bigososki Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam. Mam następujący problem: Dwa dni temu kupiłem laptopa Fujitsu Siemens Amilo Li 2727. Zainstalowany na nim był system Windows Vista Home Basic. Chciałem podzielić dysk na partycje za pomocą Knoppixa z płyty ratunkowej i zainstalować Windows XP. Sformatowałem wszystko. Teraz, gdy włączam komputer, pojawia się czarny ekran z napisaem: "Intel UNDI, PXE-2.1 (build 082) Copyright © 1997-2000 Intel Corporation For Realtek RTL 8101E 10/100 PCI-Express Ethernet Adapter v1.03 (070618) PXE-E61: Media test failure, check cable PXE -M0F: Exiting PXE ROM Operating System not found" Gdy włączam płytkę instalacyjną z XP i następuje rozruch, instalują się wszystkie sterowniki, ale kiedy wciskam ENTER, żeby zainstalować XP, wyświetla się komunikat: "Instalator nie znalazł żadnych stacji dysków twardych zainstalowanych w tym komputerze. Sprawdź, czy wszystkie stacje dysków twardych są zasilane i właściwie podłączone do komputera. W tym celu może być konieczne uruchomienie dostarczonego przez producenta oprogramowania diagnostycznego lub instalacyjnego. Nie można kontynuować instalacji. Naciśnij klawisz F3, aby zakończyć pracę instalatora." Po czym następuje powrót do czarnego ekranu. Niesformatowana została ukryta partycja, z której można przywrócić konfigurację ze stanu fabrycznego. Jednak kiedy wciskam F8, żeby uruchomić przywracanie, to pojawia się czarny ekran opisany powyżej. Proszę o poradę szczególnie osoby obeznane, bo jestem bezradny. Może da się coś zrobić z dyskiem poprzez Knoppixa (nie wiem, może źle podzieliłem dysk; może trzeba dysk jakoś zamontować/odmontować). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Temat był wiele razy poruszany. nLite i integracja sterowników od SATA lub fdd na usb (nie zawsze działa tak jak należy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...