Skocz do zawartości
taternik

Przygody Z Nowym Sprzętem I Kilka Pytań Odnośnie Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno kupiłem sobie taki oto sprzęt:

- MSI P6N SLI V2,

- Neotec Maximus 440 W,

- Pentium Dual Core 2140,

- 2 GB Patriot SL dual channel 800 MHz,

- Galaxy 8600GE Cooler Master Heat Pipe 256 MB 1ns.

Miałem budżet ograniczony do 1500 i zmieściłem się w tej kwocie :rolleyes:

Tyle tytułem wstępu, bo nie o tym miałem pisać...

Sprzęt w założeniach miał być podkręcony, więc zmieniłem kilka rzeczy:

- chłodzenie CPU - Pentagram Freezone NXC-100 CU,

- drobna modyfikacja starej obudowy (zrobione na szybko i jeszcze nie skończone) -->zdjęcie.

I tak sobie radośnie montowałem pentagrama, aż nagle ... jebut! Radiator ważący grubo ponad pół kilo spadł mi na mostek północny i poluzował radiator na nim :-|.

Gdy emocje już opadły... :wink: dokonałem wstępnych oględzin i okazało się, że pod fabrycznym chłodzeniem northbridge był jakiś betoniasty klej, który usunąłem i zastąpiłem pastą Arctic Silver 5. Przeszlifowałem od razu spód radiatora drobnym i wilgotnym papierem ściernym, co zaowocowało gładziutką powierzchnią w miejscu styku z układem. Zdemontowałem też czerwoną blaszkę z napisem MSI, która tylko utrudniała odprowadzanie ciepła z radiatorka.

W obudowie wyciąłem prostokątny otwór na arkusz pleksi, a w nim kolejny na 120 mm wentylator AC, wdmuciach!ący powietrze do obudowy, a umieściłem go tak, żeby dmuchał bezpośrednio na northbridge, RAM i częściowo na grafikę.

Zabrałem się za podkręcanie sprzętu (wreszcie!) i na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

CPU: 1600@3160 | 1.41 V

RAM: 800 MHz 5-5-5-15 @ 930 MHz 4-4-4-12 | 2,25 V

GPU / MEM: 600@958 / 1000@1170

Dla GPU powyżej 920 zaczynają się pojawiać arty w 3DM06 (w 05 leci na 930), ale po zjechaniu shaderów na 1998 idzie spoko na 958!

Wyniki 3DMark:

- 2005: 14729

- 2006: 7527

Temperatury:

CPU: idle 33st. przy 1400 rpm | stress w OCCT 57-60st.

GPU: idle 44st. | stress 62st.

NB 1,4 V

SB 1,65 V

A teraz kilka pytań:

1. Co daje zmiana napięcia FSB VTT? (w biosie mam możliwość zmiany 0-20%),

2. Czy słabe OC RAMu utrudnia OC procka w moim przypadku?,

3. Czy przetaktowanie PCIE pozwoli mi na lepsze OC grafiki? (aktualnie ustawione na 100MHz).

4. Z czystej ciekawości - są jakieś Vmody dla 8600GE?

Edytowane przez taternik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad3. podniesienie pcie nie daje nic, najwyzej jak przesadzisz, to sie nie wlaczy, albo bedzie sie wieszac. czasami jest tak, ze jak dasz 103-105 to jest lepsza stabilnosc przy oc, ale nie na kazdej plycie. niektorzy twierdza tez, ze jak kozysta sie z sli/cf 8x/8x to dobrze jest dac 120-130, zeby nadrobic strate przepustowosci w stosunku do 16x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi