Skocz do zawartości
sloniu82

Laptopowe Seagate Sata Ii W Raidzie ?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie fajnie zlozylo ze mam na stanie dysk Seagate ST9100821AS, 100 GB z laptopa. A ze ostatnio, po wyciszeniu kompa, strasznie draznia mnie odglosy z dyskow to wymyslilem ze moze dokupic drugi taki sam i to w raida spiac do kupy ?

Napewno bedzie o wiele ciszej, mniej sie bedzie grzalo :D

Nie wiem tylko czy takie dyski potrafia pracowac w ogole w takich konfiguracjach, nie potrzebuje 500 GB pojemnosci wiec spokojnie mi wystarczy 2x100GB, a domyslam sie ze dwa takie dyski spiete do macierzy naprawde moga niezle wymniatac :wink:

Bawil sie juz ktos z czyms takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z dyskami od laptopa jest taki, że one mają 5400rmp. Podobno niskie obroty potrafią mocno ograniczyć prędkość dysku ...

OT mode ON

Czy w awatarze przypadkiem to to nie jest BOMB z FF?

OT mode OFF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie wiem tylko czy takie dyski potrafia pracowac w ogole w takich konfiguracjach, nie potrzebuje 500 GB pojemnosci wiec spokojnie mi wystarczy 2x100GB, a domyslam sie ze dwa takie dyski spiete do macierzy naprawde moga niezle wymniatac :wink:

Każde 2 dyski mogą pracować w raidzie, więc 2.5" również ;)

"Wymiatania" jednak nie ma co się spodziewać - nie ta liga, choć oczywiście będzie szybciej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z dyskami od laptopa jest taki, że one mają 5400rmp.

No wlasnie fajne jest to ze to jest dysk 7200 obr.

Generalnie problem w tym ze taki dysk w sklepie to spory wydatek (jak na liczbe GB) wiec pytam czy to w ogole ma sens.

W zasadzie chodzi glownie o cisze, a z takim rozwiazaniem zawsze bedzie ciszej niz z standardowym dyskiem 3,5" :wink:

Jest ktos moze kto sprawdzil taka konfiguracje ?

Czy w awatarze przypadkiem to to nie jest BOMB z FF?

Qrcze, a wiesz ze nigdy sie nad tym nie zastanawialem :blink: , mam go od kilku ladnych latek, bede musial sprawdzic czy czasami nie lamie jakis praw autorskich B-)

Edytowane przez sloniu82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi