kulasy Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zmieniam kompa i proszę o ewentualne uwagi co do dokonanego przeze mnie wyboru komponentów. Komp dla mnie do Worda, Excela, obróbka zdjęć, programowanie, trochę grania FPP/FPS. Moje boysy - granie we wszystko co możliwe, z priorytetem na WOWa i strzelanki. Komp powinien być cichy ale bez popadania w obłęd i nadmierne koszty. Na razie nie mam raczej zamiaru podkręcać. Myślę, że poza Crisis w max detalach wszystko powinno chodzić bez problemu ale czy ma potencjał do podkręcenia na przyszłość, czy np wystarczy nw. Ninja? MOBO: Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 CPU: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX + Scythe Ninja Plus Rev. B (pasta firmowa z radiatorem) - nie wiem czy zmieści się na ww. mobo? RAM: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4-15, radiator – XTC Platinum 2,1 - 2,2 V (EVP (gwarancja na pracę przy podwyższonym napięciu) - 2.2V +/-5%). GPU: GeForce 8800 GT Palit 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) Sonic Obudowa + zasilacz: Antec Atlas z zasilaczem 550W TruePower Trio 2.0 EPS 12v2.2 ATX12V, zamontowany w obudowie 1 wentylator 120mm (TriCool) i dostępne opcje na 2 wentylatory 92mm. Czy na razie będę mógł bez dodatkowych wentyli 92mm spokojnie używać kompa bez obawy o przegrzanie (fabrycznie podkręcona 8800GT: taktowanie rdzenia 650 MHz, taktowanie pamięci 1 900 MHz)? Wg mnie, po przejrzeniu danych, zasilacz z Antka (550W TruePower Trio) wypada lepiej jeżeli chodzi o wydajność prądową niż np: Chieftec (CFT-650-12B) 650W. HDD: Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) DVD: LG SuperMulti DVD+/-RW GH20NS10 bulk black (Serial ATA) z SecureDisc Klawiatura: jeżeli chodzi o klawiaturę, to przyzwyczajony jestem do wielkiej deski Microsoft Natural Keyboard (pierwszy egzemplarz z tej serii, ma jakieś 11 lat), do dzisiaj chodzi jak trzeba, tylko opisy się trochę starły, no i teraz nowsze chodzą zdecydowanie ciszej. Mój wybór ze względu na podobieństwo do ww., to - Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 (B2M-00022) - ewentualnie Logitech Wave Keyboard (ma trochę inaczej rozłożone klawisze) Mysz: Logitech MX620 Cordless Laser Mouse (2,4 GHz, rozdzielczość 2000 dpi, kółko szybkiego przewijania - podobne do tego w MX Revolution) Podkładka pod mysz: możecie coś polecić, w miarę tanio i dobrze ;) Karta dźwiękowa: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition Co możecie doradzić - różnica koło 100,000 - warto dopłacać? Słuchawki z mikrofonem: Creative Fatal1ty Gaming (w teście IDG wypadły kiepsko ale test też był kiepski ;) i nie wiem co na ten temat myśleć?) Monitor - zastanawiam się nad: 21.1" Eizo S2111W-K black TCO `06, czy ktoś wie jak sprawuje się w grach, bo zdjęcia miodzio ;) Zestaw wielofunkcyjny: Canon MP610 Czy ktoś wie, jak wypadają wydruki w kolorze na zwykłym papierze? Jeżeli chodzi o mobo, to jest problem z brakiem portów COM i LPT (płyty nie chciałbym zmieniać). Mam drukarkę laserową HP5L z LPT, programator ISP i modem zewnętrzny na COM?) Rozwiązania o których wiem, mogą być dwa: 1. KONWERTER USB - LPT (CENTRONICS) ale czytałem, że czasami nie rozpoznają poprawnie drukarki, programatora ISP - nie wiem? 2. Blokuję niestety 1 złącze PCI i wkładam kartę PCI RS-232 2 ports & Parallel 1 port - np. T4079 firmy Sunnix - http://sunix.com.tw/it/en/Product_Detail.p...=34&sid=366 - spore koszty :( Ktoś wie jak jest z obsługą tej drukarki i programatora ISP serii STK200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 MOBO dobre Quad jesli zajmujesz sie obróbką zdjęc to jak najbardziej Ninja zmiesci sie napewno na tym MOBO Ramy wporządku chociaz mozna pomyslec o 4GB Grafika bardzo dobra cO DO OBUDOWY i zasilacza to proponuje oddzielnie kupic PSU i obudowe bo ja jakos nie mam przekonania do kupowania obudowy wspólnie z zasilaczem. Dysk dobry sam go polecam mozesz jednak tez wziąsc WD z serii AAKS Do reszty sie nie wypowiem bo juz sie nie znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 mattis dzięki za odpowiedź, może ktoś jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) HDD: Jak już to wybrałbym 2x160GB lub 2x250GB od Seagate, łacząc je w RAID będzie znacznie szybciej a przy obróbce grafiki może się przydać. Zamiast Quada wybrałbym E8400 w 45nm (mniejsze wydzielanie ciepła, bardziej energoszczędne). Reszta OK Edytowane 20 Stycznia 2008 przez emilek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 emilek ale 4 jajka mogą sie przydac do obróbki grafiki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulasy Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Ramy wporządku chociaz mozna pomyslec o 4GBZapomniałem napisać, że to pod WinXP chodzić będzie, a tam te 4GB, to nie wykorzystam, jedynie ok. 3,2GB ale nie pamiętam, czy pamięć karty, RAMDisku też się w to wlicza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...