Skocz do zawartości
Igorkalin

Problem Pyta Głowna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój wujek kupił płyte głowna MSI MS-7048 http://www.allegro.pl/item284189014_plyty_...er_sprzed_.html

płyte chodzi stabilnie, jednak niema biosu gdy uruchamia sie system tylko obrazek z napisem PENTIUM 4, bez możliwości wejścia w bios i odrazu uruchamia sie windows, próbowałem szukać bios jednak niema. PROSZE O POMOC :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios jest tylko nie ma możliwości wejścia w jego ustawienia- chyba to miałeś na myśli.

Płyta msi robiona dla mediona- medion składał na nich swoje kompy i być może zablokował możliwość edycji ustawień żeby uniemożliwić "namieszanie"- kończyło by się to reklamacjami kompów.

Być może zastosowali znaną tylko sobie kombinację klawiszy umożliwiającą wejście w opcje. Oto różne takie- jednak mediona tu nie ma:

* Award [Del] lub [F1]

* Ami [Del] lub [F1]

* Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][ins], [Ctrl], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][Enter]

* Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat

* Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP

* Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy

* Toshiba [Esc], [F1]

* NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2]

* IBM [F1], [ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy

* Sony [F3] potem [F1] lub [F2]

* AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc]

* Zenith [Ctrl][Alt][ins]

Powstają jednak coraz to nowsze kombinacje uruchamiające program konfiguracyjny. Gdyby więc powyższe kombinacje nie zdały rezultatu, można spróbować użyć następujących: [Ctrl][Alt][Delete], [Ctrl][q], [Ctrl], [Alt], [Esc], [Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Enter], [Ctrl][Alt][F8], [Ctrl][Alt][insert], [Ctrl][Alt][q], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][d], [Ctrl][Alt][p], [Ctrl][Esc], [Ctrl][shift]

Niektóre komputery umożliwiają jeszcze jedną metodę: wystarczy wyjąć wtyk klawiatury, odłączyć kable sygnałowe stacji dysków i/lub dyskietek, trzymać cały czas wciśnięty jakiś kabel lub wyjąć któryś z modułów RAM. BIOS potraktuje tę sytuację jako poważny błąd i niekiedy wyświetli komunikat, iż aby ten błąd naprawić należy wejść do panelu konfiguracyjnego, wciskając daną kombinację klawiszy.

ŹRÓDŁO

Edytowane przez pc_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios jest tylko nie ma możliwości wejścia w jego ustawienia- chyba to miałeś na myśli.

Płyta msi robiona dla mediona- medion składał na nich swoje kompy i być może zablokował możliwość edycji ustawień żeby uniemożliwić "namieszanie"- kończyło by się to reklamacjami kompów.

Być może zastosowali znaną tylko sobie kombinację klawiszy umożliwiającą wejście w opcje. Oto różne takie- jednak mediona tu nie ma:

* Award [Del] lub [F1]

* Ami [Del] lub [F1]

* Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][ins], [Ctrl], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][Enter]

* Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat

* Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP

* Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy

* Toshiba [Esc], [F1]

* NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2]

* IBM [F1], [ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy

* Sony [F3] potem [F1] lub [F2]

* AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc]

* Zenith [Ctrl][Alt][ins]

Powstają jednak coraz to nowsze kombinacje uruchamiające program konfiguracyjny. Gdyby więc powyższe kombinacje nie zdały rezultatu, można spróbować użyć następujących: [Ctrl][Alt][Delete], [Ctrl][q], [Ctrl], [Alt], [Esc], [Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][Enter], [Ctrl][Alt][F8], [Ctrl][Alt][insert], [Ctrl][Alt][q], [Ctrl][Alt], [Ctrl][Alt][d], [Ctrl][Alt][p], [Ctrl][Esc], [Ctrl][shift]

Niektóre komputery umożliwiają jeszcze jedną metodę: wystarczy wyjąć wtyk klawiatury, odłączyć kable sygnałowe stacji dysków i/lub dyskietek, trzymać cały czas wciśnięty jakiś kabel lub wyjąć któryś z modułów RAM. BIOS potraktuje tę sytuację jako poważny błąd i niekiedy wyświetli komunikat, iż aby ten błąd naprawić należy wejść do panelu konfiguracyjnego, wciskając daną kombinację klawiszy.

ŹRÓDŁO

próbowałem mase kobinacjie i nic, ehh kupił z płytą chłodzenie na CPU żeby skrecić proca Pentium 4 2,8, widocznie nie da rady :(

Edytowane przez Igorkalin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mój wujek kupił płyte głowna MSI MS-7048 http://www.allegro.pl/item284189014_plyty_...er_sprzed_.html

płyte chodzi stabilnie, jednak niema biosu gdy uruchamia sie system tylko obrazek z napisem PENTIUM 4, bez możliwości wejścia w bios i odrazu uruchamia sie windows, próbowałem szukać bios jednak niema. PROSZE O POMOC :-|

Ja się spotkałem także z : F11, F12, sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą płytę główną. Co prawda teraz leży na półce, ale kiedyś używałem. W każdym bądź razie w instrukcji obsługi pisze aby wejść do biosu należy przytrzymać klawisz Del.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi