sloniu82 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Tak sie fajnie zlozylo ze mam na stanie dysk Seagate ST9100821AS, 100 GB z laptopa. A ze ostatnio, po wyciszeniu kompa, strasznie draznia mnie odglosy z dyskow to wymyslilem ze moze dokupic drugi taki sam i to w raida spiac do kupy ? Napewno bedzie o wiele ciszej, mniej sie bedzie grzalo :D Nie wiem tylko czy takie dyski potrafia pracowac w ogole w takich konfiguracjach, nie potrzebuje 500 GB pojemnosci wiec spokojnie mi wystarczy 2x100GB, a domyslam sie ze dwa takie dyski spiete do macierzy naprawde moga niezle wymniatac :wink: Bawil sie juz ktos z czyms takim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Problem z dyskami od laptopa jest taki, że one mają 5400rmp. Podobno niskie obroty potrafią mocno ograniczyć prędkość dysku ... OT mode ON Czy w awatarze przypadkiem to to nie jest BOMB z FF? OT mode OFF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Nie wiem tylko czy takie dyski potrafia pracowac w ogole w takich konfiguracjach, nie potrzebuje 500 GB pojemnosci wiec spokojnie mi wystarczy 2x100GB, a domyslam sie ze dwa takie dyski spiete do macierzy naprawde moga niezle wymniatac :wink:Każde 2 dyski mogą pracować w raidzie, więc 2.5" również ;) "Wymiatania" jednak nie ma co się spodziewać - nie ta liga, choć oczywiście będzie szybciej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu82 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Problem z dyskami od laptopa jest taki, że one mają 5400rmp. No wlasnie fajne jest to ze to jest dysk 7200 obr. Generalnie problem w tym ze taki dysk w sklepie to spory wydatek (jak na liczbe GB) wiec pytam czy to w ogole ma sens. W zasadzie chodzi glownie o cisze, a z takim rozwiazaniem zawsze bedzie ciszej niz z standardowym dyskiem 3,5" :wink: Jest ktos moze kto sprawdzil taka konfiguracje ? Czy w awatarze przypadkiem to to nie jest BOMB z FF? Qrcze, a wiesz ze nigdy sie nad tym nie zastanawialem :blink: , mam go od kilku ladnych latek, bede musial sprawdzic czy czasami nie lamie jakis praw autorskich B-) Edytowane 24 Stycznia 2008 przez sloniu82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...