Skocz do zawartości
mynka

Thermaltake Purepower 350w Fanless Psu I 3 Dyski Twarde

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem Thermaltake PurePower 350W Fanless PSU i bardzo polubiłem ten zasilacz ze względu na jego cichą pracę

Opis zasilacza :

http://www.bigbruin.com/reviews/ttfanlesspsu/

Mój komputer składa się z

Core 2 Duo 6600

2x1 GB Ram

Radeon 1650XT 256MB PCIE 2xDVI

Nagrywarka DVD LG

5 x wentylator Noctua NF-S12 800 RPM 120mm Quiet Case Fan

HD 250 GB Seagate Barracuda 7200.9

Płyta ASUS P5B delux WIFI

W konfiguracji tej zasilacz sprawuje się wyśmienicie komputer pracuje stabilnie ,wyłączany jest raz na 2-3 tygodnie

Ostatnio postanowiłem rozbudować swój zestaw o 2 dyski Seagate Barracuda 7200.10 750GB ST3750640AS spięte w RAID 0

Moje pytanie brzmi czy muszę pozbywać się starej 250 GB barracudy? Czy są szanse aby zasilecz uciągnął 3 dyski?

Komputer jest nie podkręcony ba ma nawet obniżone napięcie na procesorze

Edytowane przez mynka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki wybrać zasilacz.

Zasilacz o mocy 350W (w standardzie ATX 2.0 i wyżej) jest domyślnie właściwy do każdego zestawu. Bez problemu obsłuży dowolny procesor dwurdzeniowy (C2D, X2, Pentium D) i kartę graficzną, która nie posiada dodatkowej wtyczki zasilającej PEG 6pin lub PEG 8pin (GF6600, GF7300, GF 7600, GF8500, GF8600, ATi x600, x1300, x1600, x2400,x2600); a także SLI/CF z wymienionych kart. Także zestawy z kartą graficzną z wtyczką PEG 6pin, o ile będą to modele z szeroko pojętej średniej półki (GF6800, GF7900, GF8600, ATI x800, x1950, HD38x0). Pamięć RAM korzysta z linii 3,3V lub 5V, zużycie energii to 3-5W na moduł więc zwiększenie ilości pamięci np. z 2 do 4 kości jest pomijalne i co do zasady stałe bez względu na wielkość modułów. Dyski twarde zużywają maksymalnie ok. 10-12W z czego połowa z 5V (elektronika), a druga połowa z 12V (silnik). Nie ma wiec istotnego znaczenie czy się posiada 1 czy 3 dyski. Płyta główna to 15-30W. Biorę pod uwagę również w standardzie 2 napędy optyczne oraz wentylatory. Przy tym zestawie biorę pod uwagę maksymalne OC jakie można zrobić na chłodzeniu powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi