PeterMac Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 wiadomo cos kiedy pojawią sie Blacki z talerzami 500GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek858 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) 1. Jak głośna jest ta 640 GB Black? 2. Ona ma 32 MB buforu? Bo tylko taką widzę na esc.pl za 320 zł. 3. Bardziej opłaca się wziąć AAKS Blue (279 zł) czy tego Blacka? A może jednak jednotalerzowego Seageta 7200.12 za 230 zł (właśnie czytam o tych bad sectorach i nie wiem co myśleć). Edytowane 31 Marca 2009 przez wojtek858 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) AAKS imho szkoda doplacac te 40 PLN za ciutke lepsze benchmarki. http://techreport.com/articles.x/16472/4 <- ten test powinien wyleczyc wszystkich milosnikow barracudy 12 jako dysku pod system Edytowane 31 Marca 2009 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 1. Jak głośna jest ta 640 GB Black? 2. Ona ma 32 MB buforu? Bo tylko taką widzę na esc.pl za 320 zł. 3. Bardziej opłaca się wziąć AAKS Blue (279 zł) czy tego Blacka? A może jednak jednotalerzowego Seageta 7200.12 za 230 zł (właśnie czytam o tych bad sectorach i nie wiem co myśleć). 1.Mile mnie zaskoczył ten dysk i jest na prawdę cichy - w porównaniu do mojego Seagate 250 GB jest niesłyszalny :P 2.Tak 32 MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 A może jednak jednotalerzowego Seageta 7200.12 za 230 zł (właśnie czytam o tych bad sectorach i nie wiem co myśleć). Dowody mowia same za siebie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek858 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jeszcze niech tylko ktoś potwierdzi czy wszystko ok, bo bym zamawiał dziś: Western Digital 640GB 7200rpm 16MB cache SATAII [WD6400AAKS] 279 zł Pisać, że chcę wersję BLUE, a nie SE16, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Blue Blue... ta z niebieska naklejka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 W proline 10zł taniej ;) http://proline.pl/sklep.php?prodid=WD+WD6400AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Blue Blue... ta z niebieska naklejka.On nalezy do rodziny SE16 jesli sie nie myle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Se16 to blue :) patrząc na wynik HDtacha z wersji black to blue od niego praktycznie nie odstaje imo nie warto dopłacać, oto moje wyniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leopard Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No ja mam taki dylemat. Czy lepiej wziac 4x750 czy 5x640, a nastapnie wybrac miedzy Green, Blue i Black :/ Mam do z-back-up'owania w sumie ponad 2TB z trzech Seagateow (niech pieklo pochlonie ta firme...). Z technologicznego punktu widzenia ktore dyski sa nowsze - 750GB czy 640GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Z technologicznego 640 ( 2X320 GB ) a nie 750 ( 3X250GB) Co z Seagate ? Która seria i co sie dzieje ? Jak na Magazyn to brałbym Greena .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leopard Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ehhh 1TB SATA z serii 7200.11 (na czarnej liscie segate'a) - padl dzis rano 750GB SATA - ta sama seria - uszkodzenie mechaniczne, wiec Seagate akurat tutaj nie zawinil oraz nowy (3-mc) 500GB Seagate NearLine (ST3500320NS) (na czarnej liscie) - jeszcze dziala... Nom jak przezuce dane, to juz beda po prostu podpiete pod system i beda lezakowaly. Chyba wezme 1.5TB Grena, 1TB Black oraz tego 640GB Blue co wszyscy chwala - i zapuszcze na wszystkich trzech kopie posektorowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Aktualizowałeś firmware ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leopard Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Tego 1TB nie zdazylem, bo dopiero dzisiaj trafilem na info o tych wadliwych modelach. A 500 dzisiaj zupdateowalem. Po namysle chyba wezme 2x WD15EADS, tylko malo tego na necie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Dobra, koncza mi sie pomysly... Juz trzeci dysk odmawia posluszenstwa, najpierw 2x Samsung F1 640, teraz WD Blue 640. Objawy mniej wiecej takie same za kazdym razem - transfer na poziomie 1 MB/s i nie da sie nawet poprawne sformatowac jednej partycji. Probowalem juz reinstalowac sterowniki, zmieniac gniazda, kable sata i zasilajace i jedyne co zauwazylem to to ze dwa-trzy razy zamiast isc ~1 MB/s caly czas, skakal miedzy 110 a 1. Napiecia mierzylem miernikiem i byly w porzadku. Caly komp chodzi na defaultowych ustawieniach, stary Samsung HD501 dziala bez zarzutu. Jesli chodzi o smart, jedyne co moze miec znaczenie to rosnaca wartosc UltraDMA CRC Error Count. Nie wiem co jeszcze moge z tym zrobic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Bajek nie ma , masz problemy pewnie z plyta glowna , albo zaslaczem. Skoro zasilacz podaje poprawne napiecia to najwidoczniej plyta glowna juz niekoniecznie jesli idzie o sterujace - to tez napiecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Bajek nie ma , masz problemy pewnie z plyta glowna , albo zaslaczem. Skoro zasilacz podaje poprawne napiecia to najwidoczniej plyta glowna juz niekoniecznie jesli idzie o sterujace - to tez napiecia.Sprawdzilem dzisiaj znowu napiecia dokladniejszym miernikiem i sa bez zarzutu. No ale co moge zrobic z plyta glowna? Odsylajac na gware stwierdza ze dziala, wiec nie ma podstawy do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zawsze mozesz ja uwalic , Abit padl , nie ma - pewnie kase Ci oddadza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leopard Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ok, dotarly juz do mnie dwie sztuki WD15EADS. I teraz kilka pytan:\ 1. Jakie sa odczucia osob ktore maja ten dysk (lub model 2TB) w swoich blaszakach ? 2. Jak sprawdzic czy dysk ma 3 lub 4 talerze (bez rozkrecania oczywiscie ;p) ? 3. Czym sie roznia (w praktyce, bo tym ze te drugie sa nowsze, to troszke malo) modele z koncowka 00H7B0 od tych z koncowka 00R6B0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Mam pytanie do posiadaczy Wd 640 aaks blue. Czy to wina mojej obudowy(mustang) że wibruje czy mojego egzemplarza dysku ? Raczej obstawiam tą pierwszą opcję ale chce sie upewnić ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Jak dla mnie to całkiem przyjemne te Blue 640GB, choć z AAM była niezła zabawa zanim zorientowałem się że w wersji Hitachi Feature Tool v2.13 postanowili opcję do regulacji AAM usunąć a poprzednie wersje albo się wysypywały albo nie wykrywały dysków, dopiero v2.12 zadziałało, tak jak by ktoś miał podobny problem ;) 2x WD 640GB AAKS | RAID 0 | 32k | WB=ON | AAM=254 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) Właśnie przyszedł do mnie WD6400AAKS jest cichutki i zimny ale z wydajnością coś nie tak :sad: acces time około 12.2ms a odczyt tylko 95mb/s ( AAM ustawione na wydajność ) może dlatego ze to ICH7 i chipset P31 jak myślicie?? niedługo będę miał P5B na ICH8R to może się coś zmieni :rolleyes: screen hd tune: hdtach: Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez pavel54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Na 99% to wina ICH7. Szczeże ci powiem ICH8 nie wiele wnosi od strony wydajności. Poszukaj czegoś z ICH9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Na 99% to wina ICH7. Szczeże ci powiem ICH8 nie wiele wnosi od strony wydajności. Poszukaj czegoś z ICH9No niestety nie jest mi dane już mieć ICH9R :sad: będę musiał zadowolić się ICH8R <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Na 99% to wina ICH7. Szczeże ci powiem ICH8 nie wiele wnosi od strony wydajności. Poszukaj czegoś z ICH9 Ja wiem czy one się aż tak bardzo różnią, WD prosto ze woreczka : WD 640GB AAKS na ICH8R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Ja wiem czy one się aż tak bardzo różnią, WD prosto ze woreczka : WD 640GB AAKS na ICH8RNo widać jest różnica na korzyść ICH8R bo mój dysk też świeżutki i 95mb/s (ICH7) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Właśnie przyszedł do mnie WD6400AAKS jest cichutki i zimny ale z wydajnością coś nie tak :sad: acces time około 12.2ms a odczyt tylko 95mb/s ( AAM ustawione na wydajność ) może dlatego ze to ICH7 i chipset P31 jak myślicie?? niedługo będę miał P5B na ICH8R to może się coś zmieni :rolleyes: Eee , ale o co chodzi ? Przeciez 12 ms, odczyty do 115 i srednia na poziomie 95mb/s to norma w WD640AAKS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Eee , ale o co chodzi ? Przeciez 12 ms, odczyty do 115 i srednia na poziomie 95mb/s to norma w WD640AAKS ? Mardok ma 100mb/s wydaje mi się że 95 to ciut za mało :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 U mnie 95 bez zmian na ICH9R (asus p5k-E) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...