Skocz do zawartości
kuebk

'niby' Stabilna Pamiec

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczne od tego ze do dnia wczorajszego [tj 16.01] mialem 2x1gb a-data vistesta ee+ 800 wszystko chulalo elegancko na 540 5-5-5-15 2.2v. Dostalem ram i tu zaczely sie problemy:

Przy 4 bankach zapelnionych nie moge za nic osiagnac takich parametrow, dodam ze obie parki dzialaja bezproblemowo przy takich ustawieniach.

Pomyslalem no trudno jak tyle nie chca chodzic to je puszcze na 900 5-5-5-15 2.1v wszystko chodzilo bez problemu do dzis, kiedy to windows wysypal mi sie na wlaczaniu sto ktoregos tam okna diablo2, wygladalo to tak ze odpalam proces a tu nic tak jakbym wogole nie kliknal, po chwili wysypal sie explorer.

No to reset i podnioslem napiecie na NB do 1.41v pomoglo to troche tzn nie wysypal sie zaraz przy odpalaniu tylko teraz jest niby stabilny, wszystko bylo ok gdy tam w tych 120 oknach d2 weszlem do okolo 20-30 gier, przy wiekszej ilosci zaczely sie dziac juz dziwne rzeczy:

- slysze ten dzwiek jak wyskakuje komunikat o bledzie ale komunikat sie nie pokazuje

- w cokolwiek klikne prawym klawiszem myszy to nie wyskakuje menu kontekstowe

- stronki w firefoxie sie niby laduja bo patrzac z innego kompa jestem online na forum ale u mnie jest pusta strona i pisze ze zakonczono ladowanie

- nie da rady odpalic czegokolwiek juz

- przy gadaniu via irc gdy ktos chce zagadac do mnie na pm mam dzwiek ze dostalem pma ale nie otwiera mi sie okienka pma

Co najciekawsze wszystkie okna d2 ktore mam odpalone zachowuja sie 100% stabilnie.

Zastanawiam se czy to moze byc wina tego ze jeszcze siedze na 32bitowym xp i moze gdy te d2 juz chca zjesc wiecej niz te 3.37 ramu ktore on sobie tam wykrywa zaczynaja sie takie cyrki [to wg mnie jest calkiem mozliwe gdyz do jakies tam ilosci gier wszystko chodzilo ok - a potem sie zaczelo sypac tak jakby chcial zagospodarowac ten ram ktorego nie moze] lub ewentualnie procesor nie daje rady tylu oknom. :P

Poproslbym o jakies porady co zrobic zeby to zyskalo troche na stabilnosci przy takiej ilosci otwartych okien. :)

Dziekuje. ;)

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sprawdzasz ta stabilnosc podkreconych kosci? SuperPI i Orthos nie wystarczaja....

Polecam dla pewnosci Memtest86+ lub GoldMemory. A to ze pamieci slabiej sie kreca gdy obsadzisz 4 sloty to raczej normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem:)Tylko u mnie komp moze smigac i miesiac dobrze,a jak zacznie swirowac to juz na dobre.Raz wysypal sie windows,a najczesciej wariuje sieciowka :blink: .Napiecia podniesione,jedyne co u mnie pomaga to ustawienie pamieci na 533 i poluzowanie timingow na 5 5 5 15.Nie mam juz pomyslu na to,wiec jade na 2x1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestowalem troche memtestem i goldmemory i wyglada to tak

540 5-5-5-15- 2.2v, NB 1.25 - 1.48

gold memory: wali bledami

memtest: nie sprawdzalem

500 5-5-5-15- 2.2, NB 1.25 - 1.44

gold memory: po odczekaniu 2 minut, program sobie cos tam sprawdza i reset

memtest: wali bledami

Co ciekawe memtest wykrywa 4gb ramu natomiast goldmemory wykrywa prawie 3.5gb. :(

Wartosci ponizej 500 mnie raczej nie zadowalaja i teraz chcialbym sie dowiedziec czy jest jakas mozliwosc zeby to stabilne 500 osiagnac? Poluzowac alphy, podniesc napiecia czy co? :P

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi