Puchacz1 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Witam. Problem polega na tym, że ciągle brakuje mi miejsca na dysku C. Stoi tam Windows XP. Zgodnie z przeznaczeniem partycja ta jest TYLKO pod windowsa i sterowniki. Nic innego nie jest instalowane. Partycja jest o wielkości 10GB. Zaczyna mnie to irytowac... wszystko jest już pousuwane z dysku C:. Pliki typu jakieś zdjęcia, muzyka itd... dołączona do windowsa... Dysk jest czysty mimo to nadal szybko się zapełnia... Zauważyem, że programy mimo iż zainstalowane na dysku D: korzystają z dysku C tworząc jakieś pliki. Porblem jest taki, że ich miejscem docelowym jest dysk D gdzie jest jeszcze około 50 GB wolnego miejsca... !. Domyślam się, że programy te tworzą jakieś foldery które przechowują pliki tymaczasowe coś w stylu Temp'a ... Oczywiście plik wymiany znajduje się na dysku D... Moje pytanie jest więc takie... Jak zmusić te przeklęte programy do korzystania z dysku D zamiast C... :mur: . daję przykład: Chcę zgrać zdjęcia z aparatu... w opcjach ustawione wszystko na nagrywanie na dysk D do folderu 'jakiegoś_tam' i oczywiście zdjęcia są zgrywane do tegoż folderu... ale w tym samym czasie zapełnia się dysk C plikami których nawet znaleźć nie mogę... so wtf ?. Mam nadzieję, że pomożecie bo powoli mnie coś bierze... w sumie by mi to nie przeszkadzało gdyby windows mi nie wołał o miejsce na dysku... a to znowu jest uzależnione od możliwości instalowania jakiś programów na dysku D:. Reasumując... nie mogę nic zrobić na dysku D gdy zapełniony jest dysk C ... Edytowane 23 Stycznia 2008 przez Puchacz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Usunąłeś stare "punkty przywracania systemu"? Jeśli nie to zrób to a najlepiej przywracanie wyłącz na wszystkich dyskach- jak się win wywali to i tak najlepszym rozwiązaniem jest format i reinstal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zmienne srodkowsko? Zmienisz w nim docelowe foldery TEMP i TMP z ktorych kozysta sys... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Właśnie- zmienne środowiskowe: mój komputer->właściwości->zaawansowane->zmienne środowiskowe i wybierasz domyślne miejsce dla TEMPów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 tylko pytanie... zmienne użytkowanika dla "nazwa konta" zmieniać ? czy zmienne systemowe ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Co do tych zdjęć, które zajmują podwójnie miejsce - wywal oprogramowanie do aparatu a zdjęcia kopiuj poprzez "mój komputer". Obecnie chyba każdy aparat foto widziany jest pod xp jako dysk wymienny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...