Skocz do zawartości
TomBa

Przegrzewania Celerona 2,1 GHz

Rekomendowane odpowiedzi

mam kilka pytań bo czegoś nie rozumiem

fakty są takie, miałem Celerona 1,8 GHz i liczył seti w 7 godzin, wymieniłem tylko procka na Celerona 2,1 GHz i liczy mi seti w 10 godzin - <span style="color:red;">[ciach!]</span>e moje podejrzenie to, że się przegrzewa ale jest chłodzony przez oryginalnego coolera ( 2250 obr./min )

- z jaka prędkością powinien się taki oryginalny wenty od Celka 2,1 kręcić

- jaką proc powinien mieć temperaturę

- jakim softem zbadać faktyczną szybkość

- czy przy tej samej częstotliwości procesor identyczny może mieć różną wydajność ( oczywiście struktura, cache, wszystko to samo )

tak, że albo mam walnięty procek albo Intel leci sobie w kulki :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tu ma przegrzemanie do rzeczy ??? Ale fakt faktem że te Celko do najlepszych nie należą. I wracająć do grzania to zobacz do biosu ile masz stopni.

-no to jaki inny powód jak nie przegrzewanie :?: :!:

-na 43 stopnie

-Intel ma zabezpieczanie przedprzegrzniem - moze to dla niego zbyt duża tamperatura :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka pytań bo czegoś nie rozumiem

fakty są takie, miałem Celerona 1,8 GHz i liczył seti w 7 godzin, wymieniłem tylko procka na Celerona 2,1 GHz i liczy mi seti w 10 godzin - <font color="#FF0000">[ciach!]</font> moje podejrzenie to, że się przegrzewa ale jest chłodzony przez oryginalnego coolera ( 2250 obr./min )

- z jaka prędkością powinien się taki oryginalny wenty od Celka 2,1 kręcić 

- jaką proc powinien mieć temperaturę

- jakim softem zbadać faktyczną szybkość

- czy przy tej samej częstotliwości procesor identyczny może mieć różną wydajność ( oczywiście struktura, cache, wszystko to samo )

tak, że albo mam walnięty procek albo Intel leci sobie w kulki  :evil:

lol teraz tak z innej beczki ale moj athlon XP 1600+(czyt. 1.4GHz)

robi probke w niecale 5 godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to prawda, ze procesory Intela maja wbudowany termiczny kontroler.

Lecz watpie aby to nastepowalo przy temp. 43`C.

To raczej chroni proca przed spaleniem jak sie zwali cooler i temp. nagle skoczy do 90`C.

A wogole to Wy liczycie wydajnosc proca SETI ?

[smiech najpierw na kolanach potem do upadlego] :)

Pindol ten kicz. Zbadaj sisoftem, CCR, PCmark.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej chroni proca przed spaleniem jak sie zwali cooler i temp. nagle skoczy do 90`C.

moze sproboj 3dmarkiem 2001 ? porownaj wyniki z innymi?

zgadzam sie z toba kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak zbadam sisoftem, CCR, PCmark - to jakie bede maił odniesienie - a poaztym seti to ciezkie obliczenia proc sie dość mocno wysila i nie rozumiem dlaczego w takiej aplikacji może 1,8 wypaść sporo lepiej jak 2,1 :evil:

słyszałem ze pod metalową osłoną czesto jest nie spora poduszka powieczna to zanczy wolna powierzchnia jest w 50-70% tylko wypełniona pastą :cry:

a pozatym moze ktoś mi napisze czy jakiś soft pokazuje tą zwolnioną prętkość ( realną prędkość pracy )- mi wszystko pokazuje że proc pracuje 2100 :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak zbadam sisoftem, CCR, PCmark - to jakie bede maił odniesienie - a poaztym seti to ciezkie obliczenia proc sie dość mocno wysila i nie rozumiem dlaczego w takiej aplikacji może 1,8 wypaść sporo lepiej jak 2,1 :evil:

słyszałem ze pod metalową osłoną czesto jest nie spora poduszka powieczna to zanczy wolna powierzchnia jest w 50-70% tylko wypełniona pastą :cry:

a pozatym moze ktoś mi napisze czy jakiś soft pokazuje tą zwolnioną prętkość ( realną prędkość pracy )- mi wszystko pokazuje że proc pracuje 2100 :roll:

W sisoft sobie porownasz z zamieszczonymi wynikami orientacyjnymi, CCR jest baza danych z wynikami, PCmark tez.

nie rozumiem

nie ma takiego softu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolna przestrzen miedzy jądrem a metalową osłona powinna byc wypełniona pastą termoprzewodzącą - a podobno często zdarza sie że niestety jest tam sporo za mało pasty - co powoduje przegrzewanie sie jądra prosesora

nie chce zrywać osłony z proca bo jest w sumie na gwarancji - ale coś mi sie wydaje ze moze być to bezpośrednia przyczyna moich mizernych wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowiłem się i doszłem do wniosku że to nie możliwe. Wszystki Intele mają kontrolke zabezpieczającą przez spaleniem. Ale ona na działa jak program chłodzący typu RAIN tylko wyłancza proca jak mu za ciepło. A wydajnośc proca możesz sprawdzić PCMArkiem łatwo szybko i przyjemnie. A tak przy okazji Seti to nie zmieniałeś systemu albo czegoś ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji Seti to nie zmieniałeś systemu albo czegoś ???

no włąsnie nieczego nie zmieniałem tylko sam procesor,

zaraz zapuszcze tego PCMarka i podziele się wynikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowiłem się i doszłem do wniosku że to nie możliwe. Wszystki Intele mają kontrolke zabezpieczającą przez spaleniem. Ale ona na działa jak program chłodzący typu RAIN tylko wyłancza proca jak mu za ciepło. A wydajnośc proca możesz sprawdzić PCMArkiem łatwo szybko i przyjemnie. A tak przy okazji Seti to nie zmieniałeś systemu albo czegoś ???

Za malo czasu powieciles na zastanawianie.

Procki Intela maja to do siebie, ze "odlaczaja" niektore funkcje (oczywiscie nie wiem ktore) aby procesor mogl chodzic.

Jezeli wlaczymy program wymagajacy zaawanoswanej ingerencji procesora i wylaczymy wiatrak na coolerze to procesor broniac sie przez spaleniem "odetnie" wiekszosi jego mozliwosci. Dla niewtajemniczonych, po prostu procesor bedzie dziala na pol wdechu. To sie wiaze oczywiscie z mniejszym wydzielaniem ciepla. AMD sie zjara i ch... go to obchodzi czy chlodzenie dziala czy nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...