Skocz do zawartości
forest kila zbila

Ich9 Bez R I Ahci/ncq

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Wklejam link, nie zrobiłem testów wydajności przed więc - nie potwierdzone, winda wstała szybciej

http://www.msfn.org/board/enable-AHCI-Inte...XP-t109450.html

W załączniku wszystko co tam trzeba mieć wg instrukcji i już po zmianach

ahci_ich9.zip

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy sprzęt i nie potestowałem wcześniej,, procek czy czipset raczej nie ma wielkiego wpływu na wydajność defragmentacji a lata dużo dużo szybciej niż na poprzednim sprzęcie

ktoś z ich9 chętny do przetestowania ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam podobnej instrukcji na ich8r.

doszedłem do momentu, że stery ahci się ładują, ale winda zaraz po pokazaniu okienka ładowania wysypuje się (podpinałem pod różne porty sata, te intelowskie jak i te jmicron). pewnie trzeba coś w rejestrze pozmieniać.

nie chce mi się jeszcze raz windy instalować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem poszło, teraz pytanie, czym jest NCQ w ustawieniach dysku? To jest to buforowanie zapisu, które na screenie nie jest zahaczone?

W ikonce bezpiecznego usuwania nie mam tego dysku, co prawda jest to dysk systemowy i nie powinien być usuwany, to jednak na NF4 był na liście w ikonce bezpiecznego usuwania.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdtacz burst @ >170MBps

edit: szybki test

HDTACH + Defragmentator Perfect Disk, wyniki dziwne :P

wyniki z PD8

Analiza partycji g: zajęte ~7GB, rozmiar 10,7GB śmieci, NTFS

AHCI? 5s, po restarcie 6s, druga próba 4s

IDE po restarcie 8s, próba druga - 7s

Analiza pratycji c: system 4/8,1GB, NTFS

AHCI? 5s

IDE - 7s

2s to już się stoperem niby ciężko pomylić ;] wyniki takie niskie po dysk jest minimalnie pofragmentowany

HDTACH

AHCI?

Dołączona grafika

IDE

Dołączona grafika

na niby ahci burst niższy,, czas dostępu słabszy, reszta - zaskakująco to samo ;)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w syntetykach żadnych różnic (średni, czas dostępu, burst zarówno w hdtach jak i hdtune).

Czas ładowania systemu taki sam co do sekundy.

Jeśli jest jakaś różnica, to może w codziennym użytkowaniu jest, ale tego się nie sprawdzi obiektywnie.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może HDTune Cię nie lubi? :wink:

A tak poważnie zrobiłem to u siebie troche wg. innego przepisu(w FAQ od msi neo2 fr), dysk też seagate 250GB tylko wersja 410AS, podczas postu wykrywa go jak AHCI ale żadnych różnic nie zauwarzyłem, a benchów tez nie robie bo niemam się doczego odniesc :sad: ale różnicy niewidze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy włączonym AHCI wszelkie ustawienia systemowe nie mają zastosowania, dlatego to co jest w menażerze urządzeń w zakładce "kontroler IDE" nie ma znaczenia

żeby sprawdzić czy buforowanie i NCQ działa trzeba zainstalować tzw. Intel Matrix Storage Manager tam wszystko jest napisane

przy włączonym AHCI wydłuża się czas dostępu nie zależnie do dysku a w przypadku dysków 10000RPM różnicy w wydajności nie ma lub jest nieznacznie niższa w syntetykach

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby sprawdzić czy buforowanie i NCQ działa trzeba zainstalować tzw. Intel Matrix Storage Manager tam wszystko jest napisane

Tylko że przy ICH9 bez R nie da się tego zainstalować, wywala komunikat o niekompatybilności .

Ja naprawdę nie widzę żadnych różnic w zwykłym użytkowaniu, może z czasem coś zobaczę, zwykle widać jak się wraca do czegoś gorszego spowrotem.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi