Skocz do zawartości
Anielskooki

Kręcenie Celka 633 (66 X 9.5 )

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,wiem,że to wiekowy sprzęt ale taki narazie posiadam i chciałbym go trochę podkręcić.

Zrobiłem już udanego drut moda i podniosłem napięcie ze standartowego na mojej mobo 1.65 do 2.0 V jednak co jest dziwne,że na 1.65 procesor śmigał na 790 mhz czyli 83 x 9.5 a teraz na 2.0 chodzi mi jedynie na standartowym taktowaniu 66 x 9.5 <na 790 mhz chodzi niestabilnie,na reszczie -reset biosu zworką > Chciałbym go chociaż wykręcić w granicę 1 GHz,proszę o sugestie oto dane:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie v-mody podnosza temperature copperminy nie lubia ciepła jesli temperatura skacze momentalnie lub przekroczy granice bespieczeństwa procesor sie wyłączy natomiast sama pamieć cache w niestabilnej temperaturze lubi przeciekać lub wariować ja na ładnym chłodzeniu podkreciłem celka 566 do 1140 (200%) bez podnoszenia napiecia druga sprawa to rewizja rdzenia im starsza tym gorsza do zabawy moja była d u ciebie na screenach wychodzi ze to rewizja b wiec ma jeszcze jakieś niedoróby w porównaniu do nowszych rdzeni i sam rdzeń z siebie jest bardziej podatny na przegrzewanie

proponuje dobra paste duzy radiator co najmniej 8x8cm z potrójną silną klamką i zmniejszyc napiecie do 1,75v -1,85v

2.0 zawsze robi problemy termiczne i należy je stosować dopiero gdy na nizszym napieciu procesor startuje temperatura jest niska a mimo to winda sypie blusami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie v-mody podnosza temperature copperminy nie lubia ciepła jesli temperatura skacze momentalnie lub przekroczy granice bespieczeństwa procesor sie wyłączy natomiast sama pamieć cache w niestabilnej temperaturze lubi przeciekać lub wariować ja na ładnym chłodzeniu podkreciłem celka 566 do 1140 (200%) bez podnoszenia napiecia druga sprawa to rewizja rdzenia im starsza tym gorsza do zabawy moja była d u ciebie na screenach wychodzi ze to rewizja b wiec ma jeszcze jakieś niedoróby w porównaniu do nowszych rdzeni i sam rdzeń z siebie jest bardziej podatny na przegrzewanie

proponuje dobra paste duzy radiator co najmniej 8x8cm z potrójną silną klamką i zmniejszyc napiecie do 1,75v -1,85v

2.0 zawsze robi problemy termiczne i należy je stosować dopiero gdy na nizszym napieciu procesor startuje temperatura jest niska a mimo to winda sypie blusami

Dziękuje za odzew i cenne wskazówki kurczakin, mam jeszcze jedno pytanie właśnie odnośnie chłodzenia,czy ten wentylator spełni wymagania:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście myślałem o czymś w takim kształcie jak mój spire v-cośtam IV wygląda on mniej więcej podobnie do tych

http://www.allegro.pl/item300524226_cichy_...owany_nowy.html

http://www.allegro.pl/item296655088_socket..._promocja_.html

w skrócie dużo żeberek potrójna klamka i miedziany rdzeń i lepiej żeby miał poniżej 30 db bo więcej to już denerwuje :]

w zasadzie każdy box dla socket a jeśli zmieści sie na płycie powinien zadziałać pozytywnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam tego coller mastera a ja mam na swoim celku boxa od athlona xp 2200+ ze zmienionym cichym wentylatorem na minimalnych obrotach :razz:

większego radiatora na tą płyte już nie wciśne bo i tak już na styk wchodzi.

wymiary:

długość: 8cm ( :razz: )

szerokość:6.5cm

wysokość: 4cm

celek kręcony z 733mhz na 1100mhz przy fsb 100. a napięcie nie pamiętam ale wcale tak dużo nei podnosiłem

:-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok,wielkie dzięki za pomoc. Coolerek się bardzo dobrze sprawdził <chociaż miałem z nim spore problemy odnośnie montażu>,procek wykręcił się do 980 MHz ( 9,5 x 103 ) jest stabilny,temperatura nie przekracza 32 * . Spróbowałem dac mu 1064 mhz ale nie wstał,jednak taki stan jaki jest teraz mnie w pełni zadowala. Także,temat można zamknąć. Pozdro .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...