lgolebio Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Witam Na uczelni udostępniany jest internet drogą radiową. Można przyjśc do kawiarenki, usiąśc z lapkiem, i buszować dowolnie po sieci....nie do końca jednak wszystkie usługi można uruchomić. W zasadzie blokowane jest wszystko oprócz HTTP. Dosyć często potrzebuję zalogować się po SSH do mojego serwera w domu aby przeglądnąć logi, przetestować rózne ustawienia, usunąć bądź zainstalować pakiety itd, itp. Niestety ale SSH jest blokowane, a w zasadzie to chyba port 22. Pod windowsem używałem programu "HTTP Tunnel" i konfigurowałem połącznienie socks. Wsio ładnie działa, wolno jak wolno ale da się komfortowo pracować w konsoli, w koncu nie wymagane jest do tego super połączenie. Jak coś takiego osiągnąć pod Linuxem (Ununtu) ?? Jest to możliwe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Dokładnie na to pytanie nie umiem odpowiedzieć. Ale przestaw serwer ssh na port 443, i spróbuj się tak połączyć. W kawiarence 80 i 443 powinny działać ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashBeast Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Puść sobie sshd na port 80, na jakims serwerku, i zrob tunnel over ssh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...