Anielskooki Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam,wiem,że to wiekowy sprzęt ale taki narazie posiadam i chciałbym go trochę podkręcić. Zrobiłem już udanego drut moda i podniosłem napięcie ze standartowego na mojej mobo 1.65 do 2.0 V jednak co jest dziwne,że na 1.65 procesor śmigał na 790 mhz czyli 83 x 9.5 a teraz na 2.0 chodzi mi jedynie na standartowym taktowaniu 66 x 9.5 <na 790 mhz chodzi niestabilnie,na reszczie -reset biosu zworką > Chciałbym go chociaż wykręcić w granicę 1 GHz,proszę o sugestie oto dane: Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 chłodzenie chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie v-mody podnosza temperature copperminy nie lubia ciepła jesli temperatura skacze momentalnie lub przekroczy granice bespieczeństwa procesor sie wyłączy natomiast sama pamieć cache w niestabilnej temperaturze lubi przeciekać lub wariować ja na ładnym chłodzeniu podkreciłem celka 566 do 1140 (200%) bez podnoszenia napiecia druga sprawa to rewizja rdzenia im starsza tym gorsza do zabawy moja była d u ciebie na screenach wychodzi ze to rewizja b wiec ma jeszcze jakieś niedoróby w porównaniu do nowszych rdzeni i sam rdzeń z siebie jest bardziej podatny na przegrzewanie proponuje dobra paste duzy radiator co najmniej 8x8cm z potrójną silną klamką i zmniejszyc napiecie do 1,75v -1,85v 2.0 zawsze robi problemy termiczne i należy je stosować dopiero gdy na nizszym napieciu procesor startuje temperatura jest niska a mimo to winda sypie blusami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anielskooki Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 chłodzenie chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie v-mody podnosza temperature copperminy nie lubia ciepła jesli temperatura skacze momentalnie lub przekroczy granice bespieczeństwa procesor sie wyłączy natomiast sama pamieć cache w niestabilnej temperaturze lubi przeciekać lub wariować ja na ładnym chłodzeniu podkreciłem celka 566 do 1140 (200%) bez podnoszenia napiecia druga sprawa to rewizja rdzenia im starsza tym gorsza do zabawy moja była d u ciebie na screenach wychodzi ze to rewizja b wiec ma jeszcze jakieś niedoróby w porównaniu do nowszych rdzeni i sam rdzeń z siebie jest bardziej podatny na przegrzewanie proponuje dobra paste duzy radiator co najmniej 8x8cm z potrójną silną klamką i zmniejszyc napiecie do 1,75v -1,85v 2.0 zawsze robi problemy termiczne i należy je stosować dopiero gdy na nizszym napieciu procesor startuje temperatura jest niska a mimo to winda sypie blusami Dziękuje za odzew i cenne wskazówki kurczakin, mam jeszcze jedno pytanie właśnie odnośnie chłodzenia,czy ten wentylator spełni wymagania: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 ja osobiście myślałem o czymś w takim kształcie jak mój spire v-cośtam IV wygląda on mniej więcej podobnie do tych http://www.allegro.pl/item300524226_cichy_...owany_nowy.html http://www.allegro.pl/item296655088_socket..._promocja_.html w skrócie dużo żeberek potrójna klamka i miedziany rdzeń i lepiej żeby miał poniżej 30 db bo więcej to już denerwuje :] w zasadzie każdy box dla socket a jeśli zmieści sie na płycie powinien zadziałać pozytywnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 polecam tego coller mastera a ja mam na swoim celku boxa od athlona xp 2200+ ze zmienionym cichym wentylatorem na minimalnych obrotach :razz: większego radiatora na tą płyte już nie wciśne bo i tak już na styk wchodzi. wymiary: długość: 8cm ( :razz: ) szerokość:6.5cm wysokość: 4cm celek kręcony z 733mhz na 1100mhz przy fsb 100. a napięcie nie pamiętam ale wcale tak dużo nei podnosiłem :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anielskooki Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ok,wielkie dzięki za pomoc. Coolerek się bardzo dobrze sprawdził <chociaż miałem z nim spore problemy odnośnie montażu>,procek wykręcił się do 980 MHz ( 9,5 x 103 ) jest stabilny,temperatura nie przekracza 32 * . Spróbowałem dac mu 1064 mhz ale nie wstał,jednak taki stan jaki jest teraz mnie w pełni zadowala. Także,temat można zamknąć. Pozdro . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...