Skocz do zawartości
Ramsik

[problem] Gaśnie Monitor Podczas Grania - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy wybralem odpowiedni dział, bo to mój pierwszy post na tym forum, także jesli cos jest nie tak to proszę szanownych panów modów/adminów o przeniesienie, ale bron boże nie usuwanie tego topicu, bo jest dla mnie bardzo ważny.

Przedstawiam problem. otóż dwa tygodnie temu kupiłem nowy komputer, oto jego konfa:

CPU: Intel DC E2160 cooled by BOX (nie kręcony)

MoBo: Gigabyte GA-P35-DS3L

RAM: 2x1GB TwinMOS Twister 800MHz

GPU: Gigabyte GF8800GT 512MB cooled by Zalman

HDD: WD Caviar 320 GB 8MB cache SATA2

Obudowa: RaidMAX Ares

Zasiłka: Chieftec GPS-400AA-101 A 400W

Wszystko smiga aż miło z jednym wyjątkiem. Otóż gry gram w Wiedźmina (oryginał, na patchu 1.2, patcha 1.1 wczesniej nie instalowałem) raz na jakiś czas gasnie mi monitor, tzn przechodzi w stan standby, a komputer po kilku sekundach sie resetuje i dalej wsio jest okej. Czasem zdarza mi sie to w Wiedzminie co kilkanascie minut, czasem przez kilka godzin jest okej. Co ciekawe w innych grach, ktore solidniej obciazaja grafike (vide Crysis na high czy Call of Duty 4 na full grane po kilka godzin non-stop) jest w porzadku, monek nigdy mi nie zgasł. To samo w windowsie. Komputer chodzi u mnie zwykle 24h/dobe i monitor gasnie tylko w Wiedźminie. Myślałem, ze to problem powodwany przez mojego starego CRT NEc MultiSync FE770, ale po zmianie na LCD Acer AL1916W jest to samo.

PRosze serdecznie o pomoc w tej sprawie. Będę wdzięczny za każdego posta :)

Edytowane przez Ramsik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie mogłeś zadać w temacie o wiedźminie.

No ale skoro już się stało...

Producenci w instrukcji informują, że gra wymaga najnowszych uaktualnień windowsa, oraz najnowszych sterowników do karty graficznej.

Jeżeli oba warunki masz spełnione, to nie wiem ;]

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oprocz SP2 to nie mam żadnych uaktualnień do windy - czyżby w tym lezal problem? Sprawdze...

EDIT:

zainstalowalem wszystkie aktualizacje jakie byly, w sumie chyba 90. dalej to samo, chociaz dopiero po 2 godzinach mi zgasilo monitor w wiedzminie. Co jeszcze mogę sprawdzic?

Edytowane przez Ramsik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dociśnij kartę graficzną i w ogóle dociśnij wszystko co możesz, jak nie pomoże to rozłóż, wyczyść styki i złóż.

Oprócz tego może być walnięty kabel do monitora (też podociskaj jak coś) lub sama karta graficzna. czego nie życzę.

PS. Takie tematy zakłada się w podstawowych zagadnieniach, a nie grach.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko podociskałem i poczyściłem z kurzu którego nie było wiele bo komputer ma 3 tygodnie. Jak będzie dalej się okaże - obecnie reinstalowalem kilka razy windowsa ze wzgledu na inne problemy i grac zaczne dopiero jutro... Mam jeszcze takie pytanie: czy jesli rzeczywiscie grafika albo zasilacz byłyby "walnięte", to czy nie bedzie problemów z wymianą ich na nowe (gwarancja)? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli karta nie ma widocznych uszkodzeń (nie uwaliłeś czegoś itp) to problemów nie będzie i wymienią ci pewnie na nową. To samo tyczy się zasilacza.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobny problem...

1. Najpierw -> Panel sterowania -> System->Zaawansowane->Uruchamianie i odzyskiwanie->Ustawienia-> odhacz - automatycznie uruchom ponownie.

2. Teraz jak cos sie wywali to powinien pokazac sie BSOD.

Byc moze w info BSOD-u bedzie wystepowala nazwa pliku np. atiduag.dll (ja tak mialem, w twoim przypadku moze to byc nv*.dll) - pierwszy podejrzany (jesli to problem softu to powinien wypisac jaki plik spowodowal blad)

3. Sciagnij i zainstaluj Debbuging tools for windows(dla twojej wersji) + symbole - instrukcje obslugi znajdziesz w googlach...

Zaladuj w niego minidumpa z bsodu... i poleceniem !analyze -show (chyba) powinien pokazac prawdopodobna przyczyne softwarowa... np. Propably caused by: <<nazwa pliku>> (cos w ten desen)

4. Jak znajdziesz felerny plik to wpisujesz go w google i powinno znalezc z jakiego jest on pakietu...

5. Odinstalowujesz program (jesli plik jest skladowa jakiegos programu) lub w przypadku sterownika np. grafiki, odinstalowujesz grafe -> restart-> driver cleanerem czyscisz pozostalosci->restart-> instalujesz jakies nowe sterowniki (sprawdzone np. omegi)

6. Jesli to byl problem softu to po deinstalacji-updacie - wymianie wadliwego pliku powinny zniknac te problemy.

... u mnie przy takich samych objawach - ale nie w wiedzminie - winnym okazal sie plik atiduag.dll - po reinstalacji sterow(omegi 7.12) problem zniknal

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno tu nie zaglądałem a widze, że jednak nowe odpowiedzi się pojawiły :) od ostatniej mojej wizyty na moim kompie zagościły gry Test Drive Unlimited, Bioshock oraz Race 07. Jedynie Bioshock nie sprawiał podobnych problemow co Wiedźmin, oba racery już niestety tak ;/ Zastosowałem punkt nr 1 od ernika i po niespełna dwóch godzinach szpilania w Race 07 monitor nie zgasł... mam nadzieję, że tak zostanie. Dziękuje za wyczerpujący opis jak poradzić sobie z problemem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam jedno krótkie pytanie.

Otóż: Wydaje mi się, jakby system Windows Vista nie chodził tak jak należy :? Przesuwając otwarte okna myszką nie chodzą one płynnie. Przyspieszjąc przesuwanie, zostaje za nimi taki cień, poczym szybko znika. Nawet XP działał lepiej, chociaż jeśli nie miałem wgranych sterowników do mojego Radka 9550 działo się podobnie choć bardziej intensywnie.

A tu problem w tym, że sterowniki są, karta nowa :?:

Może to jej przyczyna :? (Gigabyte Geforce 8500GT)

Edytowane przez januszn64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę o mojej karcie Gigabyte GF8800GT i możliwym jest, że to wina... przełączania się karty z trybu 3D na 2D przy mniej wymagajacych grach w celu oszczędzenia energii. Sęk w tym, że detekcja nie jset podobnież dopracowana i jak karta się czasem pzrelączy, to dostaje za mało prądu i gasnie... Dzisiaj sprawdzę to dogłębnie przez program Gamer hud, dzięki ktoremu można zablokować przełączanie się karty między trybami 2D i 3D.

Poza tym nasunęła mi się jeszcez jedna możliwość. Mam w karcie dwa wyjścia DVI, ale monitor mam na wejście analogowe (źle spojrzał człowiek na oznaczenia w necie to ma... pomylił sobie D-Suba z DVI, bo się spieszył ;/ ), także między kablem a wejściem w karcie jest przejściówka. Może kiedy grafika ma dużo danych do przerzucenia, robi się "korek" na przejściówce i dlatego wsio gaśnie? Jak myślicie? jest to możliwe? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym korkiem na przejsciowce DVI>D-Sub :) to nie mozliwe

Jezeli doglebnie przeanalizowales to co pisali poprzednicy ,powinienes znalesc przyczyne .

Jeszcze jak mialem Radka 1900x , to mialem pare razy podobny problem

zbyt ostro podkrecona karta ,za malo Voltow dla GPU i czasami gasl mi ekran

ale komp dalej chodzil , czasami pomaglo ALT+CTRL+Del i przejscie do pulpitu , wylonczenie gry .

Po dowoltowaniu GPU prpblem znikl .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Gamer HUDem jest to samo, co wcześniej :/

Mario2k - u mnie CAŁY komp dostaje zwiechy... nie da się wyłączyć gry czy przejść do windy poprzez alt+tab

Spróbuję jeszcze odinstalowac stery, pozniej wyczyscic driver cleanerem i zainstalowac inna wersje driverow. Chociaz nie wiem czy to pomoze, bo ostatnio kilka razy reinstalowalem system (nie z powodu grafiki) i caly czas jest problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to na 99% problem z zasilaniem 'czegos'.

Mialem ostatnio identyczny problem na kompie z sygnaturki tylko problemem byl chieftec 360-302DF.

Glowilem sie nad problemem 4 tygodnie az wkoncu rozebralem kompa na czesci pierwsze i nic nie znalazlem dopoki... nie zaczalem go skladac.

W moim przypadku byly to przypalone i zasniedziale 3 piny z wtyczki 20 pinowej ATX z zasilacza co powodowalo znaczna rezystancje.

Obraz gasl w momentach kiedy na 3.3 mialem <2.8v.

Bios wskazywal na innych liniach normalne napiecia, wiem wiem nie wierzyc temu ale wiem iz moje mobo nie przeklamuje, kiedys testowane miernikiem.

Po zmianie wtyczki wszystko wrocilo do normy, szkoda ze zasilacz pare dni pozniej wylecial w powietrze -_^

Dodam tylko iz dopoki wtyk byl w miare zimny napiecia bywaly znosne dzieki czemu nie bylo widac zadnych skutkow ubocznych.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi