Skocz do zawartości
dkrystian

Wd 320 Gb 16 Mb Wd3200aaks Czy Wszystko Z Nim Ok ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Koledzy składałem kompa i między innymi kupiłem dysk WD3200AAKS i martwi mnie w nim jedna rzecz bo pracuje troszkę inaczej niż 80 WD która posiadam już prawie 5 lat :(. Postaram się opisać to w miarę dokładnie. Jak dysk nie pracuje jest prawie idealna cisza co jest zresztą oczywiste a jak coś robi wiadomo jest chrobotanie, czy tam trzeszczenie każdy chyba wie o co chodzi. Martwi mnie to co podczas pracy się przytrafia dodatkowo. Co jakiś czas, parę sekund, parędziesiąt sekund jak dysk czyta dane czy zapisuje czasem słychać pstryknięcie, puknięcie nie wiem jak to dokładnie opisać ale powiedzmy że to bardziej pstryknięcie pojedyncze bądź kilka. Jest to podobne do tego jak czasem głowica by strzeliła w bok obudowy cos w tym stylu albo przeskakiwała. W 80 mam tylko chrobotanie a tu dochodzą te dodatkowe dźwięki które mnie martwią i denerwują. Teraz pytanie czy on tak ma i mam się z tym nauczyć rzyć czy odsyłać dysk na gwarancję bo coś jest nie tak i może paść w najmniej oczekiwanej chwili a nie chcę w stresie obawiać się o swoje dane :/. Wsadziłem nawet mikrofon koło dysku i postarałem się nagrać chwilę jego pracy. Jakość średnia ale można wychwycić specyficzne dźwięki. Chętnym mogę wysłać na @ do przesłuchania i analizy :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmij dysk, weź w rękę (żeby wisiał w powietrzu) i włącz HD Tach. Niech przejdzie cały benchmark głownie Random Access jak dalej coś będzie anormalnie to na gwarancję jak nie to wina budy jak u mnie.

ja rozwiązałem to tak, że wyciąłem szyny HDD z obudowy a dysk postawiłem na kołkach dystansowych na dole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. najpierw go po skanuje HDTune a może konkretnie go czymś testować jeszcze a poźniej tym co podałeś ??. Co do głośności tego stukania pukania to powiem że mnie to po prostu denerwuje i nie muszę się wsłuchiwać bo normalnie to można usłyszeć dlatego że jest tej samej głośności co chrobotanie podczas intensywnego czytania a nawet ciut głośniejsze. Jak bym wiedział że będzie takie cuda robić to bym kupił seagate bo chwalili niby tego WD ale nigdzie nie pisali o dodatkowych efektach dźwiękowych a wahałem się między WD a Seagate. Dla urozmaicenia zacytuje prace dysku zdaje sobie z tego sprawę że to głupie :/ i możecie się śmiać ale naprawdę już kiedyś mi poleciało 40 gb naprawdę ważnych dla mnie rzeczy zdjęcia itd. kawałek historii z życia i się martwię bo wtedy całe szczęście udało mi się odzyskać 85-90% danych a i tak te ważniejsze pech chciał że straciłem nieodwracalnie ale to był wtedy przypadkowy format a jak dysk siądzie to już wiadomo że będzie kiepsko . Co do cytowania pracy dysku jedna literka będzie odzwierciedlać 1/4 sekundy czyli zobrazuję 60 sek. pracy żeby nie rozpisywać się oczywiście to przykładowy schemat bo raz jest częściej raz rzadziej.

R- czytanie/zapisywanie

P- efekty specjalne (pstrykanie, pukanie)

rrrrrrrrrrrPrrrrrrrrrrrrrrrPrrrPrPrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrPPrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrPr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrPrrPPrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrPrrrrr

Edytowane przez dkrystian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. w kazdej partii mozna trafic na felerny dysk, nawet u seagate

2. jesli przy odczycie wyraznie slychac pykania/pstrykania na 100% z dysku to oddawaj na gwarancje...

3. backup/backup/backup waznych danych!! zawsze!!

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi