Skocz do zawartości
Sula

Asrock Alivenf6g-vsta Nforce 6100 Vga S. Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem zadowolonym posiadaczem tej płyty ,kupiłem ją oczywiście ze względu na cenę ,ale jak się szybko okazało jest to całkiem niezgorsza płyta. Sprawuje się bez zarzutu ,a w dodatku (chyba) trafiłem na niezłego procka - jest nim Athlon64X2 4000+.

Lata sobie właśnie w tej chwili na 2,9 Mhz na def Vcore , na stockowym chłodzonku i po wielugodzinnym korzystaniu z komputera ,temperatury są na poziomie 40-paru stopni (w idle). Jestem niemal pewny ,ze poleciałby jeszcze sporo wyżej ,ale chyba brak papu - na płycie nie można ustawić wyższego napięcia niż 1,35 V co jest defaultowyn napięciem dla tego proca. Bios wgrany najnowszy.

W związku z tym mam pytanie do szanownych forumowiczów - czy znacie sposoby na zwiększenie napięcia? Jakiś moddowany bios może? (szukałem ale albo nie umiem z googla korzystać albo nie ma)

Edytowane przez Sula

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Zastanawiam się nad kupnem AliveNf6g-glan

Według instrukcji w biosie tej płyty jest opcja włączająca możliwość zmiany napięcia: Multiplier/Voltage change - manual/auto

Czy w Twoim modelu jest też taka opcja i jakie daje możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk1999: dzięki wielkie ,choć miałem nadzieje ,że są jakieś zmoddowane biosy wygodniejsza i bezpieczniejsza metoda

Gajowy: tak jest taka opcja ,z tym ,że nie zwiększysz napięcia więcej niż luk1999 podał ,w dół możesz za to ostro jechać z vcore -ogólnie dla mnie jest to jedyna wada tej płyty ,naprawde byłby to b.dobry mobas do podkręceania(na rzecz stałego domowego użytku ,nie do extremeoc )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi