cho-marek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 stara płyta to jaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 GA-EP35-DS3 padła, i nowa jest wymieniona na taka sama :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 (edytowane) Z wypowiedzi wynika że im wcześniej kupiony CPU tym lepsze OC nie sądzicie? moj 3.6 ghz robi na 1.26v natomiast 3.2 na def , wiecej jeszcze nie sprawdzałem bo jade na boxie xD Całkiem możliwe to spostrzeżenie :wink: No więc Ty kiedy kupiłes swojego?? Bo mój ma praktycznie takie same osiągi (no może przy 3,6 zanotowałem 1.28v w stresie) a kupiony był w sierpniu w Komputroniku. Mój robi 3,8 na 1.33v w stresie więc Twój na 1,35v powinien zrobić 3,9 :wink: Edytowane 22 Stycznia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 No nie wiem, ja swój kupiłem w sierpniu u.r. i 3,6Ghz robi przy 1,2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 Ehh, napisałeś ża przy 1,26v Ci robi 3,6ghz a jak przy 1,2v to masz lepszą sztuke, mimo że były kupione w tym samym miesiącu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cho-marek Opublikowano 22 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2009 U mnie 3,8GHz przy 1,256V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny25 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Przeszukałem chyba z 7 stron, ale nic nie znalazłem. Szybkie pytanie jakie napięcie maksymalne dla E7200 do codziennego użytku? Teraz mam 1.32V i 3.8Ghz ale zastanawiam się czy do 4 bym nie doszedł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Przeszukałem chyba z 7 stron, ale nic nie znalazłem. Szybkie pytanie jakie napięcie maksymalne dla E7200 do codziennego użytku? Teraz mam 1.32V i 3.8Ghz ale zastanawiam się czy do 4 bym nie doszedł ;) Mam identyczne osiągi :D I więcej chyba nie ma sensu. Dalej jest już łakomy na volty ale 1.35v nie ma co przekraczać na codzień a na 1,35v już prawdopodobnie nawet 3,9 nie zrobisz... Przynajmniej mój :wink: Ostatnio miewam problemy z 3800mhz i zapytam jednym tchem: Do ile jest bezpiecznie na codzień napięcie VTT FSB na E7200?? Edytowane 4 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Kupował ktoś w tych miesiącach tego procka? Jak obecne serie mają się z OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Kupował ktoś w tych miesiącach tego procka? Jak obecne serie mają się z OC? Ja kupiłem ostatnio e7400 niby porażka bo VID to 1,25V ale 3,6GHz robi na napięciu 1,2 czyli mniej niz VID i jest stable :rolleyes: , czyli chyba nie najgorzej. Ale wiadomo to loteria. P.S. Moj ma czujkę zepsutą bo nie zaleznie od taktów i napięcia najmniejsze tempy na rdzeniach to 35 i 50 stopini, pod obciążeniem jeśli jakaś przekroczy temeraturą "minimalną" to jest chyba już normalnie, bo po jakimś czasie 35 zaczyna ruszać w górę i po dojściu do 50 już oba idą wmiarę rówo w górę :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) P.S. Moj ma czujkę zepsutą bo nie zaleznie od taktów i napięcia najmniejsze tempy na rdzeniach to 35 i 50 stopini, pod obciążeniem jeśli jakaś przekroczy temeraturą "minimalną" to jest chyba już normalnie, bo po jakimś czasie 35 zaczyna ruszać w górę i po dojściu do 50 już oba idą wmiarę rówo w górę :razz:Ja mam w starym E7200 tak samo tyle że oba czy na 2,53 czy na 3,8ghz to mają po 37*C w idlu :mur: Edytowane 16 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Ja mam w starym E7200 tak samo tyle że oba czy na 2,53 czy na 3,8ghz to mają po 37*C w idlu :mur:Czyli to normalne że czujki są uwalone? U mnie na pierwszym rdzeniu temp nie schodzi poniżej 40*C, mimo że drugi ma 28*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firin Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 u mnie w e7200 czujki sa oki:S jednakze moj osiaga 3800mhz przy 400x9,5 dopiero przy 1,4 z biosu:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Chciałbym się Was poradzić czy moje temperatury są ok czy czas pomyśleć nad nowym chłodzeniem. @@ USTAWIENIE 1 Procesor: e7200 @ 3800MHz na 1,35V z BIOS-u Płyta: ASUS P5K-E Chłodzenie: Scythe Ninja Pasta: Zalman ZM-STG1 W IDLE mam ok 36 stopni. Po wielogodzinnej zabawie Orthosem max zaobserwowana temperatura 76 stopni. @@ USTAWIENIE 2 Procesor: e7200 @ 3900MHz na 1,375V z BIOS-u Płyta: ASUS P5K-E Chłodzenie: Scythe Ninja Pasta: Zalman ZM-STG1 W IDLE mam ok 39 stopni. Gorzej ze STRES-em. Po wielogodzinnej zabawie Orthosem max zaobserwowana temperatura 83 stopnie. Czy takie temperatury są akceptowalne czy bezpieczniej zostać przy ustawieniu 1? Swoją drogą Ninja jeszcze chyba jakoś daje radę, więc trochę dziwi mnie tak wysoka temperatura STRES. Dodam jeszcze, że temperatura w pokoju ok 25 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Według mnie lepiej bedzie jak zostaniesz przy pierwszym ustawieniu, 1.3v na co dzień jest bezpieczne. Coś felerne macie proce, moj robi 3,7GHz przy 1.215v, w spoczynku mam 28*C a w stresie 55*C, na procu mam karakorum na 1000rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Chciałbym się Was poradzić czy moje temperatury są ok czy czas pomyśleć nad nowym chłodzeniem.Czym sprawdziałes tą temperaturę? CoreTemp i RealTemp podają dobrze przy TjMax-100 i tak powinno sie odczytywac, czy mówisz o ogólnej temperaturze procka która jest w biosie i np. everescie? Jak dla mnie niewesoła temperatura powyżej 70 dla rdzeni. Sie dziwie że nie masz litości dla tego procka (pisałes po wielogodzinnej zabawie :P), ja robie tak aby nie miały wyżej jak 60 w orthosie :) PS. Masz może pasywnie tą ninje?? :P Ja mam chłodzenie za 70zł (patrz sygnatura) i mam cool tempy :D Edytowane 21 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Właśnie Ninja jest z wentylem. Na razie postanowiłem zejść trochę z napięciem i MHz, żeby sprawdzić co jest nie tak :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) No jak z wentylem to tym bardziej niewesoło :/ A masz jakąs wylotową 120-stke? Bo troche daje, ale mimo wszystko nawet bez niej nie powinieneś miec takich tempów. Sprawdź to. Teraz ja z ciekawości katuje go orthosem prio9 i na 3800mhz przy 1,3625(bios) 1,32(cpuz) na 75% obrotów mam po 58 na rdzeń i wyżej już nie idzie. Edytowane 21 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burczga28 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Mam identyczne osiągi :D I więcej chyba nie ma sensu. Dalej jest już łakomy na volty ale 1.35v nie ma co przekraczać na codzień a na 1,35v już prawdopodobnie nawet 3,9 nie zrobisz... Przynajmniej mój :wink: Ostatnio miewam problemy z 3800mhz i zapytam jednym tchem: Do ile jest bezpiecznie na codzień napięcie VTT FSB na E7200?? Mój aktualnie leci 3850 Mhz na 1,3V. Zdusiłem 4250 Mhz przy 1,43V tylko chłodzenie nie wyrabia. Ale puki temp nie dochodziła do 70 st. był stabilny super PI przeleciało i jakieś smarki. Jak wymienie chłodzonko to będę dalej gada tarmosił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Znalazłem sobie lepsze ustawienia. 3,7GHz na 1,225V z BIOS-u no i jest zima ;) Myślę, że te dodatkowe 200MHz nie są warte jego męczarni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Mój aktualnie leci 3850 Mhz na 1,3V. Zdusiłem 4250 Mhz przy 1,43V tylko chłodzenie nie wyrabia. Ale puki temp nie dochodziła do 70 st. był stabilny super PI przeleciało i jakieś smarki. Jak wymienie chłodzonko to będę dalej gada tarmosił.Tylko zdaje sie, że sie pytałem o napięcie dla FSB, a jak Vcore dajesz na 1,43 to ładnie grubą skóre ma :P Nie boisz sie że Ci sie zdegraduje? Myślę, że te dodatkowe 200MHz nie są warte jego męczarni.Własnie święte słowa :) Tylko w Twoim przypadku masz spory zapas mocy aż do 1,35v ;) Edytowane 22 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burczga28 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Tylko zdaje sie, że sie pytałem o napięcie dla FSB, a jak Vcore dajesz na 1,43 to ładnie grubą skóre ma :P Nie boisz sie że Ci sie zdegraduje? Własnie święte słowa :) Tylko w Twoim przypadku masz spory zapas mocy aż do 1,35v ;) W tej chwili VTT mam na 1,275 V. A przy 4250 Mhz było chyba 1,335V ale nie jestem pewien. Nie boje się ryzyka kto nie ryzykuje ten nie ma. Mam już jeden szalony wyczyn na swoim koncie tylko na karcie graficznej. Teraz trzeba poszaleć z procekim tylko chłodzonko trzeba zmienić bo na tym za bardzo nie poszaleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 W tej chwili VTT mam na 1,275 V. A przy 4250 Mhz było chyba 1,335V ale nie jestem pewien. Nie boje się ryzyka kto nie ryzykuje ten nie ma. Mam już jeden szalony wyczyn na swoim koncie tylko na karcie graficznej. Teraz trzeba poszaleć z procekim tylko chłodzonko trzeba zmienić bo na tym za bardzo nie poszaleje.Z którego miesiąca masz procka i jakie temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burczga28 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Z którego miesiąca masz procka i jakie temperatury? A żebym to ja wiedział z którego! W spoczynku 30-32 st W stresie dochodzi do 74 st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) W tej chwili VTT mam na 1,275 V. A przy 4250 Mhz było chyba 1,335V ale nie jestem pewien. Nie boje się ryzyka kto nie ryzykuje ten nie ma. Mam już jeden szalony wyczyn na swoim koncie tylko na karcie graficznej. Teraz trzeba poszaleć z procekim tylko chłodzonko trzeba zmienić bo na tym za bardzo nie poszaleje.no to mniej wiecej tak myslałem ze do 1,3 lub ciut niżej. Dzieki ;) Co do tego szalonego wyczynu na karcie graficznej to nic nadzwyczajnego, nic nie ryzykowałes, podnieś na 1,2v i jedz wyżej ;) Edytowane 23 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burczga28 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 no to mniej wiecej tak myslałem ze do 1,3 lub ciut niżej. Dzieki ;) Co do tego szalonego wyczynu na karcie graficznej to nic nadzwyczajnego, nic nie ryzykowałes, podnieś na 1,2v i jedz wyżej ;) Myślałem o tym http://forum.purepc.pl/Nvidia-f53/Geforce-...00#entry2931990. A teraz na karcie mam standardowe napięcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Mam pytanie. Mam obecnie E7200@3,4GHz 1,26v. Wiem, że mam walla w okolicach 425mhz na FSB. Co w sumie by wystarczło do osięgniącia 4ghz - na boxie 3,8ghz udało mi się osiągnąć przy napięciu 1,34v. Temperatury boecnie nie przekraczają 80*C w stresie. Powiedzcie, opłaca mi się go wymieniać na inny model który byłby lepiej podkręcalny? Np. E7400 który jest w sumie niewiele droższy, myślicie, że warto i że trafie na lepszy model od tego? Jak E7400 się podkręcają w ogóle? Po zmianie procesora kupiłbym oczywiście jakiś cooler np. Karakorum. Tylko pytanie - czy warto? Na E7500 niestety mnie nie stać. A i jeszcze jedno pytanie. Mam Asusa P5K Pro, mam ustawienia VTT co 0,02 - pytanie, jaka jest rozbierzność przy ustawianiu VTT - tzn. jaką mogę osiągnąć u siebie a jaka jest naprawdę i czym to sprawdzić? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Ja bym Pentium 4 w 90nm nie katowal na 80 stopni celsjusza, a ty ladujesz tyle na procka 45nm ? :blink: Imho to zacznij od tego karakorum, moze jak go ochlodzisz porzadnie to i do 4.0 dobijesz na tym e7200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Nie no, tylko w orthosie i w mega ciepłym lecie, teraz ledwo do 72*C dochodzi ;) I chyba tak zrobię, szczerze to w sumie wyjdzie na styk ;) ~421 (tu mam walla) * 9,5 = 4ghz. Z tym, że nie będzie to w miare równe, ale będę musiał przeżyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) sorek - to prawda - ja tez bym nie katował 45nm na powyżej 70*C a co dopiero 80*C.. Przypomnijcie sobie czasy athlona XP - nikt nie katował go na 80*C - tylko szaleńcy - E7200 możesz trzymać do 1,35v na codzień i nieco ponad 70*C na codzień. Podkręcanie extremalne na boksie... :lol2: Edytowane 28 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...