Skocz do zawartości
witek-pl

Obudowa Chieftec Ch-01b-b-sl

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem niejako "zmuszony", zakupić nową budę, stara to klekot pozatym potrzebują długiej obudowy (wewn. od ścianki tylnej do koszyka z dyskami minimum 32 cm). Ta spełnia moje wymagania:

http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...cat=1&cat2=

Tu nasuwa się pytanie. Obudowa ma koszyk na dyski umieszczony poprzecznie. Posiadam dyski ATA, zasilane molexami i troszkę mnie niepokoji czy nie będą przeszkodą dla bocznej ścianki (na zdjęciach widać, po tym gdzie sięgają sanki, że wszystko jest bardzo na styk). Może ktoś ma taką i pomoże mi rozwiać te wątpliwości, niestety u mnie w mieście oraz w okolicy nigdzie nie spotkałem tej budy i nie mam jak sprawdzić na żywca. Dzięki.

Edytowane przez witek-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy od zasilacza, ale zazwyczaj da sie domknąć ściankę boczną. Gorzej jak masz kilka dysków ATA wtedy jest problem z ułożeniem i pomieszczeniem wszytkich wiązek i kabli. Idealnie: dyski SATA na kątowych kablach i krótki wtyczki zasilające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opis mojego sprzętu mówi wszystko, nie mam dysków SATA, do obasadzenia są 2 dyski, trzeci idzie do kieszeni... taśmy da się poskładać gorzej wygląda kwestia wtyków zasilających bo wystają bardziej niż te z SATA...

Edytowane przez witek-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam budę z tej serii i wprawdzie dysk SATA, ale rzeczywiście, lepiej by było, gdyby sanki z dyskiem były głębiej osadzone. Moim zdaniem, nie najlepszym rozwiązaniem jest również umieszczenie wentyli wciągających z boku i to na wprost dysku - efektywniej wciągałyby powietrze wentyle umieszczone na wprost, poza tym dysk nie byłby tak mocno zakurzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

flood skoro masz podobną mógłbyś napisać czy jest jakiś realny zapas od brzegu wtyczki do ścianki bocznej,,, też uważam że tak ustawione wiatraki to nie najlepszy pomysł ale niestety te modele to jedyne budy które mają tyle miejsca w środku (długość lub jak kto woli głębokość), obczaiłem dziesiatki obudów i niestety większość w środku jest standard (w opisach wszędzie podaję się wymiary zewnętrzne a wiadomo że czasem front potrafi mieć 4 cm plastyku)... mam problem z podpięciem zasilania do karty grafiki, bo między nią a dyskami jest zaledwie 2 cm luzu, poza tym mój Tagan ma długachne kable zasilające (nie są odpinane), w środku jest taki scisk że powietrze stoi w miejscu... Edytowane przez witek-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest jakiś realny zapas od brzegu wtyczki do ścianki bocznej

Moim zdaniem większego zapasu nie ma, ale sam zobacz:

post-152481-1200820301_thumb.jpg

a gdzie kupujesz budę? - ja polecam warszawski oddział Angeli - przed kupnem budy mogłem ją rozebrać na część pierwsze, filtr przeciw kurzowy też sobie zobaczyłem - he he. Pewnie nie byłoby problemów ze sprawdzeniem, czy bok zamknie się w przypadku dysku ATA.

Edytowane przez flood

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za fotkę, teraz znacznie lepiej wszystko widać,,, tak na rzut okiem, rzeczywiście miejsca mało ale chyba molex powinien się zmieścić (patrząc na wtyczkę taśmy twojego HD). Zaryzykuję i zamówię, chyba we wrocławskim odziale bo w miarę blisko. jak buda dotrze to dam info co i jak. Jeszcze raz dzięki.

UPDATE:

Obudowa do mnie doszła. I co najważniejsze wszystko miesci się bez problemów. Zarówno wtyki zasilania jak i taśmy (w moim przypadku kable) da się podłączyć bez większych kombinacji.

Edytowane przez witek-pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi