów rozpraszających ciepło. Do tego dochodzą kwestie bezpieczeństwa, możliwości całkowitego zablokowania sprzętowego i programowego urządzenia w razie kradzieży, sprzętowe zarządzanie poborem mocy. To są priorytety, a nie grubość. Te 2,5cm to już jest i tak wygoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Fajny, ale Olka1991 ma racje, co z tego że cienki jak podpaska, skoro nadał za szeroki/wysoki? Nie mniej jednak należą się brawa, Zmieścili dużo jak na te wymiary :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 2cm grubosci to az taka rewelacja? Moj dell z 2003/04r ma 3cm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 czy w maczkach brak napędu optycznego to jakis standart? :blink: pytam bo jak narazie nikt nie zwrócił na to uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) czy w maczkach brak napędu optycznego to jakis standart? :blink: pytam bo jak narazie nikt nie zwrócił na to uwagi.to jest pierwszy model bez napedu, jak masz jakis pomysl jak go tam upchnac to napewno Jobs wyslucha i uwzgledni to w nastepnym modelu :) za to ten maczek moze pozyczyc naped z innego maca/pc przez wifi i to jest ciekawy bajer powiem szczerze osobiscie uwazam, ze lekko przesadzili z cena, gdyby kosztowal 1000-1100 euro to powaznie bym sie nad nim zastanowil, a do tego "wychodza" juz ladne kwiatki w stylu brak mozliwosci rozebarnia / brak mozliwosci wymiany np. baterii bez wizyty na serwisie, cos za cos... dla mnie wyglad jest powalajacy http://gizmodo.com/photogallery/macbookairhands Eee od Asusa wyglada przy nim jak zabawka z targu, no ale tyle dolcow, ehhh Edytowane 15 Stycznia 2008 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka1991 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) A ile kosztuje serwis? I co posiada wersja za 3 000$ że jest aż tak droga? Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Olka1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) nie mam pojecia ile kosztuje wymiana, przez najblizsze kilka lat bedzie podchodzila pod naprawe gwarancyjna wiec pewnie sie nie dowiemy predko, wersja za 3k posiada 64gb dysk SSD ktory to wlasnie podwyzsza cene o ponad 1000$ no i mocniejszy proc... Ze względu na brak części ruchomych, typowe dla twardych dysków opóźnienia - rotacyjne i wywołane koniecznością zmiany ścieżki - sprowadzają się do zera. W zależności od modelu, średni czas dostępu do danych wynosi 100, 50, 25 czy tylko 14... mikrosekund (Solid Data Excellerator) - dla porównania, dla ultraszybkiego (15 tys. obr./min) dysku Seagate Cheetah X15 są to 4 milisekundy, a więc około stu razy więcej. Najwydajniejsze modele SSD (np. Quantum Rushmore eSystem Accelerator) są w stanie wykonać nawet 18 tysięcy operacji I/O na sekundę - twarde dyski wykonują zwykle około 100. Jedynym parametrem, w którym urządzenia SSD tylko nieznacznie przewyższają twarde dyski, jest szybkość transmisji danych, sięgająca 20, 40, 80 Mb/s - na więcej po prostu nie pozwala standardowy interfejs. Edytowane 15 Stycznia 2008 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Brawo Apple zmniejszyliście laptopa tylko po to by dalej się nie mieścił do teczki, torebki czy plecaka! O co ci chodzi, nosisz na plecach damską torebkę, że ci tam laptop nie wchodzi ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 nie mam pojecia ile kosztuje wymiana, przez najblizsze kilka lat bedzie podchodzila pod naprawe gwarancyjna wiec pewnie sie nie dowiemy predko,Wymiana baterii to akurat raczej nie wchodzi w gwarancję. No chyba że zakwalifikują to tak ze względu na niemożność zrobienia tego bez rozebrania lapka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 zy w maczkach brak napędu optycznego to jakis standart?Raczej standardowy pewnie tam nie wejdzie, stąd brak w standardzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Wymiana baterii to akurat raczej nie wchodzi w gwarancję. No chyba że zakwalifikują to tak ze względu na niemożność zrobienia tego bez rozebrania lapka.no a jak? nie masz dostepu do srodka, a na baterie przeciez dostajesz gwrancje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Tak wszystko pominiaturyzowali, a i tak zyje raptem 5h na baterii. Dzieki, jak mam kupowac cos mobilnego, to z przedzialu 10-12" - koszty te same, a na baterii potrafia i z 8 godzin pociagnac ;) dla mnie wyglad jest powalajacyDla mnie niczym sie nie rozni od standardowej stylistyki macow, poza tym, ze jest cienki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Jakie Wy macie plecaki, że to maleństwo Wam sie nie pomieści? Ja w plecaku nosze 15,4 i jakoś nie zastanawiałem sie, żeby on duży był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 ale po co wy chcecie zmniejszać szerokośc laptow..przecież wtedy ekran bedzie mniejszy - a wtedy otrzymujemy palma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 mi sie tam bardzo podoba a komentarze o napędach optycznych w tej klasy laptopach to podchodzą troche niewiedzą... 5h nie imponuje- sony daje rade znacznie wiecej (no nie 8, ale 7 to spoko) ale on chyba nie ma procka ULV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) mi sie tam bardzo podoba a komentarze o napędach optycznych w tej klasy laptopach to podchodzą troche niewiedzą... 5h nie imponuje- sony daje rade znacznie wiecej (no nie 8, ale 7 to spoko) ale on chyba nie ma procka ULV 5h nie imponuje- sony daje rade znacznie wiecejTyle że sony to nie laptop a zabawka przypominająca wyglądem lapa z czasów 386 (tylko mu dodatli kolorowy wyświetlacz) http://www.allegro.pl/item297315497_toshib..._8mb_0_5gb.html Coś w niektórych postach czuje ból niemożliwości posiadania tego cudeńka, bo to nie wejdzie do plecaka, bo to bateria za krótko trzyma, bo to nie ma napędu, a zaraz będzie że kolor nie taki albo nieergonomiczny. Niektóre posty naprawdę są rozbrajające Edytowane 16 Stycznia 2008 przez _maniak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Fajnie wygląda, zawsze mi się podobało to jabłuszko na klapie ;). A co do rozpętujące się tu kłótni to każdy ma chyba jakieś zdanie, jeden poleci na fajny design inny zrezygnuje z racji cienkiego sprzętu pod hmm maską :P. A wojenki były, są i będą ... zawsze się znajdzie jakiś powód, taka natura człowieka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka1991 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) Tyle że sony to nie laptop a zabawka przypominająca wyglądem lapa z czasów 386 (tylko mu dodatli kolorowy wyświetlacz) http://www.allegro.pl/item297315497_toshib..._8mb_0_5gb.html Coś w niektórych postach czuje ból niemożliwości posiadania tego cudeńka, bo to nie wejdzie do plecaka, bo to bateria za krótko trzyma, bo to nie ma napędu, a zaraz będzie że kolor nie taki albo nieergonomiczny. Niektóre posty naprawdę są rozbrajające Tak z pewnością. No dobra zmieniłam zdanie. Ten notebook jest przepiękny, super wydajny i za takie małe pieniądze! Istna okazja! Bateria starcza aż na 5h a dysk ma aż 64GB. No i w dodatku super oprogramowanie od apple a nie to co ten windows. Coraz bardziej się przekonuje do starej prawdy, że Maci mają wyznawców a nie użytkowników. Edytowane 16 Stycznia 2008 przez Olka1991 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) Tak z pewnością. No dobra zmieniłam zdanie. Ten notebook jest przepiękny, super wydajny i za takie małe pieniądze! Istna okazja! Bateria starcza aż na 5h a dysk ma aż 64GB. No i w dodatku super oprogramowanie od apple a nie to co ten windows. Coraz bardziej się przekonuje do starej prawdy, że Maci mają wyznawców a nie użytkowników. bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla, jednym slowem slodkie, nic nie wnoszace do tematu pierdzenie Co do wyznawcow - zgadzam sie z tym, ale jednoczesnie swoja osoba utwierdzasz mnie w mysli, ze z dnia na dzien na purepc rejestruje sie co raz wiecej ignorantow rodem z pclaba, ktorym Macbook Air skrzypi, bo taki cienki i z "plastiku" :-| Czy ty w ogole masz jakiekolwiek techniczne pojecie o dyskach SSD, o tym jak taki dysk wyglada i jak rosnie jego rozmiar wzgledem pojemnosci? Czy do ciebie nie dociera, ze fizycznie nie da sie tego wsadzic do tak cienkiego laptopa, czy rozumiesz to, ze ten dysk ma nie byc duzy, on ma byc szybki? Czy ty w ogole zdajesz sobie z tego sprawe do jakich odbiorcow ten laptop jest skierowany? Czy dociera to do ciebie, ze nie jest skierowany do 16 letnich Olek, ktorym "nie wejdzie" do torebki? Niewiedza nie boli, co za pech... Edytowane 16 Stycznia 2008 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olka1991 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla, jednym slowem slodkie, nic nie wnoszace do tematu pierdzenie Co do wyznawcow - zgadzam sie z tym, ale jednoczesnie swoja osoba utwierdzasz mnie w mysli, ze z dnia na dzien na purepc rejestruje sie co raz wiecej ignorantow rodem z pclaba, ktorym Macbook Air skrzypi, bo taki cienki i z "plastiku" :-| Czy ty w ogole masz jakiekolwiek techniczne pojecie o dyskach SSD, o tym jak taki dysk wyglada i jak rosnie jego rozmiar wzgledem pojemnosci? Czy do ciebie nie dociera, ze fizycznie nie da sie tego wsadzic do tak cienkiego laptopa, czy rozumiesz to, ze ten dysk ma nie byc duzy, on ma byc szybki? Czy ty w ogole zdajesz sobie z tego sprawe do jakich odbiorcow ten laptop jest skierowany? Czy dociera to do ciebie, ze nie jest skierowany do 16 letnich Olek, ktorym "nie wejdzie" do torebki? Niewiedza nie boli, co za pech... Odezwał się ignorant. Za to Ty uznajesz, że nikt nie może mieć swojego zdania i narzekać. Nie, każdy musi piać z zachwytu. Najlepiej jakby wszyscy mieli takie zdanie jak Ty więc chyba pomyliłeś miejsca bo to jest forum dyskusyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 @Olka1991 częściowo się z Tobą zgadzam. Nie mniej jednak jeśli mówisz, że mac ma swoich wyznawców (i masz racje), uważasz, że to powód, żeby komuś to wypominać? Jednym się podoba, drugim nie. To że ma swoich "wyznawców" wyróżnia go z konkurencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Odezwał się ignorant. Za to Ty uznajesz, że nikt nie może mieć swojego zdania i narzekać. Nie, każdy musi piać z zachwytu. Najlepiej jakby wszyscy mieli takie zdanie jak Ty więc chyba pomyliłeś miejsca bo to jest forum dyskusyjne.problem w tym, ze twoje zdanie opiera sie na idiotycznych argumentach wynikajacych z twojej niewiedzy, ktore po prostu zle sie czyta na tym forum, najpierw uzupelnij swoje braki, a potem zabieraj glos, bo od spamowania to jest forum onet, a nie techniczny purepc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...