sthEn Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) a) da sie ustawic, aby pamieci lecialy SZTYWNO na 800mhz 4-4-4-12, a nie podkrecaly sie razem z prockiem? b) na jakiej zasadzie dokladnie ustawia sie fsb dla procka? 800 + coś + coś, ale jak dokladnie wyglada ten wzor, zebym mogl wiedziec, ile bede mial, jak ustawie np 1450 etc. c) dlaczego nawet jesli ustawie 1,5V w biosie, windows wciaz wykrywa 1.325V? (cpu-z, everest) d) moim celem bylo 3ghz stable na tym procu, co uzyskalem ustawiajac ~9x340. Moge tak bez problemu zostawic (pamieci leca wtedy ~804mhz), czy lepszym rozwiazaniem jest np 7x430? Czy mnoznik wplywa jakos znaczaco na ogolną 'jakość' wykonanego o/c? e) pod TYM adresem znalazlem liste różnych biosów pod ta plytke. Który wybrać, i czy w ogole coś mi to da? Edytowane 23 Stycznia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) a) nie b) FSB x 4 = FSB wpisane w biosie np: 200 x 4 = 800 c) nie patrz na programy d) zobacz jak masz lepiej w spi 4m, staraj się mieć dużo na ramach e) to temat zbiorczy o mobo, radzę go czytać bo dużo rzeczy możesz wynieść. Czasem sporo daje. Edytowane 23 Stycznia 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Ustawiajac mnożnik na 7, zeby otrzymac ~3ghz musialbym ustawic 1720fsb, co w tym momencie da mi niemozliwe do osiagniecia ustawienia dla ramu, bo mam tylko dzielniki 1:1.5, 1:1.2, 1:2. Nowy bios dalby mi mozliwosc ustawienia lepiej ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Tak, wrzuć P35 i tam będziesz miał kilka mnożników między innymi 1:1 co pozwoli ustawić Ci wyżej cepa jeśli z niego skorzystasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Kiedy w sumie mozna powiedziec, ze procesor jest stabilny? Godzinka Blenda (CPU i RAM) w Orthosie starczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Kiedy Ci się nie wywala podczas pracy. Chcesz być w 100% pewien-całonocny orthos. Ale często zdarzają się przypadki gdzie orthos pada, a przy normalnym użytkowaniu userzy nie mają problemów. Gry chodzą okey, konwersja wideo itp. wszystko w porządku. Więc to po części kwestia indywidualna. Jeżeli nie bijesz rekordów to ustaw tak jak Ci pasuje przy codzinnym używaniu i już :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) http://sthen.info/images/149132prawie.JPG Mam na razie takie cos, i nie wiem czy juz sie moge zaczac cieszyc z dobrej sztuki. Temp po godzinie Orthosa w okolicach 60 stopni na boxowym chlodzeniu (zmienie w ciagu miesiaca/dwoch dopiero, na razie fundusze gonią). Edytowane 23 Stycznia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Jeśli (tu sugeruję się pierwszym postem) masz w biosie te 1.5V to nie masz się z czego cieszyć :P No może jedynie z 60*C na procu a nie 90+dymku ;) Bez zmiany napięcia 3.0 to fajny wynik, ale to bez zmian vcore. Zresztą zajrzyj do topiku o e2160 i zobacz jak latają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Patriot DDR 2048MB PC800 Dual 2x1024 CL4 EP LL Czy to naprawde mozliwe, ze pamieci nie chca isc na 820mhz nawet w 5-5-5-16 (nie mowiac juz o 4-4-4-12)? Nie dosc, ze dalem im juz napiecie prawie 2.4V, to wciaz Orthos mi je wywala po paru minutach. Jak wielkiego pecha trzeba miec, zeby trafic na takie kastraty? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 wrzuć bios P35 i ustaw mnożnik mem 1:1 i wtedy kręć memy, będziesz wiedział ile latają. Daj im też 2.2v żeby mieć ustawienia 24 / 7. CPU mnożnik daj na 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Robilem tak, probowalem juz pare roznych sposobow. Najsmieszniejsze jest to, ze osobno obydwie dzialaja dobrze, problemy robia tylko w dualu... brak mi pomysłów. P.S. Jakie MNIEJ WIECEJ jest najwyzsze napiecie, jakie moglbym dac na pamiątki bez obawy, ze sie spalą? P.S.2 Jaka jest roznica wydajnosciowa (chodzi tylko i wylacznie o gry) miedzy 2x1024 w dualu, a 2x1024 w singlu? Bo dziwne to, ale na singlu dzialaja stabilniej i nie wiem czy nie zostawic tak na stałe. Gram spokojnie w CSS na 1280x1024 z wszystkim na HIGH i nic nawet przez milisekunde nie śmie ciąć jak sa w singlu... Edytowane 24 Stycznia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...