Skocz do zawartości
sthEn

E2160 @ Foxconn P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

a) da sie ustawic, aby pamieci lecialy SZTYWNO na 800mhz 4-4-4-12, a nie podkrecaly sie razem z prockiem?

b) na jakiej zasadzie dokladnie ustawia sie fsb dla procka? 800 + coś + coś, ale jak dokladnie wyglada ten wzor, zebym mogl wiedziec, ile bede mial, jak ustawie np 1450 etc.

c) dlaczego nawet jesli ustawie 1,5V w biosie, windows wciaz wykrywa 1.325V? (cpu-z, everest)

d) moim celem bylo 3ghz stable na tym procu, co uzyskalem ustawiajac ~9x340. Moge tak bez problemu zostawic (pamieci leca wtedy ~804mhz), czy lepszym rozwiazaniem jest np 7x430? Czy mnoznik wplywa jakos znaczaco na ogolną 'jakość' wykonanego o/c?

e) pod TYM adresem znalazlem liste różnych biosów pod ta plytke. Który wybrać, i czy w ogole coś mi to da?

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a) nie

b) FSB x 4 = FSB wpisane w biosie np: 200 x 4 = 800

c) nie patrz na programy

d) zobacz jak masz lepiej w spi 4m, staraj się mieć dużo na ramach

e) to temat zbiorczy o mobo, radzę go czytać bo dużo rzeczy możesz wynieść. Czasem sporo daje.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiajac mnożnik na 7, zeby otrzymac ~3ghz musialbym ustawic 1720fsb, co w tym momencie da mi niemozliwe do osiagniecia ustawienia dla ramu, bo mam tylko dzielniki 1:1.5, 1:1.2, 1:2. Nowy bios dalby mi mozliwosc ustawienia lepiej ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy Ci się nie wywala podczas pracy. Chcesz być w 100% pewien-całonocny orthos. Ale często zdarzają się przypadki gdzie orthos pada, a przy normalnym użytkowaniu userzy nie mają problemów. Gry chodzą okey, konwersja wideo itp. wszystko w porządku. Więc to po części kwestia indywidualna. Jeżeli nie bijesz rekordów to ustaw tak jak Ci pasuje przy codzinnym używaniu i już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sthen.info/images/149132prawie.JPG

Mam na razie takie cos, i nie wiem czy juz sie moge zaczac cieszyc z dobrej sztuki. Temp po godzinie Orthosa w okolicach 60 stopni na boxowym chlodzeniu (zmienie w ciagu miesiaca/dwoch dopiero, na razie fundusze gonią).

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli (tu sugeruję się pierwszym postem) masz w biosie te 1.5V to nie masz się z czego cieszyć :P No może jedynie z 60*C na procu a nie 90+dymku ;) Bez zmiany napięcia 3.0 to fajny wynik, ale to bez zmian vcore. Zresztą zajrzyj do topiku o e2160 i zobacz jak latają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patriot DDR 2048MB PC800 Dual 2x1024 CL4 EP LL

Czy to naprawde mozliwe, ze pamieci nie chca isc na 820mhz nawet w 5-5-5-16 (nie mowiac juz o 4-4-4-12)? Nie dosc, ze dalem im juz napiecie prawie 2.4V, to wciaz Orthos mi je wywala po paru minutach. Jak wielkiego pecha trzeba miec, zeby trafic na takie kastraty? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robilem tak, probowalem juz pare roznych sposobow. Najsmieszniejsze jest to, ze osobno obydwie dzialaja dobrze, problemy robia tylko w dualu... brak mi pomysłów.

P.S. Jakie MNIEJ WIECEJ jest najwyzsze napiecie, jakie moglbym dac na pamiątki bez obawy, ze sie spalą?

P.S.2 Jaka jest roznica wydajnosciowa (chodzi tylko i wylacznie o gry) miedzy 2x1024 w dualu, a 2x1024 w singlu? Bo dziwne to, ale na singlu dzialaja stabilniej i nie wiem czy nie zostawic tak na stałe. Gram spokojnie w CSS na 1280x1024 z wszystkim na HIGH i nic nawet przez milisekunde nie śmie ciąć jak sa w singlu...

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi