Igorkalin Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Witam mój wujek kupił płyte głowna MSI MS-7048 http://www.allegro.pl/item284189014_plyty_...er_sprzed_.html płyte chodzi stabilnie, jednak niema biosu gdy uruchamia sie system tylko obrazek z napisem PENTIUM 4, bez możliwości wejścia w bios i odrazu uruchamia sie windows, próbowałem szukać bios jednak niema. PROSZE O POMOC :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 jak nie DEL, to F2 lub F1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Bios jest tylko nie ma możliwości wejścia w jego ustawienia- chyba to miałeś na myśli. Płyta msi robiona dla mediona- medion składał na nich swoje kompy i być może zablokował możliwość edycji ustawień żeby uniemożliwić "namieszanie"- kończyło by się to reklamacjami kompów. Być może zastosowali znaną tylko sobie kombinację klawiszy umożliwiającą wejście w opcje. Oto różne takie- jednak mediona tu nie ma: * Award [Del] lub [F1] * Ami [Del] lub [F1] * Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][ins], [Ctrl], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][Enter] * Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat * Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP * Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy * Toshiba [Esc], [F1] * NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2] * IBM [F1], [ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy * Sony [F3] potem [F1] lub [F2] * AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc] * Zenith [Ctrl][Alt][ins] Powstają jednak coraz to nowsze kombinacje uruchamiające program konfiguracyjny. Gdyby więc powyższe kombinacje nie zdały rezultatu, można spróbować użyć następujących: [Ctrl][Alt][Delete], [Ctrl][q], [Ctrl], [Alt], [Esc], [Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Enter], [Ctrl][Alt][F8], [Ctrl][Alt][insert], [Ctrl][Alt][q], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][d], [Ctrl][Alt][p], [Ctrl][Esc], [Ctrl][shift] Niektóre komputery umożliwiają jeszcze jedną metodę: wystarczy wyjąć wtyk klawiatury, odłączyć kable sygnałowe stacji dysków i/lub dyskietek, trzymać cały czas wciśnięty jakiś kabel lub wyjąć któryś z modułów RAM. BIOS potraktuje tę sytuację jako poważny błąd i niekiedy wyświetli komunikat, iż aby ten błąd naprawić należy wejść do panelu konfiguracyjnego, wciskając daną kombinację klawiszy. ŹRÓDŁO Edytowane 25 Stycznia 2008 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorkalin Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Bios jest tylko nie ma możliwości wejścia w jego ustawienia- chyba to miałeś na myśli. Płyta msi robiona dla mediona- medion składał na nich swoje kompy i być może zablokował możliwość edycji ustawień żeby uniemożliwić "namieszanie"- kończyło by się to reklamacjami kompów. Być może zastosowali znaną tylko sobie kombinację klawiszy umożliwiającą wejście w opcje. Oto różne takie- jednak mediona tu nie ma: * Award [Del] lub [F1] * Ami [Del] lub [F1] * Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][ins], [Ctrl], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][Enter] * Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat * Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP * Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy * Toshiba [Esc], [F1] * NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2] * IBM [F1], [ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy * Sony [F3] potem [F1] lub [F2] * AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc] * Zenith [Ctrl][Alt][ins] Powstają jednak coraz to nowsze kombinacje uruchamiające program konfiguracyjny. Gdyby więc powyższe kombinacje nie zdały rezultatu, można spróbować użyć następujących: [Ctrl][Alt][Delete], [Ctrl][q], [Ctrl], [Alt], [Esc], [Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Enter], [Ctrl][Alt][F8], [Ctrl][Alt][insert], [Ctrl][Alt][q], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][d], [Ctrl][Alt][p], [Ctrl][Esc], [Ctrl][shift] Niektóre komputery umożliwiają jeszcze jedną metodę: wystarczy wyjąć wtyk klawiatury, odłączyć kable sygnałowe stacji dysków i/lub dyskietek, trzymać cały czas wciśnięty jakiś kabel lub wyjąć któryś z modułów RAM. BIOS potraktuje tę sytuację jako poważny błąd i niekiedy wyświetli komunikat, iż aby ten błąd naprawić należy wejść do panelu konfiguracyjnego, wciskając daną kombinację klawiszy. ŹRÓDŁO próbowałem mase kobinacjie i nic, ehh kupił z płytą chłodzenie na CPU żeby skrecić proca Pentium 4 2,8, widocznie nie da rady :( Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Igorkalin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Witam mój wujek kupił płyte głowna MSI MS-7048 http://www.allegro.pl/item284189014_plyty_...er_sprzed_.html płyte chodzi stabilnie, jednak niema biosu gdy uruchamia sie system tylko obrazek z napisem PENTIUM 4, bez możliwości wejścia w bios i odrazu uruchamia sie windows, próbowałem szukać bios jednak niema. PROSZE O POMOC :-| Ja się spotkałem także z : F11, F12, sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Mam tą płytę główną. Co prawda teraz leży na półce, ale kiedyś używałem. W każdym bądź razie w instrukcji obsługi pisze aby wejść do biosu należy przytrzymać klawisz Del. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorkalin Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 dobra f12 poszło thx za pomoc, teraz mam problem bo opcje są zablokowane niemoge podkrecić :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 no to znowu sprawdzaj klawisze.... prawdopodobnie F1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...