patrykxes Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witam Zamierzam kupic router dla WLAN oraz 2 karty Wi-Fi do PC i jedno urzadzenie Bluetooth. Co proponujecie ? Na co zwracac uwage. Jestem laikiem w tych sprawach. Aha, chcialbym router do edukacji. Router do Neostrady, z dobrym zasiegiem konfigurowalny przez przegladarke z zabezpieczeniami. A w przyszlosci nie bedzie Neostrady lecz Internet radiowy, wiec dobrze zeby wspieral taki sposob dzialania. Cena do 250 zl. Karty Wi-Fi do PC. Czy parametry, jakosc sa lepsze na PCI czy na USB ? Bardzo dobra wspolpraca z routerem. Cena do 120zl A urzadzenie Bluetooth zeby wspolpracowalo z telefonami komorkowymi i drukarkami. Cena do 90 zl. Wielkie dzieki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 co do bluetooth, to ważne, żeby dołączone było oprogramowanie "widcomm" w możliwie najnowszej wersji. (stare wersje nie obsługują np. urządzeń HID i jest to pewna wskazówka) Sam kupiłem dongle no-name za 60 pln "u idiotów" ;) i działa fajnie, stabilnie, żadnych problemów (bezproblemowa współpraca z oprogramowaniem nokii) Co do kart wi-fi to zazwyczaj lepsze są te na pci. -> oddzielnie dołączana antena, zdecydowanie lepszej jakości. Jeśli nie będziesz podpinał tego pod laptopa to tak będzie lepiej. Co do firmy, to w tej cenie można wyrwać 3com 54a/b/g , i mimo, że sam nie używałem to po zawodach z linksysami i airlinkami zainwestowałbym teraz właśnie w coś takiego. w kwestii routera to potrzeba czegoś z modemem adsl (do neostrady) i wspierającego jednocześnie standard Wireless Internet Service Provider (WISP). nie wiem, czy takie urządzenia w ogóle są rynku, ale ja nie spotkałem się jeszcze z produktem markowym i tymi dwoma funkcjami naraz. Polecałbym więc modem z wyjściem rj-45 z allegro na krótko i do tego porządny router z WISP. Ciężko coś doradzić, ale śmiało możesz wykreślić wszelkie TP-link-i, Airlive, pentagramy, asmax-y i inne. Może coś z Asusa ktoś doradzi? Chcę dodać, że sieć wi-fi jest coraz bardziej zapchana i o ile w ramach jednego domu (budynku) działa dobrze, to strach wyjść z anteną na zewnątrz. w przypadku dostawcy WISP należy się spodziewać dużych opóźnień i zagubionych pakietów i problem ten będzie z czasem raczej narastał. Pasmo wi-fi pomieści maksymalnie 4 sieci, jak jest ich więcej, to wzajemnie siebie zakłócają. W ZG na zwykłej antenie od AP łapię za oknem ok. 15 sieci. Strach pomyśleć co jest w większych miastach. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...