Kwazor Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 to czas poprawić czas dostępu ;) ) Też bym chciał ..... ino dalej sie ni do bo FV trzyma sie mocno i puscic nie chce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Czesc, Kupilem dzis dysk 6400AAKS i zrobilem test HDTach - oto wynik: Dlaczego jest u mnie taki niski wynik Burst Speed? :-| Ktos ma jakis pomysl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 A jaki byś chciał? :rolleyes: Przecież to nie RAID0. Najważniejsze są odczyt i czas dostępu, które w tym przypadku są bardzo dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Chcialbym miec wyniki podobne do innych czyli okolo 238MB/s. Dlaczego moj wynik odstaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Płyta główna, chipset, sterowniki, kontroler - od wielu czynników to może zależeć. Ale burst to wartość która nie ma żadnego znaczenia i nie przywiązuj do niej wagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 BURST SPEED nie ma ŻADNEGO wpływu na szybkosc dysku... Było to juz wielokrotnie omawiane na forum... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Moze nie ma zadnego wplywu na szybkosc dysku, ale ten objaw (przynajmniej u mnie) wskazywal na cos niepokojacego. Dysk u mnie swirowal, plik 4,3Gb przegrywal z partycji na partycje ponad 40min, przelaczal sie w tryb PIO, wyskakiwaly bledy zwiazane z dyskiem w podgladzie zdarzen... Przelaczylem na tryb AHCI, zainstalowalem system z F6 i teraz smiga jak powinno. Burst Speed mam 239mb/s. Edytowane 22 Września 2008 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brachol Opublikowano 10 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2008 Jakis czas temu zauwazylem u siebie, ze cos nie tak jest z moim dyskiem (6400AAKS). Mianowicie jest on wolny o_O Chodzi o to, ze gdy kopiuje cos po nim z partycji na partycje, to transfer czesto rozpoczyna sie od ok 30MB/s, ale czasami sam z siebie, niewiedziec czemu, potrafi spasc nawet do 2MB/s... Jednoczesnie inne aplikacje zaczynaja sie strasznie wlec (rysowanie okien, przelaczanie sie miedzy programami) - tak, jak by procek byl obciazony w 100% - ale nie jest. Procz tego dysku mam podlaczone jeszcze dwa inne (samsung spinpoint 80GB sata - podlaczony do drugiego gniazda, oraz samsung spinpoint 200GB ATA) - gdy kopiuje cos pomiedzy nimi (czy tez tylko po jednym dysku), nie ma w/w problemu, wszystko chodzi tak jak powinno, nic nie zwalnia, nic sie nie wlecze - gdy wykonuje jakies operacje na tym WD, zaczynaja sie takie cyrki... Przypomne, ze kompa mam dosyc leciwego (axp 1700+, asrock k7upgrade, 512MB ram). WD jest przestawiony zworka w tryb zgodnosci z SATA/150 - inaczej nie byl wykrywany. Ma ktos jakis pomysl, dlaczego dzieje sie cos takiego? Strasznie mnie to w tej chwili denerwuje... Mam nadzieje, ze nie jest to wina dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardianz Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) posiada ktoś WD Caviar Black 640 GB ? jak wypadają pod względem wydajności i głośności w stosunku do aaks ? (aaks 230zł, caviar black 250zł) Edytowane 20 Października 2008 przez Ardianz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Wie ktos czym sie rozni nowa seria 640aaks od starszej ?? (nowa ma zupelnie inna naklejke na obudowie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBishop Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Szukam dysków do raid-0. Waham się między 320gb WD AAKS a samsungiem F1. Jak wypada ten WD'k (jednotalerzowy, nowszy) w kwesti ciszy? Czy większość jest cichych czy wszystko zależy od serii? Dwa - czy nikomu nie udało się na nich wyłączyć AAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szelest33 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) posiada ktoś WD Caviar Black 640 GB ? jak wypadają pod względem wydajności i głośności w stosunku do aaks ? (aaks 230zł, caviar black 250zł) Edytowane 23 Października 2008 przez szelest33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ardianz Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 a co z głośnością i wibracjami ? bo wydajność raczej podobna a różnica w cenie 50zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szelest33 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 a co z głośnością i wibracjami ? bo wydajność raczej podobna a różnica w cenie 50zł Jest ok, troche glosniejszy w odczycie malych plikow (stukanie glowicy) niz seagate 250 gb/talerz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 17 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2008 Siemka, mozecie mi powiedziec jak sie prezentuje nowy WD6400AAKS w stosunku do starej serii WD3200AAKS ? Chodzi mi glownie o glosnosc dysku. Chrobotanie glowicy i wibracje. Chodzi mi o to ze zalezy mi na cichym dysku i w miare dobrej wydajnosci. Podobno nowe 640tki sa w miare ok ale czy cichsze niz moj stary 320GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 20 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2008 (edytowane) Co byscie wybrali: 1x WD6400AAKS, czy moze dokupic drugi i miec 2x WD3200AAKS w RAID0 (sprzet w podpisie)? Czy raid w codziennym uzytkowaniu (normalnym domowym - troche kopiowania, zdjecia, nieraz jakis film z kamery) bedzie zauwazalnie szybszy? Duzo szybciej laduja sie programy/system, jest on bardziej responsywny? ps. 640GB ma znaczaca krotszy czas dostepu niz 320GB, to tez biore pod uwage... Edytowane 20 Listopada 2008 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 No i nowy WDek kupiony :) Musze powiedziec ze po przesiadce z Szajsunga F1 640 jest duza roznica. Oczywiscie in plus. Cichszy, szybszy, zero problemow i tak nie wibruje !! Jedynie temp wieksza bo 33C (wtedy 27C). Dysk podzielony na 2 partycje, zainstalowana Vista i na 2iej partycji troche danych. Screen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 Co byscie wybrali: 1x WD6400AAKS, czy moze dokupic drugi i miec 2x WD3200AAKS w RAID0 (sprzet w podpisie)? Czy raid w codziennym uzytkowaniu (normalnym domowym - troche kopiowania, zdjecia, nieraz jakis film z kamery) bedzie zauwazalnie szybszy? Duzo szybciej laduja sie programy/system, jest on bardziej responsywny? ps. 640GB ma znaczaca krotszy czas dostepu niz 320GB, to tez biore pod uwage... Po 2 miesiącach użytkowania Raida) uważam że, nie pamięć czy procek maja takie znaczenie w wydajności sytemu jak Raid0 na dobrych dyskach. Zgrywanie filmów oraz fraps chodzą niesamowicie szybko (60 klatek na full rozdzielczości) , to samo z aplikacjami graficznymi. Kiedyś ktoś napisał ze nie może sobie wyobrazić przejścia z raid0 na jeden dysk, całkowicie sie z tym zgadzam. Zakładam iz masz o dodatkowy dysk lub raid1 na ważne dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 640 AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 No i nowy WDek kupiony :) Musze powiedziec ze po przesiadce z Szajsunga F1 640 jest duza roznica. Oczywiscie in plus. Cichszy, szybszy, zero problemow i tak nie wibruje !! Jedynie temp wieksza bo 33C (wtedy 27C). Dysk podzielony na 2 partycje, zainstalowana Vista i na 2iej partycji troche danych.A ja musze powiedzieć że różnicy między nimi w szybkości nie czuć. Miałem oba za każdym razem w Raid 0. I to raczej na Samunga bym wskazał że cichszy bo ma cichszą prace talerzy choć minimalnie. Co do wibracji to potwierdzam, WDki prawie ich nie mają. Ale łatwiej wytlumić wibracje niż szum talerzy. Dlatego jednak je zmieniłem na F1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBishop Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 A ja musze powiedzieć że różnicy między nimi w szybkości nie czuć. Miałem oba za każdym razem w Raid 0. I to raczej na Samunga bym wskazał że cichszy bo ma cichszą prace talerzy choć minimalnie. Co do wibracji to potwierdzam, WDki prawie ich nie mają. Ale łatwiej wytlumić wibracje niż szum talerzy. Dlatego jednak je zmieniłem na F1. u mnie w IDE vs RAID 0 jest pewna różnica ale widoczna w przypadku dużego obciążenia dysku - ładowanie systemu, przegrywanie i szukanie plików Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 (edytowane) Po 2 miesiącach użytkowania Raida) uważam że, nie pamięć czy procek maja takie znaczenie w wydajności sytemu jak Raid0 na dobrych dyskach.to spróbuj sobie podziałac na viscie z 512 albo 1GB ramu i słabym prockiem,to moze zmienisz zdanie. Edytowane 23 Listopada 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Próbowal ktos nowej serii Black? WD6401AALS - ludzie piszą że w HDTach robi tak: Random access: 11.4 CPU utilization: 2% Average read: 104.3 MB/s Burst speed: 265 MB/s Powinien byc naprawde szybki szczególnie na dysk sytemowy. @naxt - co ma piernik do wiatraka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Przymierzam się do kupna WD 640GB Black. Z tego co wiem one posiadają 2 talerze? Jak z wydajnością? Porównywalna do Samsunga F1 i Baracudy 11 (wszystkie w wersji 32mb)? Obecnie posiadam WD 400GB AAKS i muszę przyznać że to dobry dysk, ale miejsca już brakuje :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiberalnyLump80 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 WD Caviar Black [WD6401AALS] - dysk bez partycji HD Tach - quick test: HD Tach - long test: HD Tune: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 To warto dopłacać do tego dysku AALS, bo stoję przed zakupem dysku i teraz tylko się zastanawiam czy AAKS czy AALS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 To warto dopłacać do tego dysku AALS, bo stoję przed zakupem dysku i teraz tylko się zastanawiam czy AAKS czy AALS? Też się właśnie zastanawiam nad 640 ewentualnie 500GB AAKS czy AALS. Mam już 400GB AAKS i dysk jest ok, aczkolwiek jak patrze na wyniki 640, to są zdecydowanie szybsze od mojej 400, pewnie dlatego że mają nowsze talerze i tylko 2 sztuki. Chyba jednak wezmę z 32mb cache, czyli AALS. Pytanie tylko czy 640 czy 500? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 500ki sa na 250 talerzach. Jak już, to na pewno 640ki. Czytałem testy porównawcze pomiędzy AAKS a AALS i ten black jest czasem minimalnie szybszy a zwykle są podobne a bywało że gdzieś był wolniejszy. Może być też ciut głośniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Kupiłem blacka i jestem zadowolony, w testach mam średni transfer 102 MB/s. Dysk jest cichy i nie wibruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HanSolo Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 Kupiłem blacka i jestem zadowolony, w testach mam średni transfer 102 MB/s. Dysk jest cichy i nie wibruje. Który model konkretnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...