Święty spamer Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Mam ciekawy pomysł Na obudowę budowaną od podstaw Projek na razie jest w fazie projektów ale na ten cel przeznaczyłem już spore fundusze Mam na ten Cel 230zł ale postaram nazbierać się więcej i niepoprzestań na tym co teraz pokarze tylko ulepszać lub zmieniać Czekam na wasze opinie co zmienić a co poprawić Na zdjęciu 1 widać całą obudowę a na tym szarym elemencie będzie nazwa obudowy: Daimond fotka 2 przedstawia kanał w którym pójdą wszystkie kable i zielona ciecz która będzie chłodzić ram i procesor i myślę nad przedziałem tej rury na 2 części Na resztę musicie poczekać góra dwa dni używanie ich w jakikolwiek sposób bez uprzedniego, pisemnego zezwolenia wydanego przez mnie czyli pomysłodawce projektu jest zabronione i może spowodować pociągnięcie do odpowiedzialności cywilnej i karnej w maksymalnym zakresie dopuszczalnym przez prawo. Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Święty spamerze - jest prośba: umieszczaj fotki/obrazki w formacie jpg i nie jako linki, ale jako całe obrazki (skorzystaj np. z imageshack.us). Pomysł ciekawy, ale tutaj ginie coś, co wchodzi w obrys pojęcia "komputer", pojawia się natomiast po prostu "dziwadło". Mnie ten rysunek od razu skojarzył się z... reaktorem RBMK-1000 (dla nie będących w temacie: takie stosowano w elektrowni w Czarnobylu i używa się wiele z nich do dziś na terenie byłego ZSRR), a to "coś", co ma być kominem na przewody, przypomina do bólu maszynę załadowczą, będącą częścią owego reaktora (stąd skojarzenie). Zielona ciecz chłodząca, zielone oświetlenie, jeszcze tylko konstrukcję oprzeć w jakiejś części o grafit i jest RBMK-1000 jak w mordę strzelił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) właśnie o to chodzi w tym projekcie ma być dziwne i te linie idące po bokach do góry to bedzie łańcuch który ukradliśmy jednej z krów od pobliskiego farmera a ten komin ma maskować kable i pełnić role Czarnobyla a i jescze jedno stara obudowa bedzie wykożystana w tym projekcie gdyż wniej bedzie WC Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jc Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 właśnie o to chodzi w tym projekcie ma być dziwne i te linie idące po bokach do góry to bedzie łańcuch który ukradliśmy jednej z krów od pobliskiego farmera a ten komin ma maskować kable i pełnić role Czarnobyla a i jescze jedno stara obudowa bedzie wykożystana w tym projekcie gdyż wniej bedzie WC :lol: :lol: projekt niecodzienny , fajnie ze takie sie na forum pojawiaja, nagle ludzi na mody zabralo :-P zapowiada sie conajmniej fajnie, ja ze swojej strony zycze jak najlepiej @ Charles to ma sie podobac budowniczemu, jezeli mu sie podobaja reaktorki to czemu ma ich nie robic ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 A i jeszcze chce wsadzić do środka duży diament najlepiej ze szkła lub z plexy tylko nie wiem gdzie taki znaleść i podświetlany na zielono z podstawy albo mały ale prawdziwy taki za 200 300 zł chce wystawić mój projekt na targach w krakowie (13-14 kwietnia 2008) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 to ma sie podobac budowniczemu, jezeli mu sie podobaja reaktorki to czemu ma ich nie robic ? :wink:No właśnie ja się bardzo cieszę ;) Pomysł nietypowy i w moich oczach dotyka jednego z przedmiotów moich zainteresowań, tj. m.in. katastrof reaktorów - tym bardziej dlatego czekam na pierwsze efekty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 tylko żeby wszystko nie zrobiło wilkiego buuuuuuuuuch i jak w czarnobylu Mam pomysł żeby WC wyglądało jak coś zniszczone jak po wybuchu w czarnobylu i troche szpachli i 3 piętro powinno wystarczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jeżeli już koniecznie chcesz nawiązywać do Czarnobyla masz dwa wyjścia: pokazać zgliszcza, szczątki po reaktorze bezpośrednio po wybuchu, wtedy jeszcze pręty paliwowe były stopione, nagrzane do bardzo wysokiej temperatury i wieeeele dni się jeszcze żarzyły ładnym światłem lub zbudować coś na wzór obecnego sarkofagu, który zakrywa te szczątki (obecnie się sypie, ale jeszcze trochę wytrzyma). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 No to WC będzie pomalowane płynem który pod wpływem światła będzie się jarzył A teraz idę rozwalać dysk maxtora 168MB 512k cache (dysk pochodzi z przed wojny/wybuchu Czarnobylu) A z diamencikiem to jak wam się podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 1 uwaga: zapisz pliki jako jpg :) musiałem 30 sekund czekać aby zobaczyć model no.. podoba mi się ta wieża z pierścieniami: ale zamiast zwykłego światła, ja bym zrobił aby światło z tych pierścieni sprawiało wrażenie falowania np w górę - taki efekt który często jest w filmach czy grach w podobnych konstrukcjach. spód... zbyt kwadratowy. Jeśli już całość będzie chyba w akwarium takim jak dobrze rozumiem, to zamiast kostki na dole z komputerem, zrobiłbym piramidę ze ściętym wierzchołkiem z którego wychodziła by ta wieża. Do tego krawędzie jeszcze jakimś łukiem potraktował i wyszło by dzieło sztuki :D. Przyślij mi jak chcesz projekt w skeczupie to nakręślę na nim swoją wizję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) w tych pierścieniach będą diody LED które będą sprawiały wrażenie falowania tylko nie będzie to jedne tyrb tylko kilka nie wiem ile dokładnie Co do akwarium to to nie jest akwarium bo w szkle nic nie wytnę(np.:Miejsca na 6 wiatraków) Mam pytanko co do twojego wianuszka czy mogę go wykorzystać w konsoli (Konsole projektuje ale pedzie pochodziła z połączenia czarnobyla i 3 piętra oraz mojej inwencij twórczej)do sterowania tym monstrum i proszę jak byś mógł to wykonaj Projek w jakimś programie graficznym i wyślij mi go na s_pamer@o2.pl A co do fotek to pierwszy pokaże dysk który moduje I mam zamierzam zaprezentować efekty mojej pracy na Targach tuningu w Krakowie Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) a jak mam ci go wysłać @EDIT pierwsze próby z imageesshackius To jest dysk reprezentacyjny który będzie świecił i robił troche szumu koło siebie bo będą się kręciły tależe z pełna mocą ale bedzie można regulawać obroty na konsoli sterowania Nie wiem czy działa i ja zrobić żeby się kręcił bez taśmy IDE Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 ja zrobić żeby się kręcił bez taśmy IDEEee ... podłączyć zasilanie? Co do "projektu"- jakiś tam ogólny zarys koncepcji jest, acz znów przypomina to bieganie psiaka ze szmatą w zębach po podwórku. Albo ten kawał o Jasiu, który proponował pomalować szkolną salę - "tu pie...nąć szlaczek, tam je...ąć seledynek, a tam na czarno, żeby ch...owo nie wyglądało". Fragment o "małym ale prawdziwym diamenciku za 200-300 zł" nieprzerwanie mnie śmieszy :> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) 1. Ale gdy podłącze zasilanie to talerze nawet się nie ruszą 2.jutro jadę po LED-y(zielone by podświetlić wirujący HDD) do tego twardziela i trochę plexi załatwić by przykręcić na górę twardziela 3. A wie ktoś może gdzie najlepiej kupić plexi i za ile (20mm i 5mm) za metr kwadratowy Oraz jutro najdalej we wtorek będą foty z pracy Edytowane 20 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 1. Ale gdy podłącze zasilanie to talerze nawet się nie rusząMartwy twardziel. Poza tym po co wstawiać szybkę w i tak niepodłączony do mobo dysk? Nie będzie się w nim ruszała głowica i da to ogólnie mierny efekt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 do mobo będzie podpięte 2x 500GB a ten ma być dla efektu i ładnego wyglądy po drugie ja rozkręciłem go i zostało podpięte zasilanie do silniczka od talerza to się kręcił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 3. A wie ktoś może gdzie najlepiej kupić plexi i za ile (20mm i 5mm) za metr kwadratowyW Akces 5 mm kosztuje około 100 zł/m2 a 20 mm ~450 zł/m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 po drugie ja rozkręciłem go i zostało podpięte zasilanie do silniczka od talerza to się kręciłBezpośrednio do silniczka? To elektronika jest padnięta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 właśnie o to chodzi w tym projekcie ma być dziwne i te linie idące po bokach do góry to bedzie łańcuch który ukradliśmy jednej z krów Szkoda że to nie był byk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 (edytowane) kto się pisze na skok na bank ja biorę 5 tys reszta do podzielania oraz jak jak właściwie dobrać rezystencje rezystorów do kilku LED-ów połączonych równolegle 1. Puma: Nie da się taniej 2. Charles: Być może ale na pewno nie wiem 3. _maniak_: następnym razem będzie byk a rogi utnę specjalnie dla ciebie tylko proszę o adres żebym mógł je wysłać Edytowane 21 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Mam pytanko co do twojego wianuszka czy mogę go wykorzystać w konsoli (Konsole projektuje ale pedzie pochodziła z połączenia czarnobyla i 3 piętra oraz mojej inwencij twórczej)do sterowania tym monstrum i proszę jak byś mógł to wykonaj Projek w jakimś programie graficznym i możesz, w końcu jest to open hardware :D. Projekt jest już zrobiony, na mojej stronie jest 2887218[/snapback] jak jak właściwie dobrać rezystencje rezystorów do kilku LED-ów połączonych równolegle tak samo jak dla jednego LEDa, z tym że sumujesz prądy każdej diody połączonej równolegle. Aczkolwiek przy łączeniu równoległym, każda dioda powinna mieć swój własny rezystor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) Nowy elektronik był zamknięty dzisiaj i muszę jechać jutro A mógł byś mi zrobić układzik który by sterował pracą LED-ów w kominie (kilka trybów świecenia wystarczą 3) bo trochę na tym się nie znam. A co do wianuszka to części mam tylko cyna się skończyła oraz czy mi udostępnisz schemat automatycznego regulatora obrotów dla 4 wiatraków. Jak postępu w edycji mojej konstrukcji Edytowane 22 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 regulator wiatraków wziąłem stąd, na pure gdzieś był wzmacniacz operacyjny + tranzystor na 1 kanał, lekko go przerobiłem i zrobiłem 4 kanały. Schemat nie wiem czy posiadam bo go dawno nie widziałem, ale pewnie gdzieś jest :) co do zrobienia sterownika ledów w kominie kilku-trybowego, najlepiej było by to zrobić na mikrosterowniku ale mimo 2 podejść nie poznałem ich jeszcze na tyle, żeby taki układzik był dla mnie bułką z masłem... (chyba z dżemem :) ). Więc odpowiedź jest taka, że nie mam czasu po prostu bawić się specjalnie dla tego jednego zastosowania teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Dysk zrobiony zdjęci jutro wieczorem bo mi net ledwo dział EDIT@ Foty już są (Aparat trochę lipny bo w moim padł akumulator) To są narzędzia do rozbiurki dysku Tu jest trochę śrubek z dysku A to już wszystkie części Edytowane 24 Stycznia 2008 przez Święty spamer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 ja tam noży używam do krojenia chleba :D, nie sory, kupuję krojony... do krojenia kiełbasy :D. Gwiazdki da się odkręcić zwykłym płaskim śrubokrętem, trzeba się tylko położyć na śrubokręcie żeby była odpowiednie siła docisku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Uważaj z tymi radami bo się jeszcze ktoś połozy na niewłaściwej stronie śróbokreta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 jasne, zapomniałem dodać.. Don't do it at home :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Musze na nowo rozkopać dysk bo dioda mi się zwarła i spaliła rezystor i zastanawiałem się na tym żeby podłączyć to inaczej a plexy nie mam i będę miał dopiero w środe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 dioda spaliła rezystor? taki rezystor powinien przeżyć bez problemów podłączenie wprost pod 12V, no chyba że chciałes wydusić z diody wszystkie fotony :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 I tak miałem to przerobić bo po pierwsze kable były przydki i nie elastyczne po drugie nie zamknołem tego plexą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...