naxt Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 szkoda ze mocowanie na kołeczki :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Dobrze, dobrze... niech się Xigmatek wpycha na rynek mocno. Mam wrażenie, że chłopaki z Thermalrighta, Scythe i innych firm jakby zaspali. Taka konkurencja robi się groźna :) Podoba mi się ten Achilles :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) Dobrze, dobrze... niech się Xigmatek wpycha na rynek mocno. Mam wrażenie, że chłopaki z Thermalrighta, Scythe i innych firm jakby zaspali. Taka konkurencja robi się groźna :) Podoba mi się ten Achilles :rolleyes: Pozdrawiam szkoda tylko ze nie na polski rynek bo dostepnosc tych coolerów w polsce jest marna jak narazie,co by niepowiedziec zerowa :? Edytowane 18 Marca 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 naxt http://sklep.madtech.pl/go/_category/?idc=...producer_id=108 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Xigmatek HDT-S1283 & SD964 "heatpipe direct-touch" CPU coolers >>> http://www.silentpcreview.com/article818-page1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczna_kulka Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Naxt, nie jest tak źle, tutaj mają trochę staroci i nowości: Red Scorpion i Battle-Axe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Ekhm czy to zmiata 120 ex? :D wydaje sie bujda.. ale z checia bym zobaczyl 120 ex z heat pipami dotykajacymi procka :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Testy znane , ale jakos nie mam przekonania do coolera , ktoremu HP dotykaja ihs'a :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Firekage, a dlaczego ?? Ja tu nie widzę żadnych minusów tylko same plusy. Jak napisali w recenzji spcr, xigmatek pozbył się dzięki temu izolatorów w postaci podstawki i spoiwa. Tylko czekać na Achilles :-P Cena Battle-Axe miażdży w negatywnym sensie tego słowa :( Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Wiesz , to co napisze jest smieszne i nie powinniscie tego brac pod uwage , ale to moja fanaberia - mialem to samo w HP100 , tam trafilem na zle wykonanie calej tej podstawki bo stopka nie trzymala sie mocno do heat pajpow , oraz slaby docisk samego mechanizmu. Tutaj widze kolki* , ktore tez mi nie pasuja :| Choc "temperaturowo" on wykancza Ninje :| Tak na powaznie. Jego wykonanie przypomina mi tragizm mojego HP100 :| * for Szczuru only > kolki w znaczeniu stelaz. Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Firekage zdecydowanie przesadzasz z tą fanaberią. Trafiła Ci się trefna sztuka HP-100, ale to nie znaczy, że cały świat jest temu winny. Hello! :mur: . Według mnie bezpośredni styk Heat-piep'ów to bardzo dobre posunięcie, bo rurki natychmiast przenoszą ciepło wprost z IHS'a. Co do kołków to coś za coś. Złe nie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Firekage zdecydowanie przesadzasz z tą fanaberią. Trafiła Ci się trefna sztuka HP-100, ale to nie znaczy, że cały świat jest temu winny. Hello! :mur: . LOL . odezwal sie ten , ktoremu trafila sie tak fantastyczna sztuka HP120 , ze dwa miesiace szuka chlodzenia :lol2: :mur: :lol2: :mur: bo temperatury byly boxowe nie mowiac o serwisie tego czegos :lol2: :mur: :lol2: :mur: Przy okazji , wczytaj sie , bo ja nic swiatu nie zarzucam a mam watpliwosci co do zapinki tego coolera , skoro jakosc wykonania przypomina pentagrama. CZYTAJ!! Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Owszem HP-120 cudny nie był, ale HP-100 nie miałem nic do zarzucenia poza tym, że nie chciał wejść przez radiator. Jakość przypomina Pentagrama? Skończ... Teraz wszystko ze zintegrowanymi rurkami będzie przypominało Pentagrama... Co do zapinki to co masz do niej? Jeżeli miałaby jakieś poważne wady, to Intel nie wprowadziłby takiego pomysłu w życie.. LGA 775 ma już kilka lat i jakoś ludzie żyją z Push-pinami. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Owszem HP-120 cudny nie był, ale HP-100 nie miałem nic do zarzucenia poza tym, że nie chciał wejść przez radiator. Jakość przypomina Pentagrama? Skończ... Teraz wszystko ze zintegrowanymi rurkami będzie przypominało Pentagrama... Co do zapinki to co masz do niej? Jeżeli miałaby jakieś poważne wady, to Intel nie wprowadziłby takiego pomysłu w życie.. LGA 775 ma już kilka lat i jakoś ludzie żyją z Push-pinami. :lol2:Blagam , wez przeczytaj to co ja pisze dokladnie bo zaczynasz mnie rozsmieszac. Po pierwsze nie mam nic do LGA , po drugie nie mam nic do kolkow , a do samego stelaza , to dwa. Po trzecie , tak , to przypomina Pentagrama , zobacz jak wyglada podstawka Scythe , jak wyglada podstawka w TR'ach i dopiero pozniej komentuj bo jak narazie klepiesz bez czytania. SKONCZ WASC skoro nie czytasz dokladnie. Juz pomijam to , ze angazowales serwis...robiles na forum sam panike , a nie umiales go zalozyc...Serwis Ci ponoc to zalozyl. Ko tu przesadza z fanaberiami? Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Wiesz , to co napisze jest smieszne i nie powinniscie tego brac pod uwage , ale to moja fanaberia - mialem to samo w HP100 , tam trafilem na zle wykonanie calej tej podstawki bo stopka nie trzymala sie mocno do heat pajpow , oraz slaby docisk samego mechanizmu. Tutaj widze kolki , ktore tez mi nie pasuja :| Choc "temperaturowo" on wykancza Ninje :| Tak na powaznie. Jego wykonanie przypomina mi tragizm mojego HP100 :| No wydaje mi się to śmieszne :lol2: bo żadnej logiki w twoim poście nie widzę. Radzę przeczytać parę recenzji na temat tego chłodzenia i wysunąć wnioski bo paplanie, że pentagram wypościł trefne chłodzenie i reszta też tak ma jest po prosu :lol2: ps to nie jest temat o produktach pentagrama Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 No wydaje mi się to śmieszne :lol2: bo żadnej logiki w twoim poście nie widzę. Radzę przeczytać parę recenzji na temat tego chłodzenia i wysunąć wnioski bo paplanie, że pentagram wypościł trefne chłodzenie i reszta też tak ma jest po prosu :lol2: ps to nie jest temat o produktach pentagrama Wiem , ze to nie jest temat o Pentagramach , kieruje sie jakoscia wykonania , to daje tez obraz. Dwa - naczytalem sie masy artow o tym jak wydajny jest HP , trafilem na szmelca , tak samo jak i Szczuru w modelu wyzej. Wybacz , ale jakos nie ufam reckom , niech to ktos kupi , potestuje na forum i wtedy bede mial wyrobiona opinie. Recenzje czesto odbiegaja od stanu faktycznego , vide OCW i ASROCKI z boskim oc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Juz pomijam to , ze angazowales serwis...robiles na forum sam panike , a nie umiales go zalozyc...Serwis Ci ponoc to zalozyl. Ko tu przesadza z fanaberiami? Nic mi serwis żaden nie zakładał. Sam powinieneś czytać uważniej. Poza tym da się go założyć, ale podałem Ci temperatury znów źle czytałeś. Co masz do podstawki Xigmateka? Bo co? Bo Scythe i TR polerują podstawki na lusterko i są cudne z tego powodu? Sorry bardzo, ale to często pisano na forach, że Scythe ma kiepski docisk, podstawka krzywa, z TR to samo wywalili ludzie kasę a podstawka krzywa było więc... Co do stelażu LGA775 to owszem wygina mobo, ale co z tego? Łamią się płyty? Nie. Uszkadzają się ścieżki? Nie. Więc nie wiem w czym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Co do stelażu LGA775 to owszem wygina mobo, ale co z tego? Łamią się płyty? Nie. Uszkadzają się ścieżki? Nie. Więc nie wiem w czym problem.Eh...nie dotrze , nie mam nic do kolkow i lga , zrozum - ja pisze o stelazu coolera , a to mam do tego : http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=10879 Przyjrzyj sie na te podstawki , tutaj jest fajnie ukazane , nie cala powierzchnia ihs'a jest dotykana co widac po pascie , sa slady gdzie zostaje duza warstwa pasty , czyli nie ma styku , tego sie wlasnie boje. Recki reckami , ale chce widziec jak to dziala u kogos w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 A labsky dalej poleca 120 ex ;] pozatym te testy wcale mnie nie przekonuja.. dajcie 5 testow ktore powiedza ze on pokonuje 120 ex ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 No na pewno 120 Ex jest wydajniejsza od tego Xigmateka już nawet świadczy ilość rurek i sama konstrukcja... Ale też ile droższa jest Ultra po doliczeniu wentyla... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Xigmatek HDT-S1283 Red Scorpion już do dostania w Polsce :rolleyes: Wydajność osiągnięta przez SPCR jasno wskazuje, że pomimo pewnych wątpliwości, jakie można było mieć wobec podstawy, takie firmy jak Thermalright, Scythe etc. powinny chyba wydać nowe serie coolerów wyposażonych w to rozwiązanie. W przypadku dotychczasowych produktów Scythe po prostu żaden już nie stanowi ciekawej konkurencji dla ww. Xigmateka. Thermalright jest o tyle w lepszej sytuacji, że oferuje nieco więcej (dla maksymalistów stricte, bo wydajnościowo jest to niemal to samo), ale też tylko w przypadku swoich topowych coolerów. Tacens też już szykuje nową serię swoich Gelusów :) Test na SPCR potwierdził też wyniki na Silenthardware.de. Pozdrawiam Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) A kiedy te Gelusy wyjdą? Bo aktualne wersje wydajnością nie grzeszą... Widać to idealnie na teście z e-gieldy, gdzie wypadły po prostu marnie... Mam nadzieję, że te nowe będą OK. Widać, że też mają bezpośredni styk z CPU, więcej HP (Gelus II Pro ma już 5 rurek), wreszcie nie jest pod jakimś dziwnym kątem skierowany. Dziwi mnie jedno: Montaż. Czyżby coś a'la Pentagram HP-100, HP-120 Karakorum? Jeżeli Tacens użyje swojego koszyka to nie mam nic przeciwko. Jeżeli będzie wydajny to może kupić. Póki co czekam na testy :). Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Szczuru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Xigmatek HDT-S1283 Red Scorpion już do dostania w Polsce :rolleyes: Wydajność osiągnięta przez SPCR jasno wskazuje, że pomimo pewnych wątpliwości, jakie można było mieć wobec podstawy, takie firmy jak Thermalright, Scythe etc. powinny chyba wydać nowe serie coolerów wyposażonych w to rozwiązanie. W przypadku dotychczasowych produktów Scythe po prostu żaden już nie stanowi ciekawej konkurencji dla ww. Xigmateka. Thermalright jest o tyle w lepszej sytuacji, że oferuje nieco więcej (dla maksymalistów stricte, bo wydajnościowo jest to niemal to samo), ale też tylko w przypadku swoich topowych coolerów. Tacens też już szykuje nową serię swoich Gelusów :) Test na SPCR potwierdził też wyniki na Silenthardware.de. Pozdrawiam No to dobrze ze nie zamowilem 120 ex. Czekam na cos dobrego od TR z heatpipami przylegajacymi do proca :D btw kto sciagal IHS z procka? to ta metalowa blaszka, nie? Po co ona jest? Jakis temat macie do dyskusji o tym bo mi sie wlasnie obilo o uszy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 No jak to po co. Zeby rdzenia nie uwalic przy zakladaniu chlodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 No ale tyle lat procki bez tego smigaly, czemu teraz to sie zmienilo? Nie pamietam juz jak si 97 sie na semprona mojego montowalo, jakas roznica? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 No to dobrze ze nie zamowilem 120 ex. Czekam na cos dobrego od TR z heatpipami przylegajacymi do proca :DDobrze mnie zrozumiałeś?(...) Wydajność osiągnięta przez SPCR jasno wskazuje, że pomimo pewnych wątpliwości, jakie można było mieć wobec podstawy, takie firmy jak Thermalright, Scythe etc. powinny chyba wydać nowe serie coolerów wyposażonych w to rozwiązanie. (...)To jest moje myślenie życzeniowe. W chwili obecnej nie wiadomo nic na temat planowanych nowych produktów tych firm... a szkoda :( Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 (edytowane) ot Dobrze mnie zrozumiałeś?To jest moje myślenie życzeniowe. W chwili obecnej nie wiadomo nic na temat planowanych nowych produktów tych firm... a szkoda :( Pozdrawiam Nie wiem co planuje TR, ale Scythe napewno w tym roku co pokaże: Good partnership IH Electronics and Scythe Co., Ltd. good looking for new partnership make some great steps. In this year we make for Scythe some products of our new 8 mm heatpipe line. Może to będzie coś takiego: Edytowane 5 Kwietnia 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loo Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 A co to jest? http://www.pixmania.com/pl/pl/786542/art/x...-hdt-d1284.html w testach raczej nienajlepiej ale czemu w innych sklepach w ogóle tego nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 A co to jest? http://www.pixmania.com/pl/pl/786542/art/x...-hdt-d1284.html w testach raczej nienajlepiej ale czemu w innych sklepach w ogóle tego nie ma? Niewarte zachodu :razz: Chłopaki nie tracą czasu i pokazują coraz to nowsze konstrukcje :razz: Xigmatek Nimitz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Jak, że nie ma za dużo informacji o Xigmatekach, to dorzucę coś od siebie. Jakiś czas temu zakupiłem wersje HDT-SD964. Potrzebne było mi coś nie za dużego, ale wydajnego jednocześnie. Wybór padł (z pomocą Labovsky'go) na Xigmateka. W testach prezentował się bardzo dobrze, miał wentylator regulowany automatycznie od 1300 do 2800 obr i dość atrakcyjną cenę. Radiator ma banalny sposób montażu na 4 kołki, które jednak sprawdza się bardzo dobrze. Co do wentylatora to na minimalnych obrotach czyli 1300 obr/min jest bezgłośny i tak pozostaje do 1800 obr/min. Dopiero na 2000 obr/min staje się słyszalny ale nie przeszkadza. Przy 2400 obr/min jest już wyraźnie słyszalny, ale nadal w czasie grania kompletnie nie przeszkadza. Na max 2800 obr/min jest już głośno, ale słychać szum powietrza, a nie wentylator, jednak jest to dla mnie za głośne. Najlepszym kompromisem jest 2400 obr/min gdzie temperatury w porównaniu do 2800 obr/min są jedynie o 1-2'C większe. Co do temperatur to nie bardzo mam porównanie, gdyż wcześniej miałem coś co Intel nazywa systemem chłodzącym do tego proca, a co tak naprawdę nadałoby się w sam raz do Atoma (radiator ma może z 1.5 cm wysokości). Ale np. ten Xigmatek bez wentyla, całkiem pasywnie miał takie same temperatury co radiator Intela na max obrotach. To o czymś świadczy. Mój proc na 3800 MHz @ 1.40 V nie przekraczał 70'C wg RealTemp, więc uważam, ze źle nie jest. Teraz przy 3600 MHz @ 1.34 nigdy nie przekroczyło 65'C wg RealTemp. Wentylator w czasie normalnej pracy ma 1300 obr/min, a jak jest potrzeba (w czasie grania) to włączam SmartGurdiana (lub SpeedFana) i wchodzi na 2400 obr/min. Jeśli bym nawet zapomniał, to po przekroczeniu pewnej temperatury ustawionej w BIOSie wejdzie na max obroty. I tu właśnie jest jedyna wada tego wentyla, przy 2400 obr/min jest on wystarczająco wydajny i ma akceptowany poziom hałasu. 2800 obr/min jest nie potrzebne. Pod uwagę brałem też Pentagrama HP-90 Alpaya i Thermalright Ultima 90i. Pentagram odpadł z powodu braku jakichkolwiek informacji o jego wydajności i ręcznej regulacji wentylatora, który na 2800 obr to raczej cichy nie jest. Ultima 90i ma dość skomplikowany sposób montażu i potrzebę dokupienia wentylatora, a brak jest sensownym wentylatorów o prędkości pow 2000 obr/min. A wentyl Xigmateka przy 2000 obr/min nie będzie raczej głośniejszy niż inne wentyle o prędkości 2000 obr/min. Reasumując jeśli ktoś potrzebuje wydajnego, w mare taniego (ok 100 zł), cichego chłodzenia, a Karakorum się nie zmieści to ten Xigmatek będzie doskonałym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...