Skocz do zawartości
izar

Dysk 320 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem dysk WD Caviar 320GB WD3200AAKS 16MB i sam nie wiem jak podzielić go na partycje, żeby było jak najbardziej optymalnie.

Ile na partycje systemową ( w przyszłości Vista)? Czy zakładać oddzielną partycje na plik wymiany? Czy partycje z grami umieścić zaraz za partycją plików wymiany? W internecie można się spotkać z różnymi opiniami.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plik wymiany trzymajj albo na partycji z winda, albo na osobnym dysku (fizycznym nie partycji) osobna partycja na plik wymiany nie ma sensu, bo glowica bedzie musiala skakac miedzy nia a winda. ile ci potrzeba na partycje z systemm, to zalezy co na niej jeszcze bedzie (programy w program files, filmy zrzucane z lenistwa na pulpit itp.) a gdzie trzymac gry a gdzie co innego? tam gdzi ci wygodnie na wydajnosc to nie bedzie mialo zadnego wplywu, albo zmiany typu 1/100 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ten sam dysk -320AAKS -i podzieliłem go na 4 partycje:

24,4 c system/prog files/dokum

124 d dane (czytaj: pliki ISO, zainstalowane gry, filmy, mp3 i zdjecia)

124 e dane (czytaj: pliki ISO, zainstalowane gry, filmy, mp3 i zdjecia)

24,4 f kopia c (obraz hdd)

Jak coś się wysypie, robie backup calej partycji C i wszystko znów śmiga.

NIe wiem czy taki podział jest najlepszy, ale mi się jak dotąd sprawdza. Nie narzekam.

Nie bawiłem się przy tym w zadne ustawienia pliku swap,sciezek do temp czy czesci dysku dla plikow z internetu :/

Zwyczajnie wszystko leci na default.

Jesli ktos ma sugestię jak zoptymalizować zagospodarowanie 320GB, to prosze piszcie...

pozdr

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kupiłem dysk WD Caviar 320GB WD3200AAKS 16MB i sam nie wiem jak podzielić go na partycje, żeby było jak najbardziej optymalnie.

Ile na partycje systemową ( w przyszłości Vista)? Czy zakładać oddzielną partycje na plik wymiany? Czy partycje z grami umieścić zaraz za partycją plików wymiany? W internecie można się spotkać z różnymi opiniami.

Najwyzej 3 i ani jednej wiecej, choc ja na twoim miejscu podzielibym na dwie: mniejsza na system i wieksza jako archiwum. Dzielnie na wiecej partycji to jakis glupie nawyki sprzed lat, czas z tym skonczyc.

Edytowane przez Manial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyzej 3 i ani jednej wiecej, choc ja na twoim miejscu podzielibym na dwie: mniejsza na system i wieksza jako archiwum. Dzielnie na wiecej partycji to jakis glupie nawyki sprzed lat, czas z tym skonczyc.

Jakbym się zastosował do tak idiotycznego stwierdzenia to bym potem kilkanascie godzin dyski defragmentował....

Juz nie wspominając o tym ze nei kazdy uzywa jednego systemu...

Ilosc partycji/dysków logicznych to tylko wybór uzytkownika zalezny od tego do czego uzywa komputera i jakiej organizacji plików na dysku potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie mam ta:

C: 20GB | Vista | Programy

S: 3GB | SWAP | Temp

D: Reszta GB | Moje Dokumenty | Ściągane pliki | i cała reszta

Co do partycji S: nie ma ona nic przyspieszać a jedynie minimalizować fragmentacje na C:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak:

C: Windows - 10gb - i to jest za mało, bo razem z plikiem wymiany (a z 3gb ma) i wszystkimi tymi aktualizacjami Windy brakuje meiejsca na hibernację...

D: Programy - 50gb - Jak się dużo gra, to to może być za mało, u mnie starcza

E: Multimedia (czyli "wszystko inne") 135gb - taki dysk na wszystko, póki co dość pusty

F: Dokumenty - 40gb - "Moje Dokumenty", folder ze sterownikami i innymi podstawowymi rzeczami do szybkiej reinstalacji po formacie. ZA namową kolegi taki wielki... Jak się dużo gra w Sim City, to może i rozmiar pasuje, ja nie mam setek saveów po kilkaset mega każdy...

G: TEMP -13gb (FAT32) - foldery TEMP, pliki ściągane z internetu czy różne instalacje programów "na jeden raz". Bardzo przydatna rzecz, rozmiar w sam raz. Poza tym "dysk do wymiany plików z Linuksem", bo z dyskami na NTFS różnie bywa...

Reszta - na Linuxa.

Podział nie jest optymalny, zrobiony za namową kolegi, sam podział dysków może i dobry, tylko rozmiary bym trochę pozmieniał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...