Skocz do zawartości
Gość

Dlaczego Prędkość Rzeczywista Pamięci Ddr2 Na Kartach Graficznych Jest Mnożona X2 A Nie X4?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie jak w temacie. O ile przy pamięciach operacyjnych stosuje się mnożnik x4 dla ddr2 (np. ddr2 800MHz pracują na częstotliwości 200MHz, ale biorąc pod uwagę 4 operacje na cykl mnoży się x4) to przy pamięciach na kartach graficznych, nieważne czy to ddr2 czy ddr3, ciągle podaję się prędkość rzeczywistą x2 O.o Jak dla mnie prędkość ta przy ddr2 powinna być mnożona x4,a przy ddr3 x8 (zawrotna ilość ośmiu operacji na cykl ;p). Czy to kwestia jakiejś umowy, czy może ja źle rozumuje?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile przy pamięciach operacyjnych stosuje się mnożnik x4 dla ddr2

Oj czlowieku nie szerz herezji :mur:

Jakie 4 razy ? co ty liczsz Ze Double to juz razy dwa i jescze to ddr2 to kolejne razy 2?

Stad zes se to wytrzasnol?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stad zes se to wytrzasnol?

Nie jest tak , ze czesc biosow pokazuje 533 latajace na FSB 133 , a 533 to QPB? (zbocze narastajace i opadajace? Czyli de fato jakby x4) Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie jest tak :)

Wszystkie pamięci DDR (Double Data Rate) wysyłają dane zarówno po zboczu opadającym jak i narastającym sygnału taktującego, więc ich EFEKTYWNA częstotliwość pracy jest podwajana względem podanej RZECZYWISTEJ szyny (dlatego pamięci pracujące na szynie 400MHz nazywamy DDR800).

Edytowane przez m_lesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba faktycznie coś mi się popieprzyło.

(dlatego pamięci pracujące na szynie 400MHz nazywamy DDR800).

To istnieje szyna 400MHz? Lol, to chyba coś mnie ominęło. Myślałem, że, w przypadku AMD, FSB może mieć od 100 do 200MHz (szyna HT pochodzi następnie od wymnożenia 200MHz z konfigurowalnym mnożnikiem), a tylko w przypadku Intela FSB szybuje ponad ten przedział. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli coś kręcę.

Plus

Jeżeli mamy pamięci ddr2 800MHz o przepustowości 6 400 MB/s, to tę przepustowość wyliczono ze wzoru:

800MHz x 4 operacje x 64 bity / 8 ?

Jeżeli wstawimy dwie operacje, to trochę wyjdzie inaczej.

Proszę o rozwianie moich niejasności :x

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus

Jeżeli mamy pamięci ddr2 800MHz o przepustowości 6 400 MB/s, to tę przepustowość wyliczono ze wzoru:

Jeżeli wstawimy dwie operacje, to trochę wyjdzie inaczej.

Proszę o rozwianie moich niejasności

DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, pomyliłem się, chciałem napisać:

200MHz x 4 operacje x 64 bity / 8

ale widzę, że to nie ma znaczenia, bo w wiki jest napisane:

(64 bity * 800 MHz)/8 = 6,4 GB/s

Ale jest również napisane:

Różnice w stosunku do DDR

3. DDR2 przesyła 4 bity w ciągu jednego taktu zegara (DDR tylko 2).

Więc jest tu jakaś sprzeczność :x Wytłumaczy mi ktoś? Dodatkowo, skąd się wzięło 800 Mhz we wzorze z wiki? Bo raczej fsb to nie jest. Wg mnie jest to moje 200MHz x 4 operacje, ale równie dobrze może to być wasze 400MHz x 2 operacje, ale wtedy byłoby to sprzeczne z dalszą częścią wpisu? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ciszy jaka zapanowała mam rozumieć, że wszyscy panowie powyżej są w błędzie, a ja nie szerzę herezji twierdząc, że ddr2 wykonuje 4 operacje w czasie jednego cyklu?

W takim razie wracam do mojego pierwotnego pytania, dlaczego szybkość rzeczywista ddr2 na kartach graficznych jest mnożona x2 a nie x4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie jest tak :)

Wszystkie pamięci DDR (Double Data Rate) wysyłają dane zarówno po zboczu opadającym jak i narastającym sygnału taktującego, więc ich EFEKTYWNA częstotliwość pracy jest podwajana względem podanej RZECZYWISTEJ szyny (dlatego pamięci pracujące na szynie 400MHz nazywamy DDR800).

Warto z kronikarskiego obowiazku zaznaczyc, ze tzw. "czestotliwosc efektywna" jest wynalazkiem wymyslonym przez specow od marketingu, zeby lciemny lud lyknal zgrabniej nowe pamieci ;)

Pamieci DDR nie pracuja dwa razy szybciej, tylko przesylaja dwa razy wiecej danych - roznica subtelna, ale dosc istotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ostatnio gdzieś tu na forum widziałem pytanie o "QUAD CHANNEL" który niby daje ileśset tam % większej wydajności :lol: Nie ma to jak chłyty marketingowe-może powinni tego zabronić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochodziłem sobie po goglach trochę i znalazłem coś takiego:

http://www.digit-life.com/articles2/ddr2-rmma/ddr2-rmma.html

W sekcji 'ddr2 inside' jest napisane: "The main difference is that DDR2 enables 4n-prefetch, in contrast to 2n-prefetch realised in DDR. It means, in fact, that at each memory bus cycle, DDR2 transmits 4 (instead of 2) bits of information from logical (internal) memory chip banks into I/O buffers using one data interface line."

Jednak po zinterpretowaniu tabelki i rysunków, ilustrujących działanie ddrów, trochę mnie zmieszało. Okazuje się, że faktycznie ddr2 pracują na fsb 200-400MHz, a 4 bity są przesyłane do bufora wewnątrz pamięci, a nie do procka/mch, jak myślałem :x To pozwala na obniżenie częstotliwości modułów pamięci, w efekcie czego pamięci ddr2 mają niższe standardowe napięcie lol.

Ale nie rozumiem teraz w jaki sposób ddr2 800MHz działają na fsb 400MHz, skoro amd pracują max na 200Mhz, a Intele 200-333MHz :x Może mi to ktoś wytłumaczyć? W przypadku amd mamy do czynienia z kontrolerem pamięci, który pewnie osiąga te 400MHz, ale co z Intelem? :x

Pozdr

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie rozumiem teraz w jaki sposób ddr2 800MHz działają na fsb 400MHz, skoro amd pracują max na 200Mhz, a Intele 200-333MHz :x Może mi to ktoś wytłumaczyć? W przypadku amd mamy do czynienia z kontrolerem pamięci, który pewnie osiąga te 400MHz, ale co z Intelem? :x

Intel posiada pamięci podłączone no NB. Więc mogą one byc taktowane asynchronicznie do fsb - i dlatego mozna np miec ram na 533mhz a procka na 333. Zwiększenie taktowania daje tutaj głownie obniżenie opóźnienia pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...skoro amd pracują max na 200Mhz...

Raz, 200MHz wypadku AMD K8 nie ma nic wspólnego z taktowaniem pamięci bo jej częstotliwość jest ustalana poprzez dzielnik częstotliwości procesora. AMD K10 ma już klasyczne ustalanie częstotliwości mem względem częstotliwości szyny HT, poprzez stosowanie odpowiednich mnożniko:dzielników, ale to tylko ustala częstotliwość pamięci, szyna sama w sobie nie determinuje szybkości z jaką dane są transportowane do kontrolera u AMD.

Dwa, co do tego mnożenia x4, to jest w pewnym sensie prawidłowe ale się tego nie używa. rzeczywisty sygnał dla komórek pamięci ddr2 jest o 4 razy mniejszej częstotliwości niż efektywny, ale jest dodatkowo pomnożony przez dwa na buforach i/o, czyli w jednym cyklu podstawowego zegara taktującego mamy po dwa zbocza narastające i opadające na których przesyłamy dane. Ale jak pisałem tego się nie używa, używamy zegara buforów i/o.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dzielniku 1:1:

FSB 133MHz = QPB 533MHz = DDR2 133MHz (266DDR)

FSB 200MHz = QPB 800MHz = DDR2 200MHz (400DDR)

FSB 266MHz = QPB 1066MHz = DDR2 266MHz (533DDR)

FSB 333MHz = QPB 1333MHz = DDR2 333MHz (667DDR)

FSB 400MHz = QPB 1600MHz = DDR2 400MHz (800DDR)

Przy dzielniku 1:2:

FSB 133MHz = QPB 533MHz = DDR2 266MHz (533DDR)

FSB 200MHz = QPB 800MHz = DDR2 400MHz (800DDR)

FSB 266MHz = QPB 1066MHz = DDR2 533MHz (1066DDR)

FSB 333MHz = QPB 1333MHz = DDR2 667MHz (1333DDR)

FSB 400MHz = QPB 1600MHz = DDR2 800MHz (1600DDR)

Dalej ktos ma watpliwosci czy woli korzystac z wiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dzielniku 1:1:

FSB 133MHz = QPB 533MHz = DDR2 133MHz (266DDR)

FSB 200MHz = QPB 800MHz = DDR2 200MHz (400DDR)

FSB 266MHz = QPB 1066MHz = DDR2 266MHz (533DDR)

FSB 333MHz = QPB 1333MHz = DDR2 333MHz (667DDR)

FSB 400MHz = QPB 1600MHz = DDR2 400MHz (800DDR)

Przy dzielniku 1:2:

FSB 133MHz = QPB 533MHz = DDR2 266MHz (533DDR)

FSB 200MHz = QPB 800MHz = DDR2 400MHz (800DDR)

FSB 266MHz = QPB 1066MHz = DDR2 533MHz (1066DDR)

FSB 333MHz = QPB 1333MHz = DDR2 667MHz (1333DDR)

FSB 400MHz = QPB 1600MHz = DDR2 800MHz (1600DDR)

Dalej ktos ma watpliwosci czy woli korzystac z wiki?

Zaraz zaraz , ale to wychodzi na to , ze to co napisalem wczesniej jest zgodne z rzeczywistoscia , a wiec nie mylilem sie w swoim zalozeniu. Harry dodatkowo to potwierdzil.

Pisalem , ze ramy na 533 QPB banglaja rzeczywiscie na FSB 133 (533/4) co stanowi 266(133x2) DDR. Wobec tego ci , ktorzy sie tak denerwowali nie maja racji.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zaraz , ale to wychodzi na to , ze to co napisalem wczesniej jest zgodne z rzeczywistoscia , a wiec nie mylilem sie w swoim zalozeniu. Harry dodatkowo to potwierdzil.

Pisalem , ze ramy na 533 QPB banglaja rzeczywiscie na FSB 133 (533/4) co stanowi 266(133x2) DDR. Wobec tego ci , ktorzy sie tak denerwowali nie maja racji.

Ale TYLKO przy dzielniku 1:1.

Dodatkowo wypadałoby zaznaczyć, że QPB nie ma absolutnie wpływu na taktowanie mem (chociaż pośrednio ma, bo QPB zależy od FSB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi