Skocz do zawartości
doss

clone CD czy alkohol 120%

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o opinie jakiego oprogramowania uzywacie do kopiowania "trudnych" krazkow CD. Czy najlepszy jest ktorys z programow podanych w tytule badz moze jeszcze jakis inny?

Jakie znaczenie maja w takich przypadkach mozliwosci samej nagrywarki (np. koniecznosc obslugi SafeDisc itp.) Z gory dziekuje za opinie.

Doss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CloneCD ma już wyrobioną renomę i jest najczęściej używanym programem do kopiowania zabezpieczonych płyt. Alcohol jest nowym programem, mogą w nim być jeszcze różne błędy, ale dość szybko się rozwija i depcze Clonowi po piętach.

Nagrywara też ma duże znaczenie. Wiecej dowiesz się na stronie www.cdrinfo.pl.

Wydaje mi się, że jeśli masz starszą nagrywarkę to lepiej zainstaluj Clone'a. Jest on bardziej uniwersalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alcohol ma pewien blad. Uzywajac CloneCD mozesz za kazdym razem wlaczyc "Omijanie blednych sektorow" oraz "Inteligentny skaner blednych sektorow" i bedzie ok. Jezeli bledy sa to je ominie, jezeli nie ma - tym lepiej.

W Alcoholu zas jesli zaznaczysz te opcje i zczytasz plyte ktora nie miala tych sektorow - po nagraniu moze okazac sie ze jest lipa. Po nagraniu testuje kazdy wypalonu CD programem CheckDisc. Mowie tu o zrzucaniu z CD-Romu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a uzywaleiscie darmowego softu CDmanipulator? ma podobne wlasciwosci do cloneCD, ale mozna tez nagrywac krazki audio i z danymi z plikow... program zajmuje 280 kilo i nie trzeba go instalowac, ale wymaga chyba sterownikow aspi (nie wiem napewno bo mam zawsze zainstalowane)

http://www.storeroom.info/cdm/index_e.html

obsluguje kilka formatow plikow... naprawde fajny sofcik warto looknac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem taki problem...... mianowicie... battlefielda1942 za chiny nie moglem przegrac clonemcd....... ciagle wyskakiwalo "please insert CD" ;) a alcohol poradzil sobie za pierwszym razem korzystajac ze wskazowek na http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?s=&...&threadid=14663 :)

powiem tyle....... cdclon jest tak samo dobry jak alcohol :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja śmigam na Alcohol 120%, za pomocą wersji 1.4.7 wykonałem kopię z oryginalnej gry Warcraft III The Frozen Throne i działa wszędzie. Płytka zabezpieczona jest SecuRomem v.4.8 i chyba nie trzeba pisać jak trudne jest to zabezpieczenie do prawidłowego wykonania "kopii bezpieczeństwa". Pewien zorientowany człowiek napisał że przy użyciu tylko i wyłącznie Alcohola jest to niemożliwe - a jednak.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś instalować drivery ASPI ? To może być przyczyną restartów Clona, poza tym, co chyba najistotniejsze, nie każdy "rodzynek" pasuje do Clona właściwie. Wypaliłem kilkanaście plytek na nim, dziala oki ale i tak wole Alcohol.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi