cavarr Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Xigmatek HDT-S1283 Specyfikacja: Wymiary: 120(W) x 50(H) x 159(D) mm Wentylator: 120(W) x 120(H) x 25(D) mm - 800~1500 R.P.M. - Rifle Bearing Ilość Heat-Pipe: 3 x 8mm Materiał podstawy: heat-pipe + Aluminium Materiał heat-pipe: Miedź Materiał żeberek: Aluminium Ilość żeberek: Waga: 600g Kompatybilność: - INTEL: LGA775 - AMD: 754/939/940/AM2 Zawartość opakowania: Artykuły: Xigmatek HDT-S1283 Exposed Copper Heatpipe CPU Cooler Xigmatek HDT-S1283 Exposed Heatpipe Base Heatsink Review Thermalright SI-128 and XIGMATEK HDT-S1283 CPU Coolers: 8mm of Efficiency Xigmatek Cooler Roundup Xigmatek HDT-S1283 Heatsink Review [Test] Trei coolere Xigmatek Xigmatek HDT-S1283 im Test Xigmatek HDT S-1283 (Einleitung) Co tu dużo pisać :-P. W wielu testach HDT-S1283 bije Infinity/Mugen, Thermalright Ultima-90/Ultra-120, Tuniq Tower 120, ZEROtherm Nirvana NV120, Noctua NH-U12P/F i jeszcze parę chłodziw. Jest to chłodzenie w Polsce praktycznie nieznane, a szkoda bo naprawdę jest warte uwagi. Do mnie już jedzie. :) Jak nakładać pastę: http://benchmarkreviews.com/index.php?opti...mp;limitstart=4 Edytowane 5 Maja 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Wygląda ciekawie. Jak będziesz je miał to zrób jakieś testy i podziel się z nami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyna58 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Jakoś mi się wierzyć nie chce, że to jest aż takie wydajne. <_< No i odpada CLP Edytowane 20 Stycznia 2008 przez Cyna58 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Na Silenthardware.de jest test tego chłodzenia. Lubię ten serwis za całkiem profesjonalne podejście i testowanie wszystkich coolerów w takich samych warunkach. Faktycznie bardzo dobry cooler - wydajność taka sama lub stopień-dwa lepsza niż Thermalright Ultima90. Rewelacje o wyższości nad Mugen bym mimo wszystko włożył między bajki. Albowiem być może nawet takie rezultaty osiągnięto, ale ten wentylator Xigmatek kręci się na 12V z prędkością 2200rpm. Tu nawet trudno mówić o jakiejś kulturze pracy - to hałas jak w serwerowni. Podczas gdy większość wentylatorów, które się kupuje do np. Ultry120 lub też są montowane na tego sortu coolerach nie kręci się szybciej jak 1200-1400rpm. Aczkolwiek mi również się całkiem podoba :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 No ale cooler ma w moim przekonaniu jedną wadę (jak na razie ;) ) Co to za podstawa... Już nie mogli wstawić normalnej miedzianej, tylko udziwniać z HP (vide Pentagram) Jak tu nałożyć CLP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Ta podstawa ma swoje uzasadnienie, wydaje mi się. Zwłaszcza, że Pentagram potwierdził, iż w miarę zwiększania obrotów jego wentylatora tym większa jest przewaga nad konkurencją. Myślę, że tutaj też to może odnieść skutek. Notabene one są jak najbardziej w Polsce dostępne - klik Pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Do dostania za ok.140-150zł :) EDIT: Labo mnie uprzedził :P Edytowane 20 Stycznia 2008 przez QRVICH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ta podstawa ma swoje uzasadnienie, wydaje mi się. Zwłaszcza, że Pentagram potwierdził, iż w miarę zwiększania obrotów jego wentylatora tym większa jest przewaga nad konkurencją. Myślę, że tutaj też to może odnieść skutek. Notabene one są jak najbardziej w Polsce dostępne - klik Pozdrawiam No to chociaż niech to będą same spłaszczone HP, a aluminium na nich, po co pchali alu do podstawy to ja dalej nie wiem. Jakoś wykonania nie zachwyca ;] Mogli jakieś czapki dać na HP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Wyglądem i jakością wykonania specjalnie się toto od AC Fryzjera nie różni :) Jedna rzecz mnie zaciekawiła w opisie: - Ilość obrotów: 1000 - 2200 obr./min - Przepływ powietrza: 72.1 - 99.6 CFM czyli 1000 obr - 72 CFM ? Jaaaasne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Wyglądem i jakością wykonania specjalnie się toto od AC Fryzjera nie różni :)Różni się rozmiarem przede wszystkim, dostosowanym do wentylatorów 120mm. Poza tym jest jeszcze rzeczona podstawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Na Silenthardware.de jest test tego chłodzenia. Lubię ten serwis za całkiem profesjonalne podejście i testowanie wszystkich coolerów w takich samych warunkach. Faktycznie bardzo dobry cooler - wydajność taka sama lub stopień-dwa lepsza niż Thermalright Ultima90. Rewelacje o wyższości nad Mugen bym mimo wszystko włożył między bajki. Albowiem być może nawet takie rezultaty osiągnięto, ale ten wentylator Xigmatek kręci się na 12V z prędkością 2200rpm. Tu nawet trudno mówić o jakiejś kulturze pracy - to hałas jak w serwerowni. Podczas gdy większość wentylatorów, które się kupuje do np. Ultry120 lub też są montowane na tego sortu coolerach nie kręci się szybciej jak 1200-1400rpm. Aczkolwiek mi również się całkiem podoba :) Pozdrawiam Mylisz się, Hdt-s1283 przy takim samym wentylu co Mugen jest od niego lepszy o ~3-5C lepszy. Nie wiem jak ty, ale ja nie sugeruje się tylko jednym testem, lecz korzystam z wielu źródeł. No ale cooler ma w moim przekonaniu jedną wadę (jak na razie ;) ) Co to za podstawa... Już nie mogli wstawić normalnej miedzianej, tylko udziwniać z HP (vide Pentagram) Jak tu nałożyć CLP? No alu jest trochę niepotrzebne, ale podstawa z HP to przyszłość. ps Chłodzenie jest już u mnie, ale nie mam teraz weny na przetestowanie- turbulencje robią swoje B-) edit luknij np tu: www.coolaler.com i tu: google.com Edytowane 25 Stycznia 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Errare humanum est. W dobrym tonie zaś, skoro powołujesz się na te testy, jest podanie źródeł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 http://silent-pc.pl/p3016-cat-34-OCZ_Vendetta Bliźniaczo podobny :rolleyes: Tylko inny kształt żeberek jest :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 http://silent-pc.pl/p3016-cat-34-OCZ_Vendetta Bliźniaczo podobny :rolleyes: Tylko inny kształt żeberek jest :huh: Xigmatek tez jest :) http://silent-pc.pl/p2937-cat-33-XIGMATEK_HDT-S1283 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Xigmatek HDT-S1283 RED SCORPION więcej: http://www.xigmatek.com/product/air-redscorpions1283.php Edytowane 22 Lutego 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Podoba mi się ta wersja :) Rozpiętość obrotów jest teraz znacznie bardziej satysfakcjonująca, wentylatorek ładny, ciepłowody niklowane (szkoda, że tylko one) oraz nareszcie podana informacja nt. trwałości łożyska . Ciekawe jak będzie kształtować się cena, bo obecne 139zł za wersję zwykłą jest w moim odczuciu podważa jakikolwiek sens rozważania Scythe Mugen czy Ninja. A teraz może być coś ładnego, a przy okazji cichszego :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Labovsky>> Rozpiętość obrotów jest teraz znacznie bardziej satysfakcjonującaW zwykłej wersji jest taka sama jak w RS, czyli 800~1500 R.P.M. Labovsky>> oraz nareszcie podana informacja nt. trwałości łożyskaMusiałeś to przeoczyć: Bearing Type: Rifle Bearing Life Expectance: 40,000 hrs Labovsky>> Ciekawe jak będzie kształtować się cena, bo obecne 139zł za wersję zwykłą jest w moim odczuciu podważa jakikolwiek sens rozważania Scythe Mugen czy Ninja. Dla mnie już zwykła wersja deklasuje Scythe Mugen i Ninja :-P Edytowane 22 Lutego 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) W zwykłej wersji jest taka sama jak w RS, czyli 800~1500 R.P.M.To się coś musiało zmienić, bowiem w ofertach sklepów (m.in. 2921089[/snapback]Musiałeś to przeoczyć: Bearing Type: Rifle Bearing Life Expectance: 40,000 hrs Rzecz ma się chyba tak samo jak powyższa, z tym, że wcześniej tej informacji po prostu nie widziałem. Pamiętam to o tyle dobrze, że właśnie mnie to interesowało i nigdzie tej informacji nie znalazłem na stronie Xigmatek. Ale być może istotnie coś mi umknęło. Dla mnie już zwykła wersja deklasuje Scythe Mugen i Ninja :-PWłaśnie to napisałem... choć może z tą deklasacją byłbym bardziej wstrzemięźliwy :rolleyes: Pozdrawiam Edytowane 22 Lutego 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Trochę mnie to zbiło z pantałyku, przyznam, bo trudno powiedzieć co się teraz sprzedaje. Czy model z wyższymi czy niższymi obrotami :unsure:Ja mam wersje 800~1500 R.P.M. Właśnie to napisałem... choć może z tą deklasacją byłbym bardziej wstrzemięźliwy :rolleyes: Pozdrawiam B-) A to mój Xigmatek :-P Największą wadą Xigmatek'a jest zapinka(chłodzenie trzyma sie bardzo dobrze, ale nie lubię takich box'owych wynalazków) i brak Backplate :-| Edytowane 22 Lutego 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) jak ktos jest cierpliwy, to gruby papier w lape i z kazdym coolerem z HeatPipe'ami mozna zrobic takie cos :)) (no prawie bo tu rurki sa nieco "specjalnie" pod tym kontem splaszczone) Ciekawe czy by sie sprawdzilo... ;] Edytowane 22 Lutego 2008 przez Dev-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kica1983 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Fajnie się prezentuje :) Ciekawe kiedy będzie u nas dostępny. Cena w Niemczech 35 ojro, w przeliczeniu mniej niż 130 pln. edit: Kilka fotek http://forum.pcdvd.com.tw/showthread.php?t=774451 Edytowane 22 Lutego 2008 przez kica1983 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) A czy któryś z posiadaczy mógłby napisać jaki w końcu wentyl jest w rzeczywistości (ile rpm na 12V) ? Czy tylko cavarr na razie to kupił ? :) Na pewno jest max 1500 rpm ? Gdzie kupowaliście ten cooler w PL ? Z góry dzięki :) Edytowane 27 Lutego 2008 przez Larus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Kupiłem w madtech.pl, ale Vip'uś ma teraz taniej :-P : http://silent-pc.pl/p2937-cat-33-XIGMATEK_HDT-S1283 Proponuje wstrzymać się na razie z zakupem bo "na dniach" powinna wyjść wersja RED SCORPION. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Larus Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Dzięki za szybką odpowiedź i namiary ;) Wstrzymam się :D Vip to forumowy sprzedawca ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) ... Vip to forumowy sprzedawca ? ;) Nie, ma te chłodzenie najtaniej to polecam :D. Trochę więcej na temat RS: Here is a quick comparison Xigmatek HDT-S1283 RED SCORPION vs HDT-S1283 Let's begin with both side by side in the boxes: The RS has better packaging and mounting kit, more accessories: Some more RS pics: Both side by side naked out of the box: Besides the nickel plated heatpipes and the LED fan, I found one more difference: Did you see it? Here is a hint - deeper channels for the AMD mounting kit. OK. Let's see what they can do: Xigmatek HDT-S1283 with two Scythe 2600 rpm fans: And the temps: Xigmatek RED SCORPION with the same Scythe 2600 rpm fans: And the temps: My goal was to test the HSs only. I wanted to see if there is a difference in performance with same fans used. Well, there isn't any. They are both the same. So you pay more for show only. więcej >> Директен контакт - Xigmatek HDT-S1283 vs Thermalright Ultra-120 eXtreme http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=119884 Edytowane 28 Lutego 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Xigmatek HDT-S1283 CU Wersja Cu to nie to na co czekałem <_< , wolałbym więcej heat-Piep'ów :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 wszystko ładnie ale podstawę też mogli z miedzi zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnyQ Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Trochę więcej na temat RS:... Patrze na te zrzuty z ekranu: Xigmatek HDT-S1283 RED SCORPION vs HDT-S1283 i to są te same fotki (a raczej 1 wklejona 2 razy) temp sa te same, te same predkosci wentyli, ten sam czas i w tym samym miejscu myszka zatrzymana ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 .. wolałbym więcej heat-Piep'ów :-P I wykrakałem :mrgreen: Xigmatek HDT Achilles S1284 - Heat-Pipe 4x8mm http://www.xigmatek.com/product/air-achilless1284.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 wow. wygląda świetnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...