Skocz do zawartości
kajteczek

Problemik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich mam następujący problem :

Miałem od dawna problem z starym zasilaczem atx (300W) nie działały mi wszystkie wtyczki od prądu więc postanowiłem sobie kupic nowy zasilacz atx (350W) + obudowa i dokupic pamieci (512mb) . Przeniosłem wiec cała płytę główna z wszystkimi podzespołami do nowego większego domku  , wszystko podłączyłem jak trzeba a tu .NIC NIE HULA….po kilkunastu godzinnych męczarni co jest nie tak okazalo się ze podiołem plyte bezpośrednio do blaszanej obudowy (ścianki obudowy) ale po oddalanie jej na stosowna odległość wszystko zaczęło działać za wyjątkiem windowsa…(win xp) wiec format C….poczatek instalacji win wszystko okej instaluja się sterowniki a po chwili wyskakuje komunikat n/w:

BIOS nie jest zgodny ze standardem ACPI, skontaktuj sie z dostawca lub zobacz na stronie [http://www.hardware-update.com] w celu uzyskania aktualizacji BIOS

jesli nie mozna uzyskac aktualizacji BIOS lub najnowszy BIOS nie jest zgodny mozesz włączyc tryb ACPI podczas instalacji w trybie tekstowym w tym celu, gdy pojawi sie wezwanie do zainstalowania sterownikow pamieci masowej nacisnij klawisz F7.

Informacje Techn...

***STOP:0x000000A5 (0x00000011,0x00000006,0x00000000,0x00000000)

wyłączyłem wiec przy instalacji tych sterownikow (poprzez nacisniecie klawisza F7 ,sformatowałem dysk i system zainstalowal się poprawnie , myślałem iż wszystko jest przeradosnie piekne  a tu kolejne rozczarowanie …. Przy zamykaniu systemu (Start , zamknij system) Windows niby się wyłącza (niby…..) wylącza się tak jakby sam dysk a wszystko inne chodzi (procesor, wiatraczek od procesora , karta graficzna , zasilacz + wiatarzczek od zasilacza……… nie wiem czemu system nie wylaczy się normalnie co może być tego przyczyna czy za każdym razem musze wyłączać poprzez trzymanie przycisku Power… ??? ( w biosie mam wszystko okej sprawdzone ustawienia od lat działały bez zastrzeżeń ) Co prawda mój bios do nowości nie nalezy……..czy aktualizacja biosu na nowszy zmieni cos???czy nowy zasilacz 350 W ma na to wpływ?? Czy z koleji wszystko przez to iz nastąpiła jakas awaria poprzez to iż popełniłem powazny blad i zle na początku zamontowalem plyte glowna.. ?? ( dodam iż takto system chodzi bez zadnych zwieszen coprawda strasznie wolno ale …….…tylko ten problem z wylaczaniem kompa mnie dreczy…… >>>.POMOCY<<< ….

Płyta : ECS P4 S5A Sis645

Pentium 4 1,5gb

Wind XP sp2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp po prostu wylacza sie tak jak kiedys robily to komputery. dlatego ze wylaczyles ACPI. dlaczego tak mu sie nagle odmienilo, ciezko powiedzieć. moga za to odpowiadac wszystkie przypadki jakie wymieniles. instalowales jakiegos innego windowsa? np. 98SE. przywroc bios do defaultowych ustawien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi