Skocz do zawartości
patrykxes

Cena Jakosc Intel Core2 Duo E8200 2,66ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawia mnie pewien fakt, dlaczego procesor Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz, ktory ma 6MB cache oraz taktowanie FSB 1333 MHz jest tanszy niz Intel Core2 Duo E6320 1.86 GHz, ktory jest wolniejszy oraz ma 4MB cache oraz taktowanie wewnętrznie FSB 1066 MHz.

Chce sobie kupic procesor, wiec co o tym wyborze myslicie ?

Na co zwrocic uwage przy zakupie, chodzi o model dajacy sie podkrecac, nie wiem czy nazwy kodowe maja znaczenie (chodzi o pelne nazwy jak 8200 i niepelne jak 6320 - cos mi sie obilo o uszy ze pelne sa efektowne)

Procesor dla gracza, tylko i wylacznie z rodziny Intel Core2 Duo Exxxx

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mniejszy proces technologiczny nowego procesora (45nm) oznacza niższe koszty produkcji. to jedenz powodów. Do tego dochodzi opóźnienie reakcji rynku na dopiero wchodzące produkty. Penryny (E8xxx) dopiero pojawiają się w sklepach, więc ceny starszych i słabszych konstrukcji zaczną spadać, ale troche im to zajmie. No i to spadanie też ma pewne granice. Jednak w tym wypadku nie ma żadnego kruczka. Tańszy E8200 jest szybszy, wydajniejszy, mniej się grzeje i wyżej podkręca.. po prostu cudo :)

nazwa E6320 oznacza coś w rodzaju kolejnej wersji procesora E6300 wypuszczonego już dawno temu. E6320 ma 4MB cache A 6300 ma 2MB, ale parametry takie jak FSB i zegar są identyczne.

E8200 to calkowicie nowy procesor i jeśli tylko uda Ci się go zdobyć i masz odpowiednią dla niego płytę główną to warto go brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn P35a: tani ~ 330zl i wydajny, bezproblemowe oc, niezbyt duzo opcji, wystarczajaco duze regulacje napiec zeby siagnac max proca.

DFI LAN PARTY p35: bardzo droga ~700zl i najbardziej wydajna

FOXCONN MARS: jw

I ostatnio znalazlem taka oto perelke:

http://www.yalu.pl/index.php?action=product&pid=2099

DFI LANPARTY na chipsecie ati rdx3200, wszystkie bajery DFI + potencjal oc, niestety na gorzym chipsecie niz p35, ale za to za jaka cene!! ~308zl. W innych sklepach albo jej nie ma albo kosztuje ~550 wzwyz. Mam ja od niedawna z e2160 i zabawa jest super, obecnie @3.1 na lekko podbitym vcore i mocno podbitych napieciach chipsetow.

A CPU: koniecznie cos z e8xxx, ale raczej cos wyzszego niz e8200 bo ma on po prostu za maly mnoznik, a przy ich potencjale oc moze byc problem z osiagnieciem ich maxa, gdzyz kreca sie one do ponad 4Ghz na dobrym chlodzeniu powietrzem.

reasumujac:

TANIO i ZWYCZAJNIE: Foxconn p35a

DROGO I NAJWYDAJNIEJ: DFI LANPARTY P35

TANIO I NIEWIELE MNIEJ WYDAJNIE: DFI RDX3200, jak masz troche wiedzy, umiejetnosci i czasu to masz szanse na wyniki lepsze od innych plyt w cenie do 600zl.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi