ArthJ Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Witam. Na wstepie chce podziekowac koledze Deadpoolowi za pomoc w dzialaniu - big thx :D Od pewnego czasu przymierzalem sie do zrobienia obudowy zasilacza z plexi. Postanowilem swojego Enlighta 300W wzbogacic o dodatkowy wiatraczek, ktorego zadaniem bedzie wyciaganie powietrza znad proca a przy okazji chlodzenie radiatorkow w zasilce. Szczerze powiem, ze spodziewalem sie mniejszego nakladu pracy ale dla chcacego nic trudnego. Awiec pewnego dnia stwierdzilem - biore sie do roboty i poszedlem do Leroy Merlin na zakupy. 2 x plexi 4mm plat 25x25 - 22 pln, brzeszczot - 6 pln, pilnik - 6 pln, srubki o sr 2,5 mm - 12 pln, papier scierny 150 - malo ;) w elektronicznym sklepie nabylem 2 x grill 80 srebrny - 8 pln, 4 diody superjasne blue - 8 pln, owijka na kable 10 m - 11 pln, kostka do laczenia przewodow - 2 pln, domowe elektro-narzedzie ;) wiertarka toya za 30 pln - malinka za ten price, wiertla od 2 mm do 8 do metalu, sklep spozywczy skrzynka brovka - za pare pln ;) Po zrobieniu zakupow nalalem sobie pivko aby przemyslec sprawe. Po chwili rozebralem swoj zasilacz na czesci pierwsze aby moc rozplanowac ciecie plexi. Postanowilem zrobic zasilacz dluzszy o 2 cm aby mog sie zmiescic drugi wentyl jak wspominalem wczesniej. Po obrysowaniu podstawy wzialem pilke w reke i jazda. zaowocowalo to malym balaganem ale co tam. Praca to praca. Pilowanie szlo calkiem dobrze. W pewnym momencie wpadlem na pomysl lamania czesci mniejszych plexi - na boki - za pomoca takiego cyka do ciecia szkla narysowalem linie po czym zlamalem. Wyszlo nawet ladnie. Powtorzylem ta operacje kilkakrotnie i juz mialem wszystko wyciete. Nastepnie czekala mnie najgorsza czesc pracy, otoz szlifowanie i wyrownywanie krawedzi pilnikiem. pilowanie Jak otrzymalem rowniutenkie scianki zrobilem obrys tylnej scianki aby zaczac wycinac w niej miejsce na wentyl, wlacznik oraz zasilanie. Czesc nawiercilem, jajgorzej bylo z wycieciem kola. Uzylem do tego celu wiertarki - po troszku nawiercalem az do uzyskania kola. Nastepnie potraktowalem je pilnikiem az uzyskalem satysfakcjonujacy mnie ksztalt. Podobnie postapilem z przednia czescia. Nadszedl czas skrecania. Na srodku krawedzi plexi nawiercilem otworki na srubki i zaczalem skrecac wszystko pomalu. Efekty bylo widac coraz bardziej awiec coraz bardziej rosl zapal i checi dalszej pracy. W koncu zlozylem cale pudlo aby zobaczyc jak wyglada. Po tej czesci produkcji ;) nadeszla pora wkladania sprzetu i przymiarek I iII Kolejny etap to podswietlenie. Diodki zrobilem swoim sposobem oraz zamontowalem wlacznik oswietlenia oswietlenia. Wszystko szlo do przodu tylko jedna cholerna srubka nie chciala sie namowic na wkrecenie. Ale metoda na chama dalem rade ;). Pozostala jeszcze kwestia polaczenia kabli - do diod porzyczylem sobie prad z wnetrza zasilki, ppodlaczylem 2 wiatrak na 5v - fabryczny ma termistor :D Nastepnie poskladalem calosc i tak z malym strachem podlaczylem do kompa kolegi, bo to u Niego mialo miejsce powstawanie projektu ze wzgledu na lepsze zaplecze techniczne ;) Odpalil, wialo jak trzeba i wygladalo tak I tak nastapil koniec fazy I projektu. Niestety musialem oddac cyfraka i nie mam poki co fotek calosci. dodam ze zostaly przykrecone grille z obu stron, podswietlenie dziala super, na kable zostala nawinieta owijka do kabli i wyglada to bardzo porzadnie. W przyszlosci planuje zakup kolorowych fanow, ale na to przyjdzie jeszcze czas. Zasilacz dziala, zmiescil mi sie bezproblemowo du obudowy i jestem bardzo zadowolony. Warto bylo sie pomeczyc. 3 dni po 8 h walki ale wygralem. Jak sie podoba? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Z deczka ci sie blok przekrzywil, a poza tym to zasilacz wyglada fajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 no elegancko opisane ale brakuje mi czegos niedawales do zasilacza czasem kilku diud 8) brakuje 1 zdjecia jak wyglada wieczorem calosc wyglada fajnie ale ja zostawie w spokoju moja biedna zasilke :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Gratulacje: niezłe wykonanie a opis wzorcowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 no wlasnie nie ma zdjecia jak to wyglada w nocy bo musialem cholender ;) aparat oddac i nie ma zdjec juz po ostatnim szlifie. ale to jeszcze zalatwie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bierut Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Ładne, kiedy ja coś zmoduję? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 fajny mod i bardzo chcę kiedyś podobny zrobić mam tylko jedno ale, czy zasilacz nie będzie przez to ze nie jest w obódowie z mtalu, siał jakiś pól dookoła i czy to nie wpłynie źle na pracę kompa ?? a i jeszcze jedno zobacz sobie na stronie thorna jak on to zrobił: http://www.mod-case.com/engine/modules.php...ewpage&pageid=3 zasilacz nie jest w całości z plexi ale też fajnie wygląda i myśle że trza na niego mniejszy nakład pracy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Niezle ci wyszlo to wszystko. Mam jedna rade: jak chcesz, zeby ci sie kable nie walaly po kompie, to kup sobie wezyk igielitowy(przy WC masz taki, widzialem na zdjeciu) i zaloz go na wszystkie wiazki wychodzace od zasilania. Wyglada zajebiscie, a jak jeszcze podswietlisz te weze ledami(miejsca jest ma tyle) to bedzie wygladalo jakbys mial GloWire zalozone zamiast kabli :lol: Szkoda ze nie mam juz webcama, bo wlasnie to robie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 bardzo mi sie podoba :) tylko ... zrob fotki w nocy jak wszystko swieci :) i proponuje wymienic wiatraczek ( czarny ) na przezroczysty , swiecacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@NO Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 czy zamontowanie dodatkowych diod w obwodzie zasilacza nie spowoduje jakis problemow ?? typu sie okaze ze zasilacz nie wytrzymuje i siada itd itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 czy zamontowanie dodatkowych diod w obwodzie zasilacza nie spowoduje jakis problemow ?? typu sie okaze ze zasilacz nie wytrzymuje i siada itd itp. nie ma takich szans. no chyba ze bedziesz chcial podswietlic choinke przed domem w Boze Narodzenie. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Rozumiem ze ten komp to kolegi? A jak mu sie CPC sprawuje?? :P:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Rozumiem ze ten komp to kolegi? A jak mu sie CPC sprawuje?? :P:P On nie nazeka. p4 2.0 idzie mu na 2.5 jest to w miare ciche itd. dla szarego usera to spokojnie wystarcza. takie moje i jedo zdanie. choc osobiscie w cpc nie bede sie bawil bo lubie miec porzadne rzeczy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Niezly ten zasilaczyk. Spoko :) Zasluzone brawa :) Super modzik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...