Cj111 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witam na forum :) Mam pewien mały problem. Zacząłem się niedawno bawić w kręcenie mojego E2160 na DFI Infinity Blood Iron - podniosłem trochę napięcie na procku, pamięciach, na fsb 266 potestowałem, wszystko stabilnie, podniosłem do 280, również zacząłem testy (OCCT) i włączyłem dołączonego do płytki ITE Smart Guardiana - i tu zdziwienie. Bo o ile temperatury procka były jak najbardziej ok - ~60 C, o tyle zaniepokoiła mnie temperatura chipsetu, która zaczęła zbliżać się do 56, a nawet więcej C. Trochę to chyba za dużo :blink: W biosie co prawda było trochę mniej , ale to i tak chyba sporo - czy ta płyta tak ma po prostu? Jest się czym martwić? Aha, komputer stoi w dość ciepłym pomieszczeniu, może to przez to... Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 No to daj nawiew i spadnie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cj111 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Heh no ale czym może być ta temperatura spowodowana :P Bo to jednak trochę dziwne, nawiew jest, wiatrak w zasiłce i jeszcze dodatkowy w obudowie... BTW jaką temperaturkę ten chipset wytrzyma? :D Tzn przy jakiej zalecane jest natychmiastowe wyłączenie komputera :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 wiem że P35 jest przystosowany do pracy w dużej temperaturze ale bez przesady. możesz zmienić pastę na NB tyle że musisz uważać na plombę ( chyba :razz: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cj111 Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Odświeżę temat, bo problem zaczął być irytujący, gdy zacząłem bardziej intensywnie korzystać z komputera. Czy te wysokie temperatury na chipsecie to normalna sprawa, czy też może mam coś uszkodzone, źle założony radiator, czy coś w tym stylu? Może jest szansa że mi coś z tym w serwisie zrobią, bo nie chce tracić gwarancji na płytkę... Edytowane 12 Marca 2008 przez Cj111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 56*C dla chipsetu jest całkowicie bezpieczne. Swego czasu działałem na asusie z 865PE i temp. czasem dochodziła do 65*. Przez 3 lata nic się nie stało, a płyta służy kolejnemu właścicielowi. Dotknij palcem radiatorka - jeżeli od razu się oparzysz, to może być powyżej 50*C. Jeżeli radiator będzie tylko ciepły, to warto pomyśleć nad wymianą pasty termoprzewodzącej. Najlepiej byłoby się poskarżyć w serwisie na wysoką temp. i wskazać pastę jako prawdopodobną przyczynę. Tylko że serwis zajmuje się niedziałającym sprzętem, a nie sprawnym i mogą nie chcieć przyjąć mobasa. Szczerze mówiąc nie zawracałbym sobie głowy tą temperaturą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Jak dobry sklep to przyjmą i od razu przesmarują czymś lepszym na friko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cj111 Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Problem jest taki, że akurat to przegrzewanie ma chyba jakiś wpływ na stabilność. Zdarzył mi się ostatnio niespodziewany reset, a także zwis, a ten chipset to jedyna rzecz która mogła nawalić, choć nie wiem specjalnie w jaki sposób (ale nie jestem całkiem pewny, więc biorę się do testowania innych rzeczy). Przy okazji - jakie byście ustawili napięcie na E2160 przy dość delikatnym OC? Edytowane 12 Marca 2008 przez Cj111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...