shrek999 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 czy ktos wie jak wylaczyc bufor konsoli tak aby uzywajac gets'a wczytac znak nie uzywajac entera? czyli np. jak wciskam fffsdjkf nic sie nie dzieje, wciskam strzalke do gory i z automatu znak zostaje wczytany przekazany do funkcji ktora go interpretuje i przenosi znacznik w menu do gory. To samo dla strzalki w dol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Hmm, ale czy to na pewno chodzi o bufor? W pascalu jak pisałem grę i potrzebowałem czegoś podobnego, to musiałem użyć przerwania klawy. Ale mogę się mylić:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 czyli chcesz zastapic enter jakims innym znakiem czy w ogole go wylaczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) Chodzi zapewne o odpowiednik funkcji readkey z pascala, nie pamiętam dokładnie ale może funkcja getch() z pliku nagłówkowego conio.h. Edytowane 16 Stycznia 2008 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek999 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) czyli chcesz zastapic enter jakims innym znakiem czy w ogole go wylaczyc? wogole na potrzeby 1 funkcji. bo ma byc menu oparte o gotoxy. strzalki gora dol wywoluja odpowiednio funkcje "przesuwajace" zaznaczenie gora dol. a enter ma wywalic z funkcji na zaznaczonej pozycji ktora pozniej przekazuje na podstawie numeru wiersza numer komorki w tablicy 2 wymiarowej gdzie jest zapisana dana do polozenia na stos. ( generalnie przerzucam tablice naswietlan w C na projekt semestralny ) Edytowane 16 Stycznia 2008 przez shrek999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 przyznam, że nie wiem o co Ci chodzi :) ale zastanawiam się czy czasami Twoim problemem nie jest to, że zwykłe kalwisze generują pojedynczy bajt a strzałki generują 2 bajty (0 i 64 np). I akurat niechcący dla strzałek to działa bo Twoja funkcja nie uwzględnia 2 bajtów po naciśnięciu 1 klawisza - wydaje jej się że wciskasz enter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek999 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 yh. Normalnie uzywajac, scanfa, gets'a itp funkcji do przechwytywania standardowego wejscia musisz zakonczyc wprowadzany ciag znakow EOF'em ktorym tu jest enter. Tak? A mi chodzi o uzycie gets'a albo podobnej funkcji która nie potrzebuje entera do przechwycenia zawartosci bufora standardowego wejscia. Tylko jak wcisne a to to a zastanie odrazu przypisane do zmienniej BEZ wciskania entera. Kod znakowy strzalek jakos znajde, wazniejsze jest to przechwytywanie znakow. Mozna ograniczyc rozmar bufora do pojedynczego znaku? czasowo to bezsens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) http://www.libsdl.org/ albo po prostu conio.h ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Conio.h Edytowane 16 Stycznia 2008 przez tukamon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 getch() nie potrzebuje entera, próbowałeś tej funkcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...