MagisterDocentBizon Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witam. Mam problem. Przy włączaniu kompuera pojawia mi się "cpu fan error". Po jakiś 10 minuach korzysania z komputera, maszyna sama mi się wyłącza. Bez ostrzeżenia. Dodam że chwilowo wiatraczka od procesora nie posiadam, ale cpu chłodzony jest alternatywnym środkiem w postaci wiatraka biurowego. Temperatura nie przekracza 30 stopni. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Wyłączenie kontroli prędkości wiatraka w biosie powinno załatwić sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Możliwe że bios nie wykrył podłączonego wiatraka i po prostu wyłącza kompa.Czym sprawdzasz temp?Może być przekłamana i tak naprawdę procek sie gotuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagisterDocentBizon Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Możliwe że bios nie wykrył podłączonego wiatraka i po prostu wyłącza kompa.Czym sprawdzasz temp?Może być przekłamana i tak naprawdę procek sie gotuje. Mam taki bajerancki ekranik na jednostce centralne który pokazuje mi temperature. Działa najprawdopodobniej bo w momencie włączenia komputera pokazuje 26 stopni a potem dohodzi do 28-29 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 A tym biurkowym wiatrkiem to dmuchasz na procesor bezpośrednio? czy masz na nim jakiś radiator? pasta między cpu a radiatorem jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagisterDocentBizon Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 A tym biurkowym wiatrkiem to dmuchasz na procesor bezpośrednio? czy masz na nim jakiś radiator? pasta między cpu a radiatorem jest?Nie, a co to takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chcesz powiedzieć, że nie masz kawałka żelastwa na procesorze? :D Że to, co ci tam dmucha, to dmucha *bezpośrednio* na cpu? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nie, a co to takiego? http://images.google.com/images?client=ope...sa=N&tab=wi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagisterDocentBizon Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 http://images.google.com/images?client=ope...sa=N&tab=wi U mnie to wygląda tak: http://img122.imageshack.us/img122/5669/p1160155cf8.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Teraz najlepsze pytanie - po co tak wyglada? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turek1233 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 to podłącz jaki wiatraczek pod te piny co był podłączony wcześniejszy(na radiatorze) i powinno być dobrze, chyba że są wysokie temp. to nic nie zrobisz jeśli nie będzie dobrze schłodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 U mnie to wygląda tak: http://img122.imageshack.us/img122/5669/p1160155cf8.jpgTo zdjęcie Twojego kompa? Tyle kurzuuuu... Zrób z tym porządek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagisterDocentBizon Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 założyłem nowy radiator ze świeżutką pastą, nowy wiatrak który działa. I teraz komputer w ogóle nie chce się włączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Czyli musisz to zrobić jeszcze raz tym razem sprawdzając, czy radiator dobrze przylega do procesora. Ewentualnie clear cmos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagisterDocentBizon Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Problemem był właśnie brak wiatraka. Po założeniu nowego wiatraka komputer nie działał, ponieważ byl zle doczepiony. Teraz wszystko jest ok. Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Witam. Mam jedno małe pytanie. Nie będe zakładał nowego tematu więc zadam je tutaj. Jak już większości wam tu wiadomo posiadam zasilacz :) Rasurbo DLP 435 :) . On ma tylko 4 wtyczki zasilające 4pin. :? Zasilają one (u mnie): dysk twardy, nagrywarkę DVD i przejściówkę multiconnector aby podłączyć cztery wentylatory (podłączone mam 2). Zostaje jedna. :? Tak nieszczęśliwie się składa, że właśnie jutro mają przybyć do komputronika w katowicach zamówione przezemnie dwie Zimne katody Revoltec, które potrzebuja dwie wtyczki 4pin, a mi została tylko jedna :sad: :sad: Co zrobić? Proszę o odpowiedź, jestem bezradny :cry: :cry: Edytowane 8 Lutego 2008 przez januszn64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Zaczekaj, aż katody dotrą. Jak bedzie problem, to wtedy bedziasz sie martwić. W komputroniku będą mieli też napewno rozdzielacze "molex - hdd". Jak wyskoczysz, z prośbą o rozdzielacz 4 pin to ktoś może Cię nie zrozumiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Kup rozgałęziacz na dodatkowe molexy (z molexa na molexy). Na allegro są za grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Zaczekaj, aż katody dotrą. Jak bedzie problem, to wtedy bedziasz sie martwić. W komputroniku będą mieli też napewno rozdzielacze "molex - hdd". Jak wyskoczysz, z prośbą o rozdzielacz 4 pin to ktoś może Cię nie zrozumiec. Kup rozgałęziacz na dodatkowe molexy (z molexa na molexy). Na allegro są za grosze. 1.Katodz dotra napewno jutro, a problem juz jest :? ___ W komputroniku nie mają czegoś takiego (bynajmniej na stronie niema) 2.Na Allegro wiem że są, z tym że jutro mam czas i chcialem się z tym pobawić, a przesyłka przybędzie najwcześniej w następnym tygodniu. :-| Edytowane 8 Lutego 2008 przez januszn64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Jeszcze nie ma problemu. Jeśli te Twoje katody są w miarę cywilizowane to mają na kabelek przelotowy - z jednej strony molex męski a z drugiej damski. Jak http://www.allegro.pl/item306793639__revol...atoda_11cm.html tutaj. Wtedy nie tracisz molexa z zasiłki. Nie ma? http://www.komputronik.pl/Kable_przelaczni.../pelny,id,2188/ Edytowane 8 Lutego 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszn64 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Jeszcze nie ma problemu. Jeśli te Twoje katody są w miarę cywilizowane to mają na kabelek przelotowy - z jednej strony molex męski a z drugiej damski. Jak http://www.allegro.pl/item306793639__revol...atoda_11cm.html tutaj. Wtedy nie tracisz molexa z zasiłki. Nie ma? http://www.komputronik.pl/Kable_przelaczni.../pelny,id,2188/ Tak, dokadnie to sa te katody tylko ze 31cm, ale to bez znaczenia :oops: Pomylilo mi sie :oops: Myslalem ze to dwa takie same molexy Wielkie dzieki i przepraszam za klopot Edytowane 8 Lutego 2008 przez januszn64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...