baniak79 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Witam! Mam pytanie jaką pamięć kupic, chodzi mi o to aby była szybka. Na samym początku chciałem kupic jakieś 4GB w dualu (2x2048), lecz słyszałem od sprzedawcy w sklepie, ze mogą być problemy z pracą 4GB pamięci pod Win XP, bo taki OS posiadam. Sam nie wiem ile w tym prawdy, ale nie chcę ryzykować więc zdecydowałem się na 2GB. I jeszcze jeden bardzo ważny parametr pamięci musi być wzięty pod uwagę, otóż musi ona działać na szynie 667Mhz gdyż posiadam nie taką starą pamieć (sprzedawać się jej na chwilę obecną nie opłaca) działającą na tej właśnie magistrali. Jedynym wyjątkiem była by sytuacja w której ktoś mógł by obalić pogloske o problemach z 4GB pamięci na "Windzie" xp, wtedy moglo by być nawet 800Mhz bo do tylu chyba pozwala mi chipset na płycie głównej (nForce 570 Ultra) Mój sprzęt: AMD 64bit X2 4200 ASUS M2N-E nForce570 Ultra GEIL DDR2 1GB (Dual mode 2x512MB)667Mhz SB X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition Logitech G5 Laser mouse Steelpad S&S GeForce 7600 GT Asus Silent 256MB Eizo FlexScan S1901 Tagan TG530-U15 530W Windows XP Professional Pozdrawiam: Andrzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Nie chodzi o "problemy" z 4 GB - tylko ze win XP widzi jakies ~3,7 GB - więcej nie ogsługuje - nawet jak 8 GB wsadzisz - to ten win bedzie widział wlascnie ~3,7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansonfan Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jak to nie obsluguje 4GB? Przeciez wystarczy wlaczyc PAE - Physical address extended w polskim xp to jest nazwane Rozszerzenie adresu fizycznego i wowczas obsluguje nawet 8GB bez problemu wiecej o tym m. in na stronach microsoftu i google.pl =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 @Mansonfan - nie słyszałem o takich cudach :) Jak 667 to mozesz pokusić się o jakieś kingstonki na elpidach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baniak79 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 @Mansonfan - nie słyszałem o takich cudach :) Jak 667 to mozesz pokusić się o jakieś kingstonki na elpidach. Moze jakies konkrety (model marka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jak to nie obsluguje 4GB? Przeciez wystarczy wlaczyc PAE - Physical address extended w polskim xp to jest nazwane Rozszerzenie adresu fizycznego i wowczas obsluguje nawet 8GB bez problemu wiecej o tym m. in na stronach microsoftu i google.pl =] Tylko nie róbcie kolejnej dyskusji na ten temat B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) baniak79 Co Tu duzo gdybac , szukaj pamieci CL4-4-4-12 PC6400 2x2GB Marka juz mniej wazna , chyba ze chcesz je ostro krecic to wtedy poszukaj informacji o OC danych RAMow w dziale DDR2 Od siebie dodam ze np Cruciale BallistiX PC6400 CL-4-4-4-12 ( 800MHz ) chodza do testow na CL5 1166MHz , na codzien zalecam max 1066MHz tyle ze ty posiadasz inna platforme wiec moze byc roznie z max osiagami . Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qamca Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Jak to nie obsluguje 4GB? Przeciez wystarczy wlaczyc PAE - Physical address extended w polskim xp to jest nazwane Rozszerzenie adresu fizycznego i wowczas obsluguje nawet 8GB bez problemu wiecej o tym m. in na stronach microsoftu i google.pl =]Noooo z nieba mi z tym info spadłeś, bo zakupiłem właśnie 4 GB ramu (4x1) i już się smuciłem że mi przyjdzie 2 odsprzedać... Jakby ktoś miał wątpliwości to powiem, że w znaku mają Corsairy XMS2 667 w rewizji 7.1 ... przynajmniej w Poznaniu. I nie ma problemu żeby zadzwonić i się spytać jaka rewizja jest na stanie. Elegancko i bezproblemowo... :wink: Ehhh... no i jednak za szybko Cię pochwaliłem, bo jednak nie ma tkiej siły która smusi XP do obsłużenia 4+GB Ramu... co najgorsze, nawet 32 bitowa Vista nie obsługuje 4+ GB ramu... wk**wić się idzie, wypuszczają dziesiątki płyt z obsługą do 8 gb pamięci, sama vista się męczy przy tylko 2gb, i kurede taką mieli okazje nowy system robili i pupa i tak max 4gb... banda partaczy... Edytowane 21 Stycznia 2008 przez qamca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...