Skocz do zawartości
eclipse08

Chieftec Bravo Bh-01b-b-b Jakie Wiatraki Dokupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

posiadam obudowę Chieftec Bravo BH-01B-B-B, chciałbym dodać do niej jakieś dodatkowe wiatraczki.

Pytanie - co kupić na początek? Przez cale lata moje komputery byly rozklekotane, nigdy nie dbalem o chlodzenie, teraz chcialbym miec wszystko cacy :)

Chyba warto wlozyc jeden wiatrak z tylu obudowy w te wielka dziure pod zasilaczem? Jaki model polecicie? Zalezy mi na ciszy, nie musi byc super wydajny, chce miec po prostu nawiew w obudowie. Czy ten wentylator powinien byc wsysajacy powietrze czy wysysajacy? Czy te prametry reguluje sie na samym wiatraczku czy kupuje sie odpowiednia wersje?

Teraz tak, chcialbym tez ochlodzic dyski. Czy ten drugi wiatraczek moze byc tym kontrującym do głównego? (zalozmy ze glowny pod zasilaczem wysysa, to ten bedzie wciagal zimne powietrze) http://obudowy.info/zdjecia/produkty/big/970.jpg

A moze lepiej bedzie wsadzic wiatraczki na klape zamykajaca (w tylnej czesci?) http://obudowy.info/zdjecia/produkty/big/972.jpg

Bede wdzieczny za porady, bo nie mam pojecia jak to ogarnac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawową kwestią jest to, ile możesz na to wydać.

Chłodzenie zrobiło się na tyle ekskluzywne, że można na nie wydać majątek, jeśli się chce.

Według moich doświadczeń najlepiej byłoby kupić przede wszystkim wentylator 12cm na tylnią ściankę w charakterze wypompowywującego powietrze z obudowy. Ponieważ Chieftec do najlepiej zaprojektowanych pod względem wentylacji nie należy to warto kupić taki wentylator, który mimo wszystko będzie kręcił się z prędkością 1200rpm... a minimum 1000rpm. Nie będzie niesłyszalny, ale umiarkowanie cichy owszem.

Same wentylatory mają na stałe ustawiony kierunek obrotów, więc jedynie jego ustawieniem, tj. mocowaniem decydujesz o tym czy ma zasysać powietrze czy wypompowywać. Na każdym jest oznaczenie, w którą stronę się kręci, i w którą stronę pompuje powietrze (strzałki na boku), więc nie powinieneś mieć problemów ze zorientowaniem się.

Wracając do samej wentylacji - istotne jest też jakim sprzętem dysponujesz i czym go chłodzisz. Albowiem choć nie jestem zwolennikiem bocznych wentylatorów to być może są niezbędne.

Z przodu, w koszyku zamocuj 2x 92mm wentylatory. Można Ci będzie jednak doradzić dopiero, gdy napiszesz ile chcesz na wszystko przeznaczyć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na twoim miejscu jeszcze przemyslal czy potrzebujesz to chlodzenie tzn czy dysk faktycznie sie grzeje i czy potrzebujesz wentyl wcyiagjacy z budy , czesto gesto jest malo sensowny zakup i nic nie daje. Moze lepiej zainwestowac w lepsze wydajniesze chlodzenie proca/grafy ktore wydzielaja cieplo , nie wiem jaki konfig i co teraz masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky, to jakie wentyle bys radził kupić? :)

mam chiefa z serii bravo (bigtower) i też się zastanawaiam nad zakupem kilku wentylków...

na procu siedzi thermaltake bigtyp 120vx (16-24dB)

chcem dokupic jedną 120mm na tył i 2x 92mm na boczna ściankę (niedługo będą montowane 2x8800gts) - co byście poradzili?

akasa jakaś czy ac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi.

Generalnie teraz jakoś mocno nie potrzebuje chłodzenia, chcę mieć lepszą wentylację poniekąd dla lepszego samopoczucia, a poniekąd dla OC, którym zamierzam się pobawić (choć też żadne ekstremalne podkręcanie).

Mój sprzęt:

topower 400W

C2D E6750 2,6 GHz

grafika stareńki Galaxy GF7300GT na zalmanie

ram patrioty 800-tki

dysk WD 320GB (EIDE)

grafikę zmienię na coś mocniejszego (ale max GF 8600GTS), dysk chciałbym nieco ochłodzić, bo mam wrazenie ze nadmierne sie grzeje.

Ile chcę wydać? ~100-120zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim radziłbym Wam się pobawić nieco z tymi obudowami. Konkretnie chodzi mi o zatykanie i odtykanie licznych w końcu w niej otworów. Warto to sprawdzić o tyle, że dobry, ukierunkowany i odpowiednio silny ruch powietrza w obudowie jest w stanie zapewnić lepsze chłodzenie niż, gdyby komponenty stały na wierzchu. W Chieftecach (nie tylko Bravo) problem leży m.in. w tym, że tych otworów jest zbyt dużo i pełno kurzu się przez nie pakuje do środka. Z drugiej strony są tak ustawione, że trudno ów skuteczny ruch w środku wymusić. Tzn. tak mi się wydaje, bo ofkors nie czuję się na tyle kompetentny by móc coś z góry określić za błędne bądź słuszne rozwiązanie.

Ponieważ jednak niedawno inny kolega pytał mnie o wentylację w podobnej obudowie to postaram się Wam napisać to, co wydaje mi się słuszne.

eclipse08:

Podstawowym wydatkiem powinien być zakup wspomnianego 120mm wentylatora. Ja z całą mocą polecam Scythe S-Flex SFF21E (1200rpm). Jest to wentylator ze świetnym łożyskiem olejowym o bardzo dobrej sprawności. Niestety jest dość drogi, więc jeśli szukałbyś czegoś tańszego to warto zainteresować się Tacensem Aura Ice (jest jeszcze nieświecąca wersja identyczna - Tacens Aura po prostu) lub Fanderem FX120. Z przodu, w koszykach umieściłbym 2 92mm wentylatory najchętniej Tacensa Aura Ice albo Fandera FX92, lub ewentualnie Noiseblockera XE1.

Pozostałe otwory, szczególnie ten wysoki na bocznym panelu bym najchętniej zatkał w całości czy to folią czy to czym innym. Podobnie te na wysokości procesora oraz karty graficznej. No chyba, że faktycznie karta grzeje się za mocno to wtedy dorzuciłbym na jej wysokości wentylator WYciągający wielkości 92mm. Jeden ze wspomnianych.

KOOdaq:

Bravo w tej dużej wersji to już spora obudowa. Powyżej dawałem przykłady dobrych w moim mniemaniu wentylatorów. Przede wszystkim założyłbym dwa 120mm wentylatory wypompowywujące na tylniej ściance. Potem zamontował z przodu 3x 92mm, a boczne naprzeciwległe otwory zablokował. Istotne jest by te wentylatory zbyt mocno nie wiały - tak z 1500rpm max. Ponieważ jednak korzystasz z BigTyphoona to nie blokuj otworu z boku, na jego wysokości. Przy kartach możesz dać jeden 92mm wentylator wolnoobrotowy (również nie mocniejszy niż 1500rpm) - w charakterze nadmuchu na karty graficzne.

eclips80 & KOOdaq:

Bardzo polecam zakupić do wszystkich odblokowanych otworów czy to pozostawionych bez wentylatora czy wraz z nim - filtry. Wiem, że przy tych bocznych koszykach może być trudno, ale możecie chyba wsadzić filtry między koszyki a grill obudowy - taki z gąbki. Można takie nabyć na Allegro po kilka złotych sztuka. Na otwory bez koszyków warto nabyć metalowe filtry - również na Allegro do kupienia za 8-10zł/szt najdalej. Ma się rozumieć nie kupujcie filtrów na wentylatory, które wypompowują powietrze z obudowy :rolleyes:

Pozdrawiam i powodzenia :)

P.S. Jeśli szukacie jeszcze tańszych wentylatorów to rozejrzyjcie się na Allegro za AC Fanami12L na tył obudowy oraz AC AF-9225L (koniecznie z "L" na końcu oznaczenia) w miejsca na 92mm wentylatory Waszych obudów. Ewentualnie jeszcze warto rozejrzeć się za Acutake też na Allegro.

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Labovsky: bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi pomogłeś.

Myślę, że zdecyduję się na tego Scythe'a z tyłu (120mm) i jeden ze strony dysku (mam 1 dysk), otwory z boku obudowy rzeczywiście są gigantyczne i spróbuję je zatkać. Oczywiście wiatrak z tyłu powinien wywiewać powietrze, a te na dyskach oczywiście powodować nawiew na dyski?

A może mimo wszystko jeden wiatrak z przodu (nawiew) to za mała kontra do wielkiej 12-tki z tyłu? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że zdecyduję się na tego Scythe'a z tyłu (120mm) i jeden ze strony dysku (mam 1 dysk), otwory z boku obudowy rzeczywiście są gigantyczne i spróbuję je zatkać. Oczywiście wiatrak z tyłu powinien wywiewać powietrze, a te na dyskach oczywiście powodować nawiew na dyski?

Tak jest. Te z przodu pompują powietrze do wewnątrz.

A może mimo wszystko jeden wiatrak z przodu (nawiew) to za mała kontra do wielkiej 12-tki z tyłu? :)

Spokojnie. Chodzi o to, żeby ukierunkować przepływ w obudowie mniej więcej. Jeśli zatem dasz z przodu wentylator pompujący do wewnątrz czy dwa tym mniej powietrza wpadnie do obudowy w przypadkowych miejscach. Albowiem przecież obudowa nie jest szczelna i sobie część powietrza i tak dossie szczelinami :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky, takżę przyłączam się do podziękowan za taką odpowiedź :)

co do wyboru wentyli, to chyba jednak się skusze w stronę Tacensów 120mm jak i 92mm - są jednak cichsze od Scythe'a ;) narazie głównym sprawcą hałsau w budzie jest właśnie TT BigTyp - obroty na maksa niestety, chłodzi mi NB na mojej mobo (DFI LanParty nf680i) - i gdyby wstawić te wentylatory, to bym mógł nieco mu obroty zredukować...

teraz pozostaje mi sie rozejrzeć za nieco tańszymi wentylatorkami i zakupić je :)

zdrav ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky to może i mnie specu pomożesz :rolleyes:

Za niedługo mam zamiar zająć wyciszeniem mojej obudowy. Jest Chieftec Dragon DX starszego typu, gdzie zamiast 120-tki z tyłu, są dwie 80-tki. Tak więc dwa wdmuciach!ą i dwa wydmuciach!ą powietrze. Dodatkowo jest jeszcze jedno miejsce na 80-tkę w drzwiach. Całość wygląda mniej więcej tak jak na obrazku (kółko obrazuje właśnie miejsce wentylatora w drzwiach).

Dołączona grafika

I tu moje pytanie - warto jeszcze tutaj dokładać wentylator biorąc pod uwagę fakt, że grafika będzie chłodzona przez AC S1 z Noctuą lub Scythe i cała obudowa będzie wyklejona matami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky, jeszcze pytanie - czy Tacens, to jest prawie to samo co Acutake? :> bo w temacie o Acutake właśnie, znalazłem bardzo tanie wentylatory 120 i 92mm...

http://everon.pl/index.php/cPath/33_113

tam, użytkownicy je polecają, a zawsze ok 100 zeta w kieszeni będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky to może i mnie specu pomożesz :rolleyes:

Nie chciałbym, aby mnie tak traktowano. Staram się sugerować jedynie rozwiązania, które wobec moich doświadczeń i wiedzy wydają po prostu najodpowiedniejsze. Nie daję gwarancji, że moje sugestie to zawsze obiektywnie najlepsze rozwiązania.

Za niedługo mam zamiar zająć wyciszeniem mojej obudowy. Jest Chieftec Dragon DX starszego typu, gdzie zamiast 120-tki z tyłu, są dwie 80-tki. Tak więc dwa wdmuciach!ą i dwa wydmuciach!ą powietrze. Dodatkowo jest jeszcze jedno miejsce na 80-tkę w drzwiach. Całość wygląda mniej więcej tak jak na obrazku (kółko obrazuje właśnie miejsce wentylatora w drzwiach).

I tu moje pytanie - warto jeszcze tutaj dokładać wentylator biorąc pod uwagę fakt, że grafika będzie chłodzona przez AC S1 z Noctuą lub Scythe i cała obudowa będzie wyklejona matami?

A czy przypadkiem Twój Chieftec nie ma jeszcze jednego miejsca na wentylator - tzn. łącznie 3 na przedniej ściance? Widziałem zdjęcia podobnej i były tam chyba trzy koszyki, a nie dwa.

Przechodząc do Twojego pytania - moim zdaniem musisz być pewien, że wspomniane przez Ciebie 4 wentylatory zapewniają odpowiednią wentylację obudowie. Jeśli bowiem zamontowałeś 4 dość wolno kręcące się wiatraki to taki boczny wentylator mógłby się przydać grafice. Ja jestem zwolennikiem tezy, że powinno być co najmniej taka sama ilość wentylatorów wyciągających powietrze z obudowy co zasysających do wewnątrz, a najlepiej jakby tych pierwszych było więcej. Oczywiście chodzi tu przede wszystkim o sumaryczny przepływ powietrza jednych i drugich. Jeśli np. możesz zamontować jeszcze ten trzeci wentylator z przodu to taki wentylator przy grafice w charakterze WYciągającego mógłby być również przydatny.

Przede wszystkim jednak radzę samemu wszystko sprawdzić: jak kształtują się temperatury przy zasłoniętym bocznym otworze, a jak przy zastosowanym wentylatorze. Ma się rozumieć warto sprawdzić to również pod kątem ciszy, bowiem skoro mówisz o matach to taki boczny wentylator może trochę efekt popsuć.

Labovsky, jeszcze pytanie - czy Tacens, to jest prawie to samo co Acutake? :> bo w temacie o Acutake właśnie, znalazłem bardzo tanie wentylatory 120 i 92mm...

http://everon.pl/index.php/cPath/33_113

tam, użytkownicy je polecają, a zawsze ok 100 zeta w kieszeni będzie :)

Nie, to są zupełnie inne wentylatory.

Muszę Cię jednak ostrzec, bowiem niestety jakoś ostatnio nabywcy skarżą się na Everon, gdyż ten każe dość długo czekać na dostarczenie zamówionych towarów. Na Allegro jest chyba jeszcze jeden sprzedawca Acutake.

Wiele osób je chwali, aczkolwiek na rynku są jeszcze dość zbyt krótko by móc ocenić jaka jest ich trwałość i jakość. Jeśli brać coś hiper taniego to ofkors warto je rozważyć. Jeśli możesz sobie pozwolić na droższe modele to mimo wszystko zachęcałbym do zdecydowania się na nie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przypadkiem Twój Chieftec nie ma jeszcze jednego miejsca na wentylator - tzn. łącznie 3 na przedniej ściance? Widziałem zdjęcia podobnej i były tam chyba trzy koszyki, a nie dwa.

Nie, są tylko dwa. Jeden przy samej "podłodze", drugi w dolnym koszyku na dysk. Trzeci koszyk jest na flopy. Wszystkie wentylatory montowane są specjalnych zatrzaskach. Niestety moje Coolinki w tych mocowaniach wpadają w duże wibracje i byłem zmuszony zrobić zastępcze mocowanie na dwóch śrubach z podkładkami z grubej dętki (konstruktorzy oczywiście nie przewidzieli montażu wentylatorów w inny sposób niż w tych koszykach i nie mam tam otworów na śruby :mur: ). Koszyki na napędy są wymontowane, a dysk leży na dnie na gąbce, a flopa nie używam.

Przechodząc do Twojego pytania - moim zdaniem musisz być pewien, że wspomniane przez Ciebie 4 wentylatory zapewniają odpowiednią wentylację obudowie. Jeśli bowiem zamontowałeś 4 dość wolno kręcące się wiatraki to taki boczny wentylator mógłby się przydać grafice. Ja jestem zwolennikiem tezy, że powinno być co najmniej taka sama ilość wentylatorów wyciągających powietrze z obudowy co zasysających do wewnątrz, a najlepiej jakby tych pierwszych było więcej. Oczywiście chodzi tu przede wszystkim o sumaryczny przepływ powietrza jednych i drugich. Jeśli np. możesz zamontować jeszcze ten trzeci wentylator z przodu to taki wentylator przy grafice w charakterze WYciągającego mógłby być również przydatny.

Przede wszystkim jednak radzę samemu wszystko sprawdzić: jak kształtują się temperatury przy zasłoniętym bocznym otworze, a jak przy zastosowanym wentylatorze. Ma się rozumieć warto sprawdzić to również pod kątem ciszy, bowiem skoro mówisz o matach to taki boczny wentylator może trochę efekt popsuć.

No więc trochę potestowałem i mam ciekawe wyniki :)

Przez dłuższy czas nie miałem zamontowanych bocznych drzwiczek. Freezer na procku skręcony na 7V, dwa Coolinki wyciągające na 5V, jeden Coolink wciągający na 7V, grafika chłodzona pasywnie. Temperatury kształtowały się mniej więcej tak (idle): procek ok 30, grafika ok 37, dysk ok 36.

Przy zamkniętych drzwiach i niezasłoniętym w nich otworem na wentylator i identycznymi prędkościami wentylatorów, tylko wciągający był ustawiony na 5V, temperatura grafiki wzrosła do ok 46 stopni, a dysku do ok 38.

Po zamontowaniu w drzwiach starego Artica TC skręconego na 5V, temperatura grafiki spadła do 38 stopni, dysku do 34 i (o dziwo) procka do 23 (najprawdopodobniej to przekłamanie, ale spadek jaki by nie był, jednak jakiś jest).

Tak więc zysk chyba jest znaczny, a nie mam jeszcze zamontowanego drugiego wciągacza i niczego na grafice :)

Druga sprawa, sam nie wiem jakie wentylatory dokupić. Moje Coolinki (seria limitowana AX8 Green Silent Fan) miały być ciche, ale niestety już na 7V strasznie wibrują. Najchętniej kupiłbym sobie Noctuy, ale ta cena :rolleyes: Znasz może coś cichego i co nie wibruje na 7V, a kosztuje mniej niż Noctua? Może te nowe, niebieskie Coolinki? Dodam jeszcze że najprawdopodobniej dokupię też regulator obrotów, więc większy przedmuch będzie na zawołanie :wink:

Pozdrawiam

Edytowane przez kica1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi