BBoy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) Witam! Mam do wydania na komputer wraz z monitorem około 5200zł. Komputer ma służyć przede wszystkim do codziennej pracy, ale ma także ładnie i płynnie odtwarzać filmy w technologii hdtv, no i posłużyć na pare lat jako stacja do gier komputerowych (i ma też oczywiście w miarę wyglądać) ;) Założyłem sobie z góry, że na monitor chcę wydać 2000zł - w tej cenie miał zmieścić się monitor który obsłuży mi rozdzielczość FullHD, a reszta idzie na podzespoły. Oto zestaw: Monitor LCD: 24" Gateway FPD-2485W Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX Obudowa: Chieftec BA-01B-B-B - 500W Karta graficzna: GeForce 8800 GT Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) lub GeForce 8800 GT Asus TOP 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) lub GeForce 8800 GTS Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) (która najlepiej będzie pasowała ?) Płyta główna: Asus P5K Pro Intel P35 Pamięć RAM: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipe Nie wypisałem tutaj innych elementów komputera (hdd, napędy itp) gdyż ich nie kupuję - biorę je z mojego poprzedniego pc, ewentualnie dokupię w późniejszym terminie. Odrazu wyprzedzając pytanie odnośnie OC. Myślę że będę nieco podkręcał ten sprzęt, niemniej jednak nie jakoś extremalnie, powiedzmy że tak, aby nie było konieczności inwestowania w dodatkowe chłodzenie :) Proszę o opinie na temat tego zestawu. Czy coś jest nie odpowiednie, coś powinno zostać wymienione? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Stycznia 2008 przez BBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Przy Quadzie to napewno musisz zainwestować w dodatkowe chłodzenie,bo on się grzeje nie miłosiernie nawet na stockowych taktach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBoy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jak kupię sprzęt i okaże się to konieczne, to tak zrobię, póki co chcę skoncentrować się na zamym zakupie zestawu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 A napewno potrzebujesz Quada?Nie lepiej kupić mocną dwurdzeniówke np.e6750 albo e8400,które grzeja się nie porównywalnie mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Monitor LCD: 24" Gateway FPD-2485Wwygląda ciekawie, nie wiem tylko jak z jakością tych gatewayów Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOXOdpuść sobie Quada. Na razie brak aplikacji, które w pwłni wykorzystają jego moc. Lepiej kup e8400. Obudowa: Chieftec BA-01B-B-B - 500Wnie znam Karta graficzna: GeForce 8800 GT Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) lub GeForce 8800 GT Asus TOP 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) lub GeForce 8800 GTS Gigabyte 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) (która najlepiej będzie pasowała ?)8800gt jak najbardziej, który model to niech inni się wypowiedzą Płyta główna: Asus P5K Pro Intel P35ok Pamięć RAM: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipeok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBoy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 A napewno potrzebujesz Quada?Nie lepiej kupić mocną dwurdzeniówke np.e6750 albo e8400,które grzeja się nie porównywalnie mniej. Odpuść sobie Quada. Na razie brak aplikacji, które w pwłni wykorzystają jego moc. Lepiej kup e8400.e8400 powiadacie. Chętnie wezmę ten model pod uwagę, niemniej wybrałem Quada po to, by komputer wytrzymał mi w tym ustawieniu około 4 lata. Biorąc to pod uwagę dalej bardziej rozważnym posunięciem będzie kupno e8400, czy już jednak Quad? Bo jeżeli przez te 4 lata e8400 posłuży mi bez większych problemów to faktycznie - wezmę ten model :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 e8400 ma w "standardzie" 3.0ghz, grzeje się bardzo mało. Zrobi się mało to zmienisz chłodzenie na lepsze i puścisz na 4.0ghz. Takiej mocy nie wykorzystasz na pewno przez długi czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 A więc, po co Ci 4 jajka? jesli nie jestes grafikiem i nie pracujesz nad obróbką grafiki to nie bierz Quada! Proponuje <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to co proponuje aldam E8400 bedzie najlepszym rozwiązaniem.Dalej grafika myślę ze mozna sie pokusic o gts bo to jest okolo 10% wieksza wydajność w stosunku do gt a firma nie gra wielkiej roli bo narazie wszystko prawie referencyjne.Kolejna sprawa MOBO, dobry ten asus, no chyba ze potrzebna Ci sieciówka to wez p5k-e wifi tam masz lepsze tez chłodzenie, ale ogólnie dobry wybór. A ram chłodzenie wytarczy zwykłymi radiatorkami i masz OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Platinium CL5-4-4 za duzo mniejsze pieniądze.Obudowa to według gustu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBoy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Wielkie dzięki za podpowiedzi, sprawiły, że zastanowiłem się nad sprzętem jeszcze raz :) Teraz mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli miałbym zainwestować w dodatkowe chłodzenie tak 250zł co będzie dobre? Widzą mi się na procesor np THERMALTAKE BIG TYPHOON 120 VX lub Scythe Mugen (SCINF-1000). Czy będą wystarczające? Do tego gdzie warto będzie jeszcze zamontować wentylatory by poprawić chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ja wracam jak bumerang i wtrącę jeszcze swoje 3 grosze;p;p Myslę ze Mugen to naprawde dobry wybór. Osobiscie mam mozliwosc pracowac na E6750 z Niniją na pokładzie i temeraturki bez podkrecania 25 stopnie nie wiarygodne ale prawdzie a dodac trzeba ze E6750 są w wiekszym procesie technologicznym wykonane co daje wieksze wydzielanie ciepła a Mugen chłodzi lepiej od Ninij o 2-3 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Albo Mugen albo Ultime i dodatkowy wiatrak do niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shenlong Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zmień monitor bo teraz wybrałeś składaka [ w środku znajdziesz części z LG, Samsunga itp. ] i w dodatku po na prawie i opakowane w nowy plastik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Albo Mugen albo Ultime i dodatkowy wiatrak do niej.Ja powiem tak albo ultimę90 albo jeszcze taniej katanę2 (osobiście polecam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBoy Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) No to odnośnie wiatraków mam w czym wybierać... jeszcze poczytam o nich :) Podejrzewam że w poniedziałek wieczorem będę miał już kompletny zestaw który na pewno zakupię :) Póki co w dalszym ciągu czekam na ew. opinie :) Shenlong >> Mówisz zmienić.. no dobrze, ale na co? Do 2000zł to widzę jedynie benq oraz samsung ostatecznie. Znajomy pracujący w serwisie mówi że nowe monitory gateway są monitorami trwałymi, więc chętnie przeczytałbym Twoją opinię, skoro jednak sugerujesz zmianę. Rozumiem, składak, ale czy to znaczy że musi być gorszy? Jeżeli tak to dlaczego. Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 20 Stycznia 2008 przez BBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...