Skocz do zawartości
Bombay

Acer Aspire 5315

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam jakiegoś programu, który pozwoliłby obniżyć napięcie i taktowanie procesora, żeby wydłuzyć czas pracy na baterii. Przeszukałem forum i przeczytałem, że najlepsze to RM Clock i NHC. Jednak żaden z nich nie chce działać z moim laptopem. Nie wykrywa mnoznika i napięcia procesora :( Jest na to jakiś sposób, łatka albo uaktualnienie?

Dołączona grafika

Specyfikacja lapka:

http://www.acer.pl/public/page4.do?link=ol...;crc=3466135803

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 co Ty chcesz obnizać w Celeronie? - on ma częstotliwość i mnożnik zablokowany

żaden program Ci z niego Centrino nie zrobi

nie wiem jak z napięciami, ale prawdopodobnie też się nie da skoro są zablokowane.

A po 55te te programiki nie z każdym sprzętem współpracuja prawidłowo - skoro przeglądałeś forum to na prewno o tym czytałeś

poza tym na zdjęciu nie widać wersji RMC - chyba nie jest to jakaś przedpotopowa starsza od v2,0

i tak to jest jak się Kupuje Celerona - albo nosisz 2 baterie(co wychodzi drożej niż Centrino) godzisz się z tym co masz(czyli jakieś 1,5-2h) albo w przyszłości zmieniasz na Centrino

Czasem oszczędność jest tylko pozorna

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzieki za uswiadomienie :)

czyli sprawa obniżenia V umarła.

A wersja RMC to najnowsza, ściągnięta z oficjalnej strony - 2.30.1.

Co do mobliności, to na pewno 2 baterii nie będę nosił, chodziło mi bardziej o to, ze przy większości wykonywanych czynności na kompie nie jest mi potrzebne 1,7 Ghz, a jakby sie to jeszcze przelozylo na dluzszy czas pracy na baterii to jeszcze lepiej.

A tak z ciekawości - jakiego proca (podejda wszystkie na fsb 533?) moge wlozyc do mojego lapka? Acer daje tylko rok gwary, takze...

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi