Skocz do zawartości
boxer

Gigabyte Ga-p31-ds3l Czy Ga-p35-ds3l

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat od pewnego czasu jestem na etapie jakiejś taniej płyty głównej wybór padł na Gigabyte ze względu na cenę. Jest sens dorzucić te 50 zł do wersji P35 w porównaniu z P31? Będzie chodzić razem z prockiem E2140 selekt.

Podobno niektóre p31 maja problem z trzymaniem ustawień oc :-|

Jakto jest z p35 od Gigabyte cierpia na jakieś większe problemy te płyty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie między tymi dwoma płytami jest tylko jedna zasadnicza różnica - na P35 nie będzie problemów z 4 bankami pamięci obsadzonymi ramami dwustronnymi (czyli na chwilę obecną wszystkie kości 1GB i wyżej).

W skrócie na P31 wsadzisz albo 2x1GB albo 2x2GB (ktoś w temacie o P31 sprawdzał, jedna z ostatnich podstron) ale już 4x1GB nie :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca się zgodzę - spora część użytkowników doświadcza problemów.Moim skromnym zdaniem związane są one z timingami pamięci, do których nie mamy dostępu a które płyta "reguluje" automatycznie. Pisałem do gigabyta o bardziej obszerny bios ale pewnie nic nie wskuram ;( Niektórzy raportują problemy z podkręcaniem pamięci. Sam ostatnio doświadczam freezów systemu podczas właściwie pracy w idle (avi, przeglądanie komiksu, torrent w nocy - budzę sie a on wisi :angry: ) - o dziwo w stresie wszystko chodzi - kilkugodzinne sesje w TCE. Mam nadzieje że to wina biosu i po powrocie do f5 sie uspokoi.

Przez jakie 2 miesiące bylo OK a później się zaczęły schody - resety ustawień, pamięci nie chcą chodzić tak jak wcześniej chodziły i freezy. Czy polecam ? Chyba pytanie retoryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest ale to jest 4 podstawowe i bodajże 6 innych - a to raczej nie wszystko.

Podpatrywałem w everescie różne ustawienia (memset nie działa na tej płycie) i jest kilka takich które sie zmieniają a dostępu do nich brak. Oczywiście to tylko moje przypuszczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie chyba tak jest na wiekszości płytach u mnie na Asusie też są tajmy podstawowe 4 i subtajmy (tez chyba 6). W memteście jest kilka więcej ale niektóre subtajmy są ze soba powiązane i jak zmieniasz w biosie to równolegle zmieniaja sie te niedostepne z biosu. To jest raczej norma na płytach, dlatego nie martw sie tym. A juz myslałem że nie ma regulacji subtimingów uff :)

Twoje problemy to jak sadzę wina Biosu wróc do F5.

...kurczę jest tu na forum jakiś szczęsliwy uzytkownik p35-ds3l czy znowu będę królikiem doświadczalnym jak w przypadku P5KR :0

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nie trzymania ustawień oc to prawda, u mnie jest co rano ta sama historia trzeba wchodzić do biosu i ustawiać wszystko na nowo, chyba nie tak ma wyglądać normalne użytkowanie komputera. Można się z tym uporać, ale narzazie temat o tej płycie przeleciałem dość powierzchownie wiec nic nie mogę powiedzieć więcej. Z tym że płyta kosztowała ok 220, a ja miałem ograniczone fundusze wiec wybrałem ją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na P35 również występuje problem z pamięciami - jakieś 2 godziny temu user raportował problem z 4 GB (widziało mu 3GB).

P35 - Raid, P31 - brak Raida. - To są różnice.

Ja mam corsairy z serii XMS2 i ani razu nie doświadczyłem żadnej zmiany ustawień bez mojego uprzedzenia. (chyba, że przekręciłem procka).

Pamięci śmiesznie tanie, a nawet ładnie się kręcą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na P35 również występuje problem z pamięciami - jakieś 2 godziny temu user raportował problem z 4 GB (widziało mu 3GB).

Nie wiem gdzie jest post z tym problemem, ale zwykle dotyczy on systemów 32 bitowych (XP i niektóre Visty) a nie chipsetu.

Warto dorzucić do P35, ale wtedy juz brać innej firmy (zdaje sie że Abit jest dość tani a dobry)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dopłacił do P35... i to niekoniecznie Gigabyte'a. Sporo nerwów mi napsuły te resety ustawień na P31. A przy tych późniejszych egzemplarzach dostępnych teraz w sklepach chyba częściej się to zdarza....

Warto dorzucić do P35, ale wtedy juz brać innej firmy (zdaje sie że Abit jest dość tani a dobry)

Tylko słuchajcie :) bo już od jakiegos czasu poluje na tego P31-DS3L ze względu na cenę i ostatnio postanowiłem dopłacic do P35-DS3L przez te resy. Ale w związku z tym że składam budżetową jednostkę passive PC to te 265 zł jakie muszę dać za P35-DS3L to jest i tak o 50 pln za dużo niz sobie założyłem dac za mobo.

Za Abita czy inna P35 dałbym około 300 zł nową uzywek jeszcze nie ma :-| a za taka cenę to już bym wolał wsadzić tam mojego starego P5KR i kupić jakąś DFI z cyfrowa sekcja zasilania z myślą o Quadzie lub E8400 ale to juz inną bajka.

Dlatego chyba tylko Gigusie wchodzą w grę. Znalazłem 3 userów na forum co maja tą płytke na razie 2 odpowiedziało na moje pytanie o resety na tej płycie w tym jeden ma płytke dopiero od 4 dni :wink: . Czekam na odpowiedź 3 forumowicza. I podejme decyzje o kupnie P31 lub P35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi