Skocz do zawartości
erosito

Chieftec 620w - Głośny

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

...jakw temacie - czy wymieniał ktoś z Was w tym wentylator ?? Nie mogę znaleźć parametrów tego wiatraka tj. HONG SHENG A1225S12S i zastanawiam się co dobrać równie wydajnego i cichego (ponoć przepływ powietrza jest na poziomie 80 czy 88 a obroty do 2000)

dzięki za zainteresowanie

ps: taki scythe http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,49275/

...czy wystarczy cos innego z mniejszym przepływem, bo tak naprawde to nie wiem czy ten z chiefteca ma podany przepływ w m3 czy CFM

Edytowane przez erosito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymianę wentylatora, zwana fanswapem, można bez utraty gwarancji wykonywać w nieplombowanych zasilaczach jak Chieftec GPS, Modecom MC, a także w plombowanych jak się umiejętnie zdejmie plombę :), wymianę należy wykonywać na zasilaczu odłączonym od gniazdka i po rozładowaniu kondensatora głównego. Po takiej wymianie, można wtyczkę wentylatora wyjąć na zewnątrz i kontrolować obroty za pomocą płyty głównej lub zewnętrznych kontrolerów. Zupełnie bezpieczne dla temperatury są fanswapy na wentylator, który w zasilaczu będzie się kręcił ok. 800obr/min. (dlatego warto wyprowadzić wtyczkę na zewnątrz) bo termoregulacja obrotów wewnątrz zasilacza jest w każdym modelu inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomemu około rok temu padł went w takiej 620 cft w dość mocnym kompie, a komputer chodził dalej, jakby nigdy nic. Dopiero po kilku h w jakiejś grze komp sie wyłączył i dopiero wtedy spojrzał do obudowy. PSU gorące, ale po ostudzeniu dalej działało. I tak, aż w końcu jakiegoś AC kupił i tam zamontował. Po swapie PSU chodzi ciszej i przyjemniej. Bynajmniej chodzi o to, że non-fan chodził sobie spokojnie do czasu, więc bez obaw można zmieniać wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomemu około rok temu padł went w takiej 620 cft w dość mocnym kompie, a komputer chodził dalej, jakby nigdy nic.

Też tak miałem z BQT, wentyl był zepsuty od nowości. było cicho, wiec byłem zadowolony. Usterkę wykryłem po miesiacu lub półtora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi