sorek Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Gierek: Dzięki za pomoc, osobiście, gdy mi pisze że mam ok. 75*C w stresie (zamknięta obudowa, wyciąg tylni, do tego ok. 1400rpm na karakorum) to cały cooler jest ogólnie dosyć chłodny, panuje wysoka temperatura powietrza przez wiadomo co. Na zeberkach tych na samym dole (przy podstawce) temperatura jest niezbyt wysoka, szczerze, to moja grafa (opis) gdy osiąga temperature ok. 70*C to ledwo ją dotykać mogę - czyli wina tego szlifu? Jaki dokładnie papier polecasz? Może mam gdzieś, ale nie wiem, czy mogę użyć grubego/chudego i jak długo i mocno mogę to doszlifowywać? A co do proca, może jak będę komuś skłądał kompa, to zakupie E7200 i sprawdze, czy trafi się lepszy model. Jeśli tak to oddam komuś mojego - jeśli ten ktoś podkręcać nei będzie ofc. Bo szczerze - 1,41v to mało dla 3,8ghz? ;/ A, poniżej 1,38v boje się zejść. Miałem wcześniej 3,6ghz na 1,36v i był niestabilny - więc odpada niestety... 3,4ghz chyba 1,3v potrzebuje - jakoś tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) To jest temp na diodzie procesora <_< Jak ją przekroczy to ci mnożnik spada i napięcie :mur: Nie wszystkie programy podają prawidłową. No w Evereście oprócz tempów rdzeni podaje jeszcze temperatura procesora. To dlatego sie pytałem bo nie wiem na którym czujniku jest dopuszczalne te 74... W speedfanie podaje tą samą temperature, tylko speedfan nie podaje nazw czujników. Edytowane 23 Marca 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Gierek: Dzięki za pomoc, osobiście, gdy mi pisze że mam ok. 75*C w stresie (zamknięta obudowa, wyciąg tylni, do tego ok. 1400rpm na karakorum) to cały cooler jest ogólnie dosyć chłodny, panuje wysoka temperatura powietrza przez wiadomo co. Na zeberkach tych na samym dole (przy podstawce) temperatura jest niezbyt wysoka, szczerze, to moja grafa (opis) gdy osiąga temperature ok. 70*C to ledwo ją dotykać mogę - czyli wina tego szlifu? Jaki dokładnie papier polecasz? Może mam gdzieś, ale nie wiem, czy mogę użyć grubego/chudego i jak długo i mocno mogę to doszlifowywać? Przede wszystkim Gi3r3k, a nie Gierek... Możesz zdjąć chłodzenie i zobaczyć, jak pasta się odcisnęła. Jednak ewidentnie trzeba szlifu temu Karakorum. Mój przy tych 68*C jest bardzo ciepły, szczególnie przy podstawie. Wszystko zależy od tego, jak bardzo podstawa jest nierówna. Optymalnie w takiej kolejności - 600->800->1000->1200->1500->2000. Bo szczerze - 1,41v to mało dla 3,8ghz? ;/ A, poniżej 1,38v boje się zejść. Miałem wcześniej 3,6ghz na 1,36v i był niestabilny - więc odpada niestety... 3,4ghz chyba 1,3v potrzebuje - jakoś tak. Stabilności się nie bój - choć najpierw zrób ten szlif, bo po co męczyć proca temperaturami... Zjeżdżaj z napięciem, myślę o 1 oczko w dół będziesz w stanie zjechać. Zrób Orthosa, jak będzie stabliny, to zostaw. A jak się kiedyś gdzieś wywali, to zwiększysz napięcie i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Nie znam się na tym, jak mam to wyszlifować? Najlepiej cienkim-grubym, z technicznych rzeczy jestem ciapa. Jak długo mam szlifować i z jaką mocą i jak szybko? Zapewne mam gdzieś w warsztacie ojca tylko wystarczy poszukać. Jakie obszary podstawki wyszlifować i jak sprawdzić i ewentualnie poprawić by było ok? A, apropo napiecia - jak mówiłem, miałem kiedyś 3,6ghz i 1,36v - stabilnośc była ok, ale jak grałem w WoW'a, to mi się zdarzało po jakimś czasie że BS wywalało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Nie znam się na tym, jak mam to wyszlifować? Najlepiej cienkim-grubym, z technicznych rzeczy jestem ciapa. Jak długo mam szlifować i z jaką mocą i jak szybko? Zapewne mam gdzieś w warsztacie ojca tylko wystarczy poszukać. Jakie obszary podstawki wyszlifować i jak sprawdzić i ewentualnie poprawić by było ok? 600 - najgrubszy 2000 - najcieńszy Szlifujesz całość podstawy. Mniej więcej 2 kartki na tyle duże, by podstawa się spokojnie na nich zmieściła. Mniej więcej 30 razy pocierasz góra-dół, z 4 stron podstawy. Wychodzi 8x30 na kartkę. Przyciskasz na tyle, by podstawa była dobrze zetknięta z papierem, bez żadnej wielkiej siły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Ehe, to się dowiedziałem, maks. jaki można kupić w moim miasteczku to... 300... A ja mam 60-80 w warsztacie. Czyli odpada, może kiedyś kupie, narazi eściągne i nałoże jeszcze raz ostrożnie paste, możę pomoże ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Ehe, to się dowiedziałem, maks. jaki można kupić w moim miasteczku to... 300... A ja mam 60-80 w warsztacie. Czyli odpada, może kiedyś kupie, narazi eściągne i nałoże jeszcze raz ostrożnie paste, możę pomoże ;) Na allegro kup... Co do pasty, to niewiele ci to pomoże. Możesz jeszcze spróbować docisk zwiększyć (zamiast kołków śrubki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Może zamówię, ale szczerze? Najchętniej zmieniłbym procesor ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Czy E7200 powinno śmigać na Vcore def. na 3.1ghz? Mnie się wysypuje po 20min. Orthosa... Edytowane 23 Marca 2009 przez Zarowaaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Czy E7200 powinno śmigać na Vcore def. na 3.1ghz? Mnie się wysypuje po 20min. Orthosa... U mnie na def idzie do 3.2ghz. Ale lepiej w biosie wpisz ten vcore ręcznie ewentualnie podnies ząbek lub obniż i wtedy próbuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 A box to wytrzyma? Teraz w stressie mam 54 stopnie. Mogę wymienić coolera na AC7. Da to coś?... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 A box to wytrzyma? Teraz w stressie mam 54 stopnie. Mogę wymienić coolera na AC7. Da to coś?... Zalezy jakie masz chlodzenie w obudowie u mnie box ciagnie 3.6ghz (tymczasowo) bo temp mam w granicach 65 stopni w stresie (w orthosie do 70 dochodzi). Z 10 stopni mniej napwno da jak nie wiecej, ale tyle co ja spokojnie wyciagniesz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Zalezy jakie masz chlodzenie w obudowie u mnie box ciagnie 3.6ghz (tymczasowo) bo temp mam w granicach 65 stopni w stresie (w orthosie do 70 dochodzi). Z 10 stopni mniej napwno da jak nie wiecej, ale tyle co ja spokojnie wyciagniesz :) Wymienisz się procem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Zalezy jakie masz chlodzenie w obudowie u mnie box ciagnie 3.6ghz (tymczasowo) bo temp mam w granicach 65 stopni w stresie (w orthosie do 70 dochodzi). Z 10 stopni mniej napwno da jak nie wiecej, ale tyle co ja spokojnie wyciagniesz :) A na jakim napięciu działasz? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubMaFioZo. Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 moj ma vid 1.1750 a 3.2 robi przy 1.1680. :) hm powiedzcie mi czy to normalne ze mam roznice miedzy rdzeniami o 3-4 stopnie? zaznaczam ac7 równie zamontowany i skręcony srubami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) A na jakim napięciu działasz? :> 3.6Ghz na 1.243v (bios), a w cpu-z 1.232v stress, 1.224v idle :) Mam dodatkowo 2 wiatraczki Acutake 1x 120 (nadmuch z lewej na grafe) i 1x 92 (wyciąg z tyłu) może to pomaga, albo w miare dobrze trafilem z procem, ale zamienic to sie nie zamienie :P Edytowane 23 Marca 2009 przez Algeroth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 To idę zaraz kręcić dalej, bo GTA4 nie domaga lekko na tych taktach ;) Dzięki za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Zjadło mi cyfre bo pisałem w pośpiechu napięcia, już poprawiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zarowaaa Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 na 2.25 3.2ghz wysypują sie po paru sek. Orthosa. O dziwo 3.1 chodzi już od dłuższego czasu bez błędów (prio. 10). Aż tak słaba sztuka, czy za niskie napięcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 moj ma vid 1.1750 a 3.2 robi przy 1.1680. :) hm powiedzcie mi czy to normalne ze mam roznice miedzy rdzeniami o 3-4 stopnie? zaznaczam ac7 równie zamontowany i skręcony srubami Co do tych 3-4 stopni możesz mieć krzywą czapkę ;) Zależy jeszcze kiedy jest taka różnica. Podczas normalnej pracy to u siebie mam większą. W Orthosie (ogólnie stres) akurat mam takie same. na 2.25 3.2ghz wysypują sie po paru sek. Orthosa. O dziwo 3.1 chodzi już od dłuższego czasu bez błędów (prio. 10). Aż tak słaba sztuka, czy za niskie napięcie? Chyba chodziło Ci o 1.25V? Według mnie jakoś kiepsko trafiłeś. Dla porównania moja sztuka działa teraz na 1.2375 na 3.6GHz (stopniowo obniżam ale testy zajmują trochę czasu). Próbuj więcej dać bo do maxa 24/7 jeszcze trochę masz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 na 2.25 3.2ghz wysypują sie po paru sek. Orthosa. O dziwo 3.1 chodzi już od dłuższego czasu bez błędów (prio. 10). Aż tak słaba sztuka, czy za niskie napięcie? Trafiłeś kiepsko :P Chyba tak jak ja - mój nie robi więcej niż 3,4 przy 1,39 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SubMaFioZo. Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Co do tych 3-4 stopni możesz mieć krzywą czapkę ;) Zależy jeszcze kiedy jest taka różnica. Podczas normalnej pracy to u siebie mam większą. W Orthosie (ogólnie stres) akurat mam takie same. W stresie lekko się wachaja o 1-2 stopnie dziwne to troche no ale ogolnie na temp nie narzekam. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Witam. Pilne pytanko mam. Mam możliwość wymienić za free mojego C2D E4500 (@3.2GHz) na E7300. Mam płytke MSi NEO P35-FIR i 4x1GB Geili Ultra. Pytanko, czy warto? Generalnie E7300 ma więcej Cashu i wyższą magistralę. Jak myślicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Bardzo warto, nowa architektura, 45nm - większe oc - mniej się grzeje, SSE4.1 (szczególnie przy emulacji PS2 ale ciii! ;]), o ok. 200mhz lepszy w wydajności zegar-zegar. Jeśli masz możliwość wymiany za free to bierz i nie marudź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Tak więc się zamieniłem :) Na starcie 3330MHz na default core. Póki co nie mam kiedy go przykatować. Mysle, że to był faktycznie dobry pomysł z ta przesiadką :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Czasem nie warto kurczowo trzymać się "okrągłych" numerów (3.4ghz, 3.6ghz, 3.8ghz, 4ghz). Fsb niższe o 7 daje jakieś 60mhz mniej czyli praktycznie niezauważalna roznica w użytkowaniu, natomiast napięcie wymagane wyraźnie niższe niż przy 3.6ghz, chodzi stabilnie i temperatura niższa o 3-4 stopnie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 (edytowane) Co do speedfana to jestem zdziwiony bo sam kiedyś zauważyłem u mnie podobne zjawisko chociaż nie tak bezczelnie - orthos potrafił wysypać nawet po pół godziny jak w tle miałem speedfana a jak nie miałem speedfana to chodził godzine i więcej aż do mojego odwołania :blink: chociaż sam byłem głupi i nie wierzyłem że speedfan może coś mącić ale jak kto inny to zauważył to już nie wierze speedfanowi :) A co do OC to podniesienie napięcia NB może pomóc w stabilności ramu/procka, także napięcie VTT fsb (nie wiem jak na Twojej płycie jest) poprawia stabilność CPU przy wysokich taktach jednak nie można przeholować... Edytowane 13 Kwietnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) Taki E7200 przyleciał z Malezji :wink: 3,9ghz robi na 1,29v Orthos Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Taki E7200 przyleciał z Malezji :wink: 3,9ghz robi na 1,29v Orthos 5 minut orthosem i to jeszcze na small ffts priority 7 to stabilność jak cię nie mogę - testując stabilność w ten sposób to co drugi E7200 będzie miał takie osiągi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2009 No, sam się o tym przekonałem parę stron wcześniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...