zzachm Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Jako że nie jestem mocny w pamięciach proszę o pomoc. Konfiguracja jak w sigu. Problem: przy dwóch bankach obsadzonych pamięciami Goodram PRO PC2-8900 pamięć działa bez zarzutu na 1056 MHz@5-5-5-15 na DRAM TRRD - 10, Rank write to read delay - 10, Read to percherge - 10, Write to percherge - 11 (standardowe ustawienia Asusa) Przy obsadzeniu pozostałych banków takimi samymi pamięciami musiałem zluzować alphy bo pojawiały mi się błędy w memtest (Everest i Orthos nie wykazują błędów). Podnoszenie napięcia na memkach nic nie zmieniało. Pozostałe ustawienia, FSB termination voltage = 1.400V, NB Vcore = 1.400V Pytanie jest następujące: czy mogę coś zrobić czy raczej pożegnać się z tą płytą bo szczerze powiem już mnie denerwuje. Przy ustawianiu dzielnika 4:5 nie dostaje nawet POST-u, teraz takie numery z timingami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Praktycznie na kazdym mobo po osadzeniu wszystkich bankow pamieci, wydajnosc i mozliwosc OC spada. Nie jest wcale dziwne to ze musiales poluzowac timingi. I wymiana mobo raczej niewielu tu pomoze. Testowales te komplety osobno ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Praktycznie na kazdym mobo po osadzeniu wszystkich bankow pamieci, wydajnosc i mozliwosc OC spada. Nie jest wcale dziwne to ze musiales poluzowac timingi. I wymiana mobo raczej niewielu tu pomoze. Testowales te komplety osobno ? Tak, parami oraz każda z osobna działają na 5-5-5-15 i defaultowych 10-10-10-11. Pewnie mógłbym coś wycisnąć więcej zmieniając alphy ale brakowało mi ostatnio czasu na testy po zmianach ustawień. Dopiero przy obsadzeniu czterech banków musiałem poluzowć alphy. Nie wiedziałem, że przy zajęciu wszystkich banków takie zachowanie płyty/pamięci może mieć miejsce. Zaczynam myśleć o 2 x 2 GB. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...