Skocz do zawartości
eclipse08

Do Ekspertów: Powiększanie Partycji Kosztem Innej

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

mam taki problem, posiadam 4 partycje

c 15 gb

d 30 gb

e ~100gb

f 5 gb

kiedys takie ustawienie bylo super, bo na c mialem tylko system, na d rzeczy potrzebne w pracy, e przeznaczone na filmy i smieci, f na swap.

Teraz jednak mam problem, bo Vista juz po 2 dniach krzyczy, ze miejsca jest za malo, wiec musialem wrocic do xp. Ale z racji tego, ze posiadam 64-bitowy procek i chce dolozyc ramu do kompa (8GB) lepiej przesiasc sie na viste 64-bity.

Znalazlem taki soft, jak Acronis Disk Director Suite, ktory podobno umozliwia taka operacje jak przeniesienie czesci wolnego miejsca z np. E na systemowa partycje C... jak myslicie, czy to bezpieczna operacja? Boje sie, ze strace dane (wazne dane, a jest tego za duzo, zeby kopiowac na plytki :/ ), a moze jakis inny soft pozwala wykonac cos podobnego bezbolesnie?

bede wdzieczny za wszelkie sugestie

pozdr.

Edytowane przez eclipse08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partition Magic na przykład 8 albo 9 bez problemu, danych nie stracisz pod warunkiem że będziesz postępował zgodnie z instrukcją. Robiłem to osobiście wiele razy i nigdy nic nie straciłem ale znam magików, którzy potracili dane.

Według mnie Partition Magic najpewniejszy, poza tym możesz jeszcze tam sobie zrobić "recovery" w razie czego przed całym procesem.

Partition Magic

Paragan Hard disc manager

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi