adamlop Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Ja to wogole niemam opcji do zmiany VTT w biosie, ale z testów e7200 w sieci wynika ze kompletnie nic nie daje. Ktos wczesniej mial problem ze skaczacym vid - mam to samo na mnozniku max. 9,5 , na nizszych jest juz ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 mam podobny problem do przedmówcy. otóż złożyłem kuzynowi takiego kompa e7200 chłodzony scythe ninja 2 gigabyte ep31-ds3l 4gb ramu goodram cl5 800 seagate 500 bequiet straightpower 550W powercolor 4870 z powodu braku budy która przyszła dnia następnego złożyłem kompa na żywca na kartonie od płyty głównej troche podparłem płytę w rogach żeby nie grzała się od spodu przez karton, podkręciłem procka na 400x9=3600 przy 1.375v puściłem na 16h orthosa i wszystko szło gładko do chwili kiedy wyłączyłem ten zestaw wsadziłem go do obudowy i za cholere procek nie chce się wogle podkręcić nawet o 1mhz nie wiem co się stało, płyta nie ma przebicia, bo by nie działa inaczej, komp nie kopie jak się go dotyka czyli powinno być ok. ale kręcić się niechce. napięcia raczej na procku nie dałem za dużego bo z tego co pamiętam intel określił 1,375v jako maksymalne bezpieczne... na takim działa mój 8200 od jakiś 5 miechów i nie mam z nim żadnych problemów podejrzewam że procek dostał po [gluteus maximus] razem z płytą i teraz ma gdzieś podkręcanie się :/ poradźcie coś... Na mój gust przyczyna to Gigabyte. Mam procek jak w opisie, to jest 1.25V BIOS, kiedyś się bawiłem i potem znowu chciałem wrócić do tego ustawienia, a proc totalnie niestabilny był. Myślałem, że 4GHZ przy napięciu blisko 1.4V go załatwiły. Co się okazało. Płyta poszwankowała i potem jej przeszło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Na mój gust przyczyna to Gigabyte. Mam procek jak w opisie, to jest 1.25V BIOS, kiedyś się bawiłem i potem znowu chciałem wrócić do tego ustawienia, a proc totalnie niestabilny był. Myślałem, że 4GHZ przy napięciu blisko 1.4V go załatwiły. Co się okazało. Płyta poszwankowała i potem jej przeszło... dzięki za info, też tak coś czułem, że to będzie płyta ale dam jej jeszcze z tydzień czasu i znowu zaatakuje procka :) bez podkręcenia grafika się dławi i nie daje pełnego efektu mocy :lol2: Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Wiesz, ja nie mogę obiecać, że mam rację ;) Nawet nie jestem tego troszkę pewien, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby aż tak szybciutko nastąpiła tak poważna degradacja, więc stawiam, że to wina płyty... Może Clear CMOS, albo nowy BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Wiesz, ja nie mogę obiecać, że mam rację ;) Nawet nie jestem tego troszkę pewien, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby aż tak szybciutko nastąpiła tak poważna degradacja, więc stawiam, że to wina płyty... Może Clear CMOS, albo nowy BIOS? kumpel mi też taką diagnozę stawiał dlatego tak napisałem, biosa nie wgrałem nowego bo ta badziewna płyta nie chce mi wystartować z pena hehehe a z pod windowsa niechce go wgrywać bo wiem że często kończy się to tragicznie. zresztą bios jest w niej wgrany w wersji F3 najnowsza to F4 która niby wprowadza tylko obsługe procków o steppingu E0, ten c2d którego kupiłem jest bodajże C0... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Chyba Q-flash, który jest w BIOSie pozwala na flashowanie z pendrive'a, chociaż czytałem, że niektórzy nie polecają tej metody. Dla mnie to był jedyny ratunek - każde flashowanie pod Vistą = BSOD, dyskietek nie używam, z pendrive'a również startować nie umiem, więc spróbowałem tym sposobem. No ale tak jak mówię, nie wiem czy to bezpieczne itp :) I jeszcze jedno mi przychodzi do głowy - P31 miał problem z 4 kostkami RAMu naraz, tylko nie pamiętam w jakiej sytuacji, może to jest przyczyną? Edytowane 26 Sierpnia 2008 przez Luk@s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) I jeszcze jedno mi przychodzi do głowy - P31 miał problem z 4 kostkami RAMu naraz, tylko nie pamiętam w jakiej sytuacji, może to jest przyczyną?Sytuacja jest taka że na p31 ram 4x1gb musi być jednostronny bo jeżeli będą kości dwustronne to nie będzie działało.A z tego co wiem to goodramy są dwustronne. Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Szybkie pytanko. Czy myslicie ze e7200 bez oc nie bedzie hamowal 4850 w grach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 bez oc bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Bardzo?bo patrzalem na testy i miedzy 2.5ghz a 3,8ghz byla roznica paru klatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 No to juz mniej wiecej wiesz o ile bedzie hamowal :) Ale generalnie to wszystko zalezy od gry bo jednej moze starczyc 2.5 a inna skrzydla rozwinie przy 3.5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 3.2-3.4GHz nie powinno juz hamowac karty, a tyle powinien E7200 wyciagnac bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Chyba Q-flash, który jest w BIOSie pozwala na flashowanie z pendrive'a, chociaż czytałem, że niektórzy nie polecają tej metody. Dla mnie to był jedyny ratunek - każde flashowanie pod Vistą = BSOD, dyskietek nie używam, z pendrive'a również startować nie umiem, więc spróbowałem tym sposobem. No ale tak jak mówię, nie wiem czy to bezpieczne itp :) I jeszcze jedno mi przychodzi do głowy - P31 miał problem z 4 kostkami RAMu naraz, tylko nie pamiętam w jakiej sytuacji, może to jest przyczyną? hehehe więc tak ta szmaciarska płyta nawet pod q-flashem nie widzi pena, a z pamięciami to wiem o tym problemach z p31 dlatego mam wsadzone 2x2gb ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Na mój gust przyczyna to Gigabyte. Mam procek jak w opisie, to jest 1.25V BIOS, kiedyś się bawiłem i potem znowu chciałem wrócić do tego ustawienia, a proc totalnie niestabilny był. Myślałem, że 4GHZ przy napięciu blisko 1.4V go załatwiły. Co się okazało. Płyta poszwankowała i potem jej przeszło...raczej wina płyty, mam to samo obecnie tylko ze z procem e6320 na płycie gigabyte g31m-s2l procek hulał 2 tygodnie (gry, filmy, dosłownie wszystkie programy) na 0,83V, po tych dwóch tygodniach podniosłem V core do stockowego 1,35V podniosłem zegar do 3,0ghz gdy po kilku godiznach chcialem wrócić do poprzedniego Vcore nawet widnows nie chciał sie załadować, dopiero przy 0,865V zaczął być stabilny :| Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 (edytowane) Bardzo?bo patrzalem na testy i miedzy 2.5ghz a 3,8ghz byla roznica paru klatek Paru klatek ? http://www.frazpc.pl/artykuly/588/CORE/2/D...5nm/ciag/dalszy Zobacz na minimalny FPS ! a to "tylko" 8800gt Edytowane 27 Sierpnia 2008 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 hehehe więc tak ta szmaciarska płyta nawet pod q-flashem nie widzi pena, a z pamięciami to wiem o tym problemach z p31 dlatego mam wsadzone 2x2gb ;)A nie jest czasem tak, że pod Q-flashem masz dysk A opisany jako floppy? Bo ja tak miałem wkurzałem się, a potem okazało się, że to właśnie pendrive. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 adamlop - zobacz inne gry niz ten ehm....crysis... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 No ale czemu się tak przejmujesz? Przecież w okolice 3-3.2GHZ jak pisano to proc pójdzie bez podnoszenia napięcia i żadnego cudowania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 mam problemy z plyta. proc z pod windy idzie mi na fsb 380 luzem. w biosie moge zmieniac i zapisywac wszystkie opcje, nie moge tylko zmienic fsb. jesli zmienie chocby z auto na 266 to odrazu mam 2 resety i standardowe ustawienia. plyta to gigabyte p35 ds3l. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireWire Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) A czy jest jakas roznica kiedy ustawie proca na 379x9.5 a 400x9 ? Bo przy 400x9 moja sztuka jest niestabilna :( przy napieciu 1.23 real pod obciazeniem (1.30V BIOS) Edytowane 28 Sierpnia 2008 przez FireWire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) roznicy nie odczujesz Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
54nki Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Ja mam inny problem. Sprzęt jak w sigu. Procka podkręciłem do 3.9Ghz ale mimo to, że jest chłodzony przez tego pentka, to temperatura w stresie pokazywana przez real temp 2.70 wynosi uwaga..... aż 67C. Czy to jest normalne? A może powinienem zjechać z taktami? :/ Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Etam, u mnie w stresie jest prawie 80 :wink: Dokladnie cos kolo 75-78 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
54nki Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Nie ukrywam, że trochę mi ulżyło. Nie wiem też dlaczego wszyscy piszą, że wolfik mało ciepła wydziela. ~70 to mało? Od kiedy? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireWire Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Ale przeciez to po O/C - nie podkrecony ma oczywiscie znacznie nizsze tempy, nizsze niz inne core 2 duo w 65 nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 2,8Ghz (400x7) przy standardowym napięciu, w stresie 42-44 stopnie. Zobaczymy na ile pójdzie na standardowym napięciu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 A jak się kręcą E7300 bo właśnie się zastanawiam nad kupnem. Albo E7300 albo E8400.... 3,8ghz mnie interesuje....na płycie Foxconn P35A-S lub ewentualnie coś na P45... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Witam Chciałbym opisać moją sytuację z procem E7200 i płytą Asus P5E(bios rampage 0403). Na początku na chłodzeniu Zalmana CNPS9500AT max temp w stresie przy 4 GHz(1.4V) miałem ok 85 C. Zacząłem zmniejszać i napięcie i takty temp spadła do ok 75 C przy 3.6 GHz(1.32V). Po ok tygodniu już wcale nie był stabilny na tych ustawieniach. Działałem ze zmniejszaniem i napięcia i taktów aż dotarłem do ustawień standardowych. Dopiero na nich jest w pełni stabilny. Czy istnieje możliwość że przegrzałem proca?? Temp mierzone najnowszym Real Temp jaki znalazłem w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Z jednej strony jakoś nie wierzę, w tak szybką degradację, ale jeśli mierzyłeś temperatury programem Real Temp, to on zaniża 5*C, bo obecnie najnowszy Core Temp pokazuje dobrą temperaturę procesora, więc trochę mogłeś przesadzić, także kto wie. Ale może to jednak inna przyczyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Luk@s a jak tobie udało sie osiągnąć stabilne 3.6Ghz?? Możesz jakieś wartości napięć przytoczyć?? Bo nie mogę się dalej z nimi uporać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...