ChubbChubb Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witam drodzy wspolforumowicze :) Oto co w zamierzam zakupic w przyszlym tygodniu: Proc: E8400 Box ~650 PLN Cooler: Noctua NH-U12P 210 PLN Mobo:Foxconn P35A-S 350 PLN Pamieci:2x1GB Kingmax 1066 Mhz 198 PLN Grafa:Sparkle 8800GT 512 MB Passive 800 PLN Buda:CM RC-690 Dominator 270 PLN Zasilka: Chieftec CFT 560A-12C 290 PLN Naped:Samsung SH-S203B 90 PLN HDD: WD 5000AAKS 350 PLN Mysz: A4Tech 750BF 77 PLN Klawiatura:Revoltec XL2 89 PLN Na to jestem zdecydowany w 99% :) Jezeli jednak macie propozycje ze w podobnej cenie (mam na mysli pojedyncze czesci) dostane cos lepszego, jestem stale otwarty na sugestie. Plany na przyszlosc 0-9 miesiecy Najpierw dobrze kretliwe mobo NVidii - jezeli zajdzie koniecznosci zabawy w SLI + Stworzenie owego SLI Plany na przyszlosc 9 miesiecy i wiecej Zarzucenie jakiegos porzadnego 4ro rdzeniowca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Widać że składasz sobie naprawdę cichy zestaw. Dobrze by było, gdybyś rozejrzał sie w dziale o zasilaczach za czymś co nie popsułoby efekty, bo jakoś nie jestem przekonany do tej firmy (zasiłki ma w porządku, ale niekoniecznie ciche) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 zgadam sie z przemowca, zasilacz moglby byc cichszy, dobrze wieje, ale za cichy to on nie jest, chyba ze zrobisz w nim fan swap na cos cichszego. ponadto warto znalezc zasilacz ktory bedzie mial sprawnosc >83% o ile to bedzie mozliwe, ewentualny wiekszy koszt zwroci sie w mniejszych rachunkach za prad. Bardzo ciekawy test 45 zasilaczy byl na nvision.pl, plecam! Chlodzenie cpu: THERMALRIGHT ULTRA120 EXTREME + 2 wydajne wentylatory : wydajniejszy-> wentylator moze sie wolniej krecic a w razie potrzeby nizsze temp. przy wyzszym oc, a ze ten proc kreci sie super to naprawde warto! No i nareszcie ktos kto wybiera obudowe z glowa na karku!! Ta obudowa to najlepszy stosunek chlodzenia/ceny, upakuj ja dobrze wentylami i zestaw bedzie na prawde super KARTA GRAFICZNA: niekoniecznie sparkle. ma byc cicho, wiec: 1. jakakolwiek karta 8800 + hr-03 lub arctic cooling S1 + cichy wentylator ewentyalnie 2. W zwiazku z tym ze od niedawna wiadomo ze na 8800 mozna zalozyc arctic cooling accelero X2 bedzie to najtancza alternatywa dla chlodzen referencyjnych, bodajze inno 3D na w ofercie karte z takim chlodzeniem i nazywa ja I-chill 3. Zotac zmp! lub Galaxy rev2 ze zworka do zwiekszania napiecia gpu bez flashowania biosu. Te dwie karty to najbardziej wydajne 8800gt. Pamieci: transcendt axe ram 1066+ ~220zl lub patrioty llk 2x1gb 800 cl4@1000 cl5 ~160zl osobiscie uzywam od jakiegos czasu tych drugich i jestem bardzo zadowolony. Cena/mozliwosci rewelacja. chodza na ~910 cl4 oraz 1040 cl5, wiecej nie prawdzalem bo nie mam czasu i tak na prawde potrzeby. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChubbChubb Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 @ ainaruth - zestaw owszem ma byc cichy ale bez przesady Zasilka - bo to jeden z najtanszych modeli z odpinanymi kablami - a w tej obudowie chce zeby jak najmniej rzeczy ograniczalo przeplyw powietrza. Zmiana wentyla w zasilce nie wykluczona, ale nie oszukujmy sie ;) wszystko bedzie cichsze od tego co aktualnie posiadam wiec luzik. @ zala666 - czytalem tamten test zasilaczy i choc bylo pare mocarnych zasilek o lepszej sprawnosci, mocy i trzymaniu napiec - ten model jest bardzo wywazony i miesci sie jeszcze w moich mozliwosciach finansowych, a nie widzi mi sie placic 500 stow za zasilke tylko dlatego ze ma sprawnosc 87 zamiast 83% Chlodzenie od Noctua - mialo byc Infinity, ale ciagle irytowal mnie ciezar tego ustrojstwa i kiepskie mocowanie. Po kalkulacji kosztow - Infinity+retention kit+lepszy wentyl+pasta = sorki :) Noctua bije cenowo na glowe. Z obudowa to tez byly przeboje - najpierw chcialem Aplus Clio II z 250mm wentylem z boku - ale recki twierdzily ze wielki wientyl nie jest w cale super, pozniej Tacens Algeo ale tutaj pierwotnie planowany Mugen by sie nie zmiescil - zonk - po kolejnych bojach stanelo na Dominatorze i juz sie nie zmieni - wiele opcji i mozliwosci wentylacyjnych, przestrzen, po prostu warto wydac na to ekstra kaske. Pamieci - moglbym kupic wolniejsze i krecic, ba nawet pojechac z Kingstonami na Elpidach ;) jak dziki az to 500+ MHz, ale szczerze 200 PLN za 2gb ramu to jeszcze nie jest rozboj w bialy dzien, a chce choc jeden czynnik ograniczajacy podkrecanie usunac z rownania. Karta graficzna - tu jest sprawa nadal otwarta - plan ze Sparkle byl taki zeby dodatkowo schlodzic go jeszcze jakims wentylem. Sparkle dlatego ze w sumie wedlug testu na anandtech wytrzymal bez zwiech temp 110 stopni z tego wyszlo mi ze skubany ma chyba dobre elementy zamontowane pod maska skoro wytrzymuja takie temperatury - jezeli zatem podkrece i dam dodatkowy nawiew wyniki moga byc interesujace. A w sumie Referent + S1 to wychodzi na to samo. Poprzyjcie moja teorie :) Zotac Amp! lub Galaxy rev2 tez nie odrzucam - ale jak u nich z glosnoscia wentyla ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) 1. zotac amp bardzo glosny, wymiana na pasiv konieczna, ale wydajnosc bedzie wyzsza 2.galaxy: dobre chlodzenie, lecz biorac po uwage koszt 60 zl na s1 + 15 na cichy went 7v to lepiej dolozyc te pieniadze i cieszyc sie cisza, a wydajnosc galaxy ze zwiekszonym napieciem bedzie najwyzsza. tylko ze bardzo ciezko go dostac 3. sparkle, jezeli bedzie tanio dostepny chyba w takim razie rozwiaze sprawe, jezeli tamtych nie znajdziesz i nie bedziesz chcila zmieniac clodzen:) 4.chlodzenie nie infinity tylki thermalright ultra 120 extreme: on jest naprawde najwydajniejszy z 2 wentylatorami, 6 heatpipe wygietych w u = 12, duzo blaszek. Noctua jest slabsza od niego, zwlaszcza przy duzym obciazeniu. 5. w takim razie zasilacz ok. Z dosciadczenia wiem ze dobre sa tez Amacrox FreeEarth/Frei erde 650w, kupilem za 340zl. Niestety bvrak odpinanych kabli, a to rzeczywiscie minus... wiec pozostanmy przy Twoim:) 6.Pamieci nie beda Cie ograniczaly, wystarczy zmienic dzielnik na mobo. JAkos nie mam zaufania do kingmaxow, dlatego polecam transcendy, geil blac dragon+chlodzenie, patriot llk 800cl4@1000cl5, bo wg mnie pewniejsze i tez dobrze sie kreca. Patrioty ostatnio sa po ~160zl 7.Kup karte dzwiekowa!!! SB audigy2 lub 4 albo najtanszego X-Fi, Roznica bedzie na prawde duza, a ponadto x-fi odciaza komputer podczas gier, fkt ze w malym stopniu ale zawsze cos:) Edytowane 17 Stycznia 2008 przez zala666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChubbChubb Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Sparkla moge miec za 800PLN - ale tu sie caly czas jeszcze zastanawiam Nad pamieciami jeszcze pomysle Jaka dzwiekowke bys polecal ? konkretny model prosze bo tutaj sie po prostu nie rozgladalem max co podepne to dobre glosniki 2+1 ale to w pozniejszym terminie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...