Skocz do zawartości
torzba

Zestaw 1000-1300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Więc na początku lutego myślę w końcu o zmianie mojego starego komputera na nowy.

obecnie:

Athlon XP 2400+

Soltek sl-nv400

1 GB RAM DDR 333

Gainward 5900XT GS

Q-Tec PSU 550 TripleFan

Planuje na pewno zakup w sklepie: http://arche24.pl/ Ponieważ ceny nie są najwyższe a nie będę musiał płacić za przesyłkę i dodatkowo jest możliwość jeszcze jakiś negocjacji cen co może poskutkować w miarę niskimi cenami.

Płyta główna:

1. Abit IP35 - 354zł

2. Foxconn P35A-S - 358zł

I też ewentualnie waham się czy nie pójść w SLI i wtedy za jakiś czas nie do kupić 2 takiej samej karty (o tym niżej) Czy lepiej sprzedać za jakiś czas grafe i kupić coś kolo 8800GT bądź 3850/3870.

3. MSI P6N SLI-F v2 - 313zł

Pamięci RAM:

1. A-DATA Extreme+ 800MHz CL4-4-4-12 - 166zł

2. Patriot PC800 CL4 - 155zł

3. GEIL PC800 ULTRA CL4 -4-4-12 - 161zł

4. OCZ DDR2 PC2-6400 Platinum Edition Revision 2 - 149zł

No chyba ze coś jeszcze ciekawego mają w ofercie co się dobrze kręci i też jest w podobnym przedziale cenowym.

Procesor

Tutaj rozważam głównie model e2140 - (210zł) jednak nie podam linku bo jakieś 2 dni temu zniknął ze sklepu myślę, że ściągną mi go a jak nie to wezmę:

Intel Pentium e2160 - 245zł

Choć uważam, że to trochę drogo i postaram sie jednak o tą e2140.

No chyba, że mnie przekonacie :D

Grafika

Tutaj od początku biorę pod uwagę jednego kandydata:

1. PALIT GeForce 8600GT Sonic+ - 328zł

No i właśnie tutaj mam dylemat odnośnie płyty pchać się w SLI i za jakiś czas dokupić jeszcze jednego Sonica+ może nawet jakaś używkę, żeby taniej było czy lepiej dorzucić do płytki pod P35 i za jakiś czas przesiąść się na coś szybszego ?

Zasilacz

Tutaj też już od jakiegoś czasu upatrzyłem sobie jeden model czytam, że czasem lubi piszczeć ale myślę, że powinien przez dłuższy czas u mnie posiedzieć:

1. Corsair CMPSU-550VXEU 550W - 260zł

Niestety w moim sklepie go nie dostane ale myślę ze w tej kwocie gdzieś go w moim mieście dostane.

Cena: ~1318zł (Asus+e2140+adata) a około 1350zł z e2160

Wiec jak dla mnie ta druga opcja to już trochę za dużo wolę jak najtaniej :D Proszę o opinie porady odnośnie ww. konfiguracji co jeszcze ewentualnie zmienić co wybrać żeby było jak najlepiej i najtaniej :D

Pozdrawiam torzba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agito.pl

Procek - E2160 [225 zł]

Mobo - MSI P35 NEO2-FR [325 zł]

Pamiec - Patriot 2x1024 MB LLK CL4 [155 zł]

Grafa - Palit Sonic+ 8600 GT [310 zł]

Zasiłka Amacrox Warrior 400W [~159 zł z Zenfistu.]

Razem jakieś 1200 z przesyłkami + jakis cooler na proca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych części co podałeś to ja bym brał takie:

Płyta - Foxconn P35A-S

Proc- E2140 lub E2160, w tym drugim przypadku masz większe prawdopodobieństwo że zrobi 3Ghz, na E2140 też ludzie robią ;].

Ram- z tych co podałeś to bym brał OCZ lub A-DATA.

Grafika- OK

Zasilacz- po co ci taki mocny, wystarczy jakiś dobry 400/450W np AMACROX WARRIOR 450W a tańszy o 100zł, spokojnie da sobie radę z tym sprzętem.

W SLI moim zdaniem nie warto się pchać, lepiej kupić jedną mocną kartę.

EDIT: eh spóźniłem się :-P

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agito.pl

Procek - E2160 [225 zł]

Mobo - MSI P35 NEO2-FR [325 zł]

Pamiec - Patriot 2x1024 MB LLK CL4 [155 zł]

Grafa - Palit Sonic+ 8600 GT [310 zł]

Zasiłka Amacrox Warrior 400W [~159 zł z Zenfistu.]

Razem jakieś 1200 z przesyłkami + jakis cooler na proca icon_smile3.gif

No właśnie taniej widze, że jest w sumie dowiem się ile po negocjacji podobny zestaw kosztował by w tym sklepie gdzie mam blisko.

2885616[/snapback]

Z tych części co podałeś to ja bym brał takie:

Płyta - Foxconn P35A-S

Proc- E2140 lub E2160, w tym drugim przypadku masz większe prawdopodobieństwo że zrobi 3Ghz, na E2140 też ludzie robią ;].

Ram- z tych co podałeś to bym brał OCZ lub A-DATA.

Grafika- OK

Zasilacz- po co ci taki mocny, wystarczy jakiś dobry 400/450W np AMACROX WARRIOR 450W a tańszy o 100zł, spokojnie da sobie radę z tym sprzętem.

W SLI moim zdaniem nie warto się pchać, lepiej kupić jedną mocną kartę.

EDIT: eh spóźniłem się :-P

No z tego co czytam to praktycznie e2140 i e2160 to te same konstrukcje wiec wszystko zależy od konkretnego modelu czytałem, że w tygodniku komputerowym e2140 podkręcili np. lepiej niż e2160 no ale tutaj to szczęście chyba jest głównym czynnikiem. Stąd się zastanawiam czy dopłacać te 30-40zł więcej ??

no właśnie o OCZ czytam ze są najgorsze przynajmniej najsłabiej sie kręcą, A-DATA chyba najlepsze no ale tutaj też różnica w cenie między Patriotami 11zł i między 17zł.

Co do płyty to mam chyba jeden z większych dylematów bo ludzie zachwalają właśnie 3 produkty i każa sugerować sie preferencjami. Ale mój typ już nie raz zmieniałem. Foxconn ogólnie dobry ale chyab ciutke słabszy do OC niż Abit - niby on właśnie najlepszy różnice w cenie nie wielkie więc i to nie pomaga w wyborze a jak z wyposażeniem dodatkowym który ma najbogatsze jak z aktualizacja sterowników i biosów, który ma najlepsza obsługę ?

A co do zasilacza to tutaj już nie raz zachwalano mi właśnie tego Amacroxa ale ja się ciągle waham dlaczego otóż, (Może mnie ktoś wyprowadzi z "błędu")

Oficjalna strona Zasilacza Corsair

Jak widać Corsair w tej serii produkuje 2 zasilacze 550W i 450W różnica w cenie między jednym a drugim modelem to jakieś 30zł więc w sumie patrząc, że za 30zł więcej mam 100W więcej i dodatkowo SLI w wersji nawet 2.0 bo jest złącze PCI-Express 2.0 - 8 pin rozłączane na 6 pin. To chyba dopłata jest nie wielka.

Oczywiście z SLI chyba zrezygnuje przynajmniej na chwilę obecną. Ale zasilacz ten planowałem kupić z myślą o tym, że przy następnej modernizacji komputera wymianę zasilacza mógłbym sobie podarować. Ponieważ płytę główna tak sobie dobrałem, żeby w przyszłości dokupić ewentualnie lepsza grafike, więcej ramu i do tego może jakieś prawdzie CoreDuo albo nawet jakiegoś Quada. I wtedy 400W w zasilaczu może się okazać za małe i dziś wydam 170zł na zasilacz a za rok czy dwa będę musiał wydać jakieś 300zł ponownie aby kupić nowy zasilacz oczywiście obecny gorszy mógłbym sprzedać i różnica będzie mniejsza . No i właśnie stąd waszym zdaniem warto teraz wydać ciutkę więcej na tego typu zasilacz czy jednak gra nie jest warta świeczki i lepiej na nim przyoszczędzić i dołożyć może do czegoś innego bądź po prostu kupić taniej :D

Czekam na kolejna porcje odpowiedzi :D i pozdrawiam

Edytowane przez torzba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Corasir 550W jest zdecydowanie słabszy prądowo od swojego "słabszego" brata. Te 450W i tak jest za dużo, będzie spory zapas.

Co do płyty. To właśnie zalezy od preferencji i przywiązania do marki. Ja od poczatku styczności z komputerami mam MSI i jestem zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Corasir 550W jest zdecydowanie słabszy prądowo od swojego "słabszego" brata. Te 450W i tak jest za dużo, będzie spory zapas.

Co do płyty. To właśnie zalezy od preferencji i przywiązania do marki. Ja od poczatku styczności z komputerami mam MSI i jestem zadowolony.

No właśnie to ile taki zestaw jak przedstawiłem "pożera" tego prądu i mówiąc spory zapas ile macie na myśli ??

i wracam do pytania czy ten Amacrox posiada złącze EPS 12V 8 pin ??

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo nie zobaczysz więcej na tym configu niż 180W

Hm tak do końca to mnie jeszcze nie przekonaliście :D Ale już są jakieś postępy a co w miare dobrego w takim razie do 450W ale może tak z jakimiś odpinanymi kabelkami czy coś tak do tych 200zł :D

I co jeżeli dodatkowo w budzie posiadać będę 3-4 wentylatorki - 3x 80mm i 1x120 do tego jeszcze dojdzie DVDRW Liteon i dysk na początku ATA ale możliwe ze dojdzie jakiś SATA i może jeszcze jakaś karta dźwiękowa i kilak urządzeń na USB - choć mam HUBa z oddzielnym zasilaniem wiec to nei problem. Jakie wtedy będzie zużycie ?? 300-350 ??

Pozdrawiam

Mam jeszcze takie pytanie czy lepiej w podobnej cenie kupić jakiegoś e2140/e2160 już wyselekcjonowanego na 2,8 lub 2,9 na 1.3 Vcore czy kupić w ciemno w sklepie i liczyć, że będzie mocniejszy? Jaki procent procków tych dochodzi to tych ww. wartości? I czy często spotyka się scianę na dużo niższych wartościach ??

Kolejne pytanie czy z kupnem tego zestawu wstrzymać się jeszcze jakieś 2-3 tygodnie czy nie ma na co już czekać i w sumie nie wiele podzespoły te już stanieją ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem, że będę brał na pewno już e2160 - cena 219zł jest w końcu atrakcyjna :D (patrzec www.arche24.pl) :D

I jeszcze teraz zastanawiam sie nad płyta główna, ABit chyba odpadł jednak - ze sklepu też mi znikł więc pozostaje mi ciągle Foxconn ale sie zastanawiam jeszcze nad

MSI P35 NEO2-FIR - 343zł

Wg testów podobna do Foxconna jednak lepsza ma niby chłodzenie.

No nadal nie wiem tylko jaki zasilacz do tego zestawu wybrać ale jednak bardziej się skłaniam ku Corsair.

Pozdrawiam i czekam na kolejne rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest jeszcze Pentagram HP-100 AlCu (49zł) i Arctic Cooling Freezer 7 Pro (59zł). W tej cenie bardzo dobre chłodzenia no do O/C na 3,0Ghz spokojnie wystarczą.

W Pentagramie łatwiej się wymienia wiatrak i się go prościej montuje (przynajmniej u mnie szybicje niz AC 7 :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm wiatrak na procesor rozumiem a co polecacie w miarę dobrego i opłacalnego ??

Właściwie to nie. Miałem na myśli to, że to ten sam zasilacz tylko z różnymi wentylatorami.

A na tego proca do 1,4v w zupełności wystarcza box, który w idle jest niesłyszalny a w stresie niedokuczliwy (pomijając orthosa), tym bardziej że różnice miedzy dobrym chłodzeniem a boxem są dziwnie niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to nie. Miałem na myśli to, że to ten sam zasilacz tylko z różnymi wentylatorami.

A na tego proca do 1,4v w zupełności wystarcza box, który w idle jest niesłyszalny a w stresie niedokuczliwy (pomijając orthosa), tym bardziej że różnice miedzy dobrym chłodzeniem a boxem są dziwnie niskie.

Ale tutaj mówmy Boxem a dobrym chłodzeniem na procesor ?? Czyli Co Twoim zdaniem nie opłaca się do tego procka wydawać kolejnych 100zł żeby ciutkę zwiększyć jego wydajność ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zwiększysz bo prawdopodobnie prędzej dopadnie fsbwall na procu niż zacznie ograniczać temperatura. Jak nie wierzysz w to co mówię - nie musisz - zajrzyj do tematu o prockach.

Nie - absolutnie sie nie opłaca dorzucać choćby 50 zł do lepszego chłodzenia IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zwiększysz bo prawdopodobnie prędzej dopadnie fsbwall na procu niż zacznie ograniczać temperatura. Jak nie wierzysz w to co mówię - nie musisz - zajrzyj do tematu o prockach.

Nie - absolutnie sie nie opłaca dorzucać choćby 50 zł do lepszego chłodzenia IMO.

Ok w takim razie która pasta:

1. Arctic Silver 5 - Pasta termoprzewodząca (3,5g) - 16

2. Arctic Silver Ceramique - Pasta term. (2,5g) - 12,97

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jadę na boksowej i jest ok.

Z tych dwóch siver 5 chociaż drogo i można coś lepszego wyszukać.

Hm właśnie a co jest na wyposarzeniu BOX w procesorach e2140/e2160 ?? Procesor, Wentylator, Pasta?

I jakie są różnice w temperaturach między tą BOXowa pasta a jakąś"markowa" ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nie sprawdzałem - pewnie bym sprawdził ale poczytałem temat o prockach i na ich temperaturę naprawdę mały wpływ ma chłodziwo - dopiero jak sie porządnie dovolltujące (1,45-1,55v) to może sie pokazać jakaś korzyść z posiadania dobrego coolera (Ninja).

Ale na co dzień szary overclocker raczej tyle nie daje - a jak chce się zrobić ładny wyniczek to otwierasz okno i masz ten swój cpu-z verfi czy tam inne super pi.

Inna sprawa, że najlepsza pasta jaką mam to arctic ceramique - wątpię żeby byla lepsza od boxowego intela.

W boksie jest pudło jakieś tam instrukcje założenia proca sam proc i sam cooler z nałożoną już pastą, naklejka ;p

Poczytaj sobie tutaj - posty taipan i ogólnie ten temat - nie ma co sie **$** z jakiś extra chłodzeniem IMO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Wiec zasilacz kupiony wybrałem w końcu Corsair CMPSU450VX, przesądziły testy na jakiś zagranicznych stronach dość pozytywne opinie użytkowników oraz postanowiłem wyjść z założenia: "Jakość pozostanie gdy zapomnimy o cenie"

I w sumie cieszę się, że wybrałem ten zasilacz na razie na starej konfiguracji nie odczuwam żadnych zmian oprócz tego ze jest teraz na prawdę cichutko :D

Myślę, że komputer będę zamawiał na dniach tak aby go dostać jak zakończy mi się sesja :D

Mam jeszcze kilka wątpliwości:

1.Płytka:

Abit Ip35 czy Foxconn P35A-S ?? - która waszym zdaniem lepsza od OC i ogólnie ?? Cena prawie identyczna, z dostępnością też nie ma problemu w obu przypadkach.

2. Grafika:

Planuje kupić Palit 8600GT Sonic+ jednak zastanawiam się czy czasem nie warto wysupłać jeszcze kilku groszy ( no jakieś 130-200zł) i nie kupić czegoś takiego: Sapire HD 3850 256MB

No i jeszcze nie wiem co z Ramem czy dopłacać ewentualnie kilkanaście zł do A-data Extreme+ czy pozostać przy Patriotach które rozważałem na samym początku dopłata to jakieś 10zł.

Zależ y mi głównie w jak najtańszym rozwiązaniu które na jakiś czas 2-3 lata mi starczy. A że planuje też sprzedać obecne części to się właśnie zastanawiam czy nie dołożyć tego np. do grafiki właśnie ( i czy HD3850 z 256MB na pokładzie będzię lepsze od sonica+ jeżeli pod uwagę weźmiemy różnicę tylko 130zł ) ?? Bo ewentualnie kupiłbym zamiast 2GB RAMu może 4GB ?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez torzba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi